Pc kamera

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

hary
Penjem se :)

Pc kamera

Post by hary »

Dobar dan decki htio bi kameru od pc nekako prikopcati da snima na usb..Znam da mi za to treba neka shema...Pa da skratim ako ima neko ovu shemu bio bi mu zahvalan.
Ta kamera i usb ne bi imali nikakve veze sa kompjuterom znaci sami da rade...
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Pc kamera

Post by niho »

htio bi kameru od pc nekako prikopcati da snima na usb..
Ta kamera i usb ne bi imali nikakve veze sa kompjuterom
Za ovako nesto se dobije Nobelova nagrada.... po ušima :)
ranko92
Napredujem
Napredujem

Post by ranko92 »

:lol: :lol: :lol:
race king
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

je*o lud zbunjenog...
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Amir_H
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

hary - trebaš malo detaljnije pojasniti šta želiš.

Pretpostavljam da želiš spojiti PC kameru na USB stick ?

Cilj ti je da se na USB stick-u memoriše video snimak sa PC kamere ?
hary

Post by hary »

Upravo tako...Izvinjavam se sto nisam odma tako napisao...
Amir_H

Post by Amir_H »

Digitalna obrada video signala nije baš moja oblast tako da neznam za neki jednostvan sklop za tu namjenu, ali jednostavno rješenje je obična digitalna kamera tj digitalni foto-aparat koji ima memorijsku karticu na koju se memoriše slika isto kao na USB stick.

Također danas imaš USB stick-ove sa ugrađenom kamerom - na linku

http://news.softpedia.com/news/The-USB- ... 3218.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

je opisan jedan koji je 2005 koštao 46 USD što znači da danas ...
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Ovo što je gore Amir_H naveo je čini mi se jedino moguče rješenje.
Jer ti ksd bih pravio neku shemu, ta shema bi ustvari trebala bit komp, mislim da je to jako teško izvedivo, što je on rekao, čak da si i napravio hardver, opet bi moro isprogramirat datotečni sustav na čipu kakav se danas koristi, plus prepravka drivera kamere za windows da radi sa tvojim čipom.
Tako da ćeš to jako jako jako teško napravit, mislim da ovo ne mogu napravit, ni najbolji (iskusniji) elektroničari s foruma, oprostite ako sam pogriješio :D (volio bih da lažem) .
Pozz
hary

Post by hary »

Znam ali to mi treba za neke druge svrhe a ne za zaje*anciju...Ja sam aeromodelarr pa tako da rc avion nemoze da ponese kameru mislim moze ali tesko...A taj sklop ne bi bio tezi od 50 grama...sakamerom
Amir_H

Post by Amir_H »

Onda ti je najbolje da uzmeš USB stick sa ugrađenim camcorder-om.

Pogledaj link
http://www.lightinthebox.com/320-x-240-" onclick="window.open(this.href);return false; ... 42760.html

Osim toga i sam možeš surfati na google i tražiti "usb stick camera" ili "usb stick camcorder"
ranko92
Napredujem
Napredujem

Post by ranko92 »

a da napravis odasiljac da se sa kamere slika salje na zemlju?
znam da može al ne baš i da se napravi u amaterskim uslovima
Amir_H

Post by Amir_H »

@ranko92

ideja sa odašiljačem se može jednostavno provesti - treba mu analogna kamera (dakle ne PC kamera) i TV odašiljač koga može izvaditi npr. iz nekih video igrica. A također može kupiti kit komplet sa kamerom i modulatorom koji se koristi za nadzor ulaza u kuću preko TV-a
hary

Post by hary »

Mozeteli mi objasniti za te video igrice gdje da nadjem taj odasiljac i kako ga spojiti...Hvalla
Amir_H

Post by Amir_H »

Mislim da trebaš pronaći nekog elektroničara u svojoj blizini da ti pomogne. Ovo nije komplikovano, ali jeste teško za objasniti preko foruma.
Uglavnom treba ti minijaturna kamera (proizvode se crno bijele i kolor) - opis jedne takve kolor kamere imaš na linku:
http://www.conrad.ba/product_info.php/products_id/25712" onclick="window.open(this.href);return false;
ili
http://www.conrad.ba/product_info.php/c ... s_id/25838" onclick="window.open(this.href);return false;
Video signal sa kamere trebaš spojiti na UHF modulator koji možeš izvaditi iz starih video igrica ili video player-a, a možeš ga i kupiti - pogledaj link:
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... rtikel.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Opis samogradnje UHF modulatora je dat na linku:
http://www.satelitba.com/threads/32881- ... amogradnja" onclick="window.open(this.href);return false;

Signal sa modulatora spojiš na neku antenu i primaš ga preko običnog TV prijemnika. Ako se ispostavi da je signal preslab onda ćeš morati ugraditi pojačalo.

Pogledaj i link:
http://www.conrad.ba/index.php/cPath/8_1364_1372_1373" onclick="window.open(this.href);return false;

Mislim da ti je ipak najednostavnije da u "avion" postaviš USB stick sa kamerom koji će sve snimiti, a snimak možeš pregledati nakon "ateriranja" ...
Amir_H

Post by Amir_H »

Još jedna važna napomena - pošto je u pitanju RC (radio controlled) avion moguće da će radiokontrola i TV video signal ometati jedni druge pa je i zato bolje iskoristiti USB stick.

Naime može se desiti da TV signal sa UHF modulatora ometa radiokontrolu ...

Dalje - ne znam kakva je radiokontrola odnosno da li je u avionu samo radioprijemnik ili ima ugrađen odašiljač - ako je ugrađen i odašilač u oavion onda trebaš USB stick zaštiti od elektromagnetnog polja antene tako što ćeš ga udaljiti od antene i postaviti u malu limenu kutijicu od tankog željeznog lima - možda obična riblja konzerva dobro posluži :D
hary

Post by hary »

U avionu se nalazi samo prijemnk ( kom nene u rukama je predajnik) i nikakve vise elektronike nema, naravno osim servo motora...
Amir_H

Post by Amir_H »

E vidiš moguće da će taj prijemnik u avionu biti ometan od strane modulatora što će eventualno rezultirati da ne možeš upravljati avionom ...
hary

Post by hary »

Ok decki probacu to pa javiti kad i ako narpavim...
hary

Post by hary »

Mislim da nece jer imam kodiran signal :D
hary

Post by hary »

Sta mislite decki mozel se prikljuciti kamera od telefona na ovaj sklop...Malo cudno (glupo) pitanje...Al kazu ko pita taj ne skita_s obzirom da sam pocetnik moram pitati... :D
Post Reply