THD-što je to

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ampermetar
Napredujem
Napredujem

THD-što je to

Post by ampermetar »

Sam naslov kaže, što je to, imam pojačalo kojem je taj THD <0.1%, dal je to dobro, piše na wikipediji da je već <1% odlično i high quality HiFi sustav.
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: THD-što je to

Post by Feko »

Total Harmonic Distortion, ili THD je izobličenje (u postotcima) u odnosu na orginalan signal.
Dakle, zbroj svih harmonika koji se javljaju prilikom pojačavanja signala u odnosu na osnovnu frekvenciju. Pojačala koja imaju THD manji od 1% spadaju u Hi-Fi ili pojačala visoke iskoristivosti.
Mada neka mjerenja kazuju da THD do 3% ljudsko uho ne čuje ....ja osobno nikada ne bih gradio ništa što ima THD veći od 1%....
Najveća obnama je kada istaknu snagu pojačala u desecima ili stotinama wata i THD od 10%...
Vjeruj mi to pojačalo ne svira nego galami/krešti...ili kako god to nazvati...samo NE da lijepo svira. :wink:
ampermetar
Napredujem
Napredujem

Post by ampermetar »

pa onda su ona borina pojačala vrhunska, imaju THD i po 0.008% I one klase pojačala, di se to može pročitat, ima ih, a, ab, b, c, d ad, tak sam nekak lčital.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

THD-što je to

Post by Smjesko »

Hi-Fi = High Fidelity = visoka vjernost (reprodukcije izvornog signala). :wink:

http://www.thefreedictionary.com/fidelity

3. The degree to which an electronic system accurately reproduces the sound or image of its input signal.
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Da dobijes vrhunsko pojacalo trebas upotrebiti vrhunske delove(uparene tranzistore itd),napajanje sa bar 50% rezerve snage .Inace sve ispod 1% je podnoslivo za uvo :ohno:
Post Reply