Što je po vama bolje? ja sam svakako za vitroplast, čvrći je, ali lak koji je na njemu je grozan. Svaki put mi se na linijama pojave male točkice koje je očito nagrizla kiselina, a te su točkice na mjestima gdje je lak neravnomjerno nanesem pa su ostali mjehurići (točkice) laka... Kiselina je u omjeru 0,5/4 (Peroksid/solna) nije prejaka, lužina isto nije prejaka, a nacrt veza na pausu je savršeno crn. Da li je moguće da su te točkice koje su se otopile rezultat loše nanesenog laka na vitroplastu?
Ali pošto mi se to na pertinaksu nije nikad događalo, bilo bi mi bolje sad sve izraditi na njemu, ali on puca. Pa trebam neko mišljenje što uraditi - da li izraditi na pertinaksu savršeno, ali riskirati pucanje... ili napraviti sfušano na vitroplastu ali ne riskirati pucanje?
Bolje pločice vitroplasta nemogu kupiti. Čak i kad je ona plava folija na njima, se vide svakakva očtećenja pločice, udubljenja i sl. stvari.
pertinaks ili vitroplast?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Pravo uznapredovao :)
Re: pertinaks ili vitroplast?
Slicna tema je bila ovdje, pa mozda pomogne: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=4&t=5330
Vitroplast je čvršći i teži od pertinaksa, te je sasim time izdržljiviji i dugotrajniji.
Ja uvijek koristim vitroplast, sa pertinaksom sam radio nekoliko puta i ne sviđa mi se.
Pošto je razlika u cijeni između vitroplasta i pertinaksa vrlo mala, ne vidim potrebe za dubljom raspravom na ovu temu.
Ako je pločica kvalitetetna i ako ju dobro razvijaš, nema šanse da loše ispadne.
Kod mene su u jednoj trgovini imali jednu lošu seriju pločica na kojima je ljepilo bilo loše i svaki je put pri skidanju zaštitne plave folije dolazilo do ostajanja manjih komadića ljepila na fotolaku, koji su onda kasnije pravili probleme pri osvjetljavanju i razvijanju.
U Chipoteci nisam nikada naišao na lošu pločicu.
Obično kada vidiš HN na pločici trebala bi biti kvalitetna.
Ja uvijek koristim vitroplast, sa pertinaksom sam radio nekoliko puta i ne sviđa mi se.
Pošto je razlika u cijeni između vitroplasta i pertinaksa vrlo mala, ne vidim potrebe za dubljom raspravom na ovu temu.
Ako je pločica kvalitetetna i ako ju dobro razvijaš, nema šanse da loše ispadne.
Kod mene su u jednoj trgovini imali jednu lošu seriju pločica na kojima je ljepilo bilo loše i svaki je put pri skidanju zaštitne plave folije dolazilo do ostajanja manjih komadića ljepila na fotolaku, koji su onda kasnije pravili probleme pri osvjetljavanju i razvijanju.
U Chipoteci nisam nikada naišao na lošu pločicu.
Obično kada vidiš HN na pločici trebala bi biti kvalitetna.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Ja sam za vitroplast, bakropert (ili ti pertinaks) je dobar ali ima dva ozbiljna problema (koja bar meni pravi).
Prvo: ne preporucujem izradu univerzalnih plocica jer ce se pri visestrukom odlemljavanju dijelova daleko brze "odlijepiti" bakar od podloge nego kod vitroplasta.
drugo: termicka diletacija (sirenje pri zagrijavanju) je puno vece nego bakra sto za posljedicu ima izvijanje plocice a sto moze imati jako negativan efekat kod osvjetljavanja (fini detalji prema vani su jako dobri dok je onaj dio na sredini plocice jako los), naravno ovo necete primijetiti na malim plocicama ali ako se radi o povrsini od 100cm2 i vise....
Prvo: ne preporucujem izradu univerzalnih plocica jer ce se pri visestrukom odlemljavanju dijelova daleko brze "odlijepiti" bakar od podloge nego kod vitroplasta.
drugo: termicka diletacija (sirenje pri zagrijavanju) je puno vece nego bakra sto za posljedicu ima izvijanje plocice a sto moze imati jako negativan efekat kod osvjetljavanja (fini detalji prema vani su jako dobri dok je onaj dio na sredini plocice jako los), naravno ovo necete primijetiti na malim plocicama ali ako se radi o povrsini od 100cm2 i vise....