Dvostruki transformator
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Dvostruki transformator
Imam transformator koji na sekundaru ima 2x9V. Snaga svakog namotaja je 1.3VA. Potrebno mi je dvostruko napajanje, pa ću sekundare povezati da dobijem masu. To sam i učinio. Između 9 i 9 imam 18V, a između 9 i mase imam 9V. Sada me zanima dali je snaga između 9Vi 9V 2.6VA (duplo) ili 1.3VA?
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Re: Dvostruki transformator
He,he nesto tu ne stima.Ali ovako: ako su dva sekundara odvojena onda treba odrediti koja dva kraja kad su spojena daju masu.To se najlakse radi pokusom-spoji dva kraja (razlicitih sekundara,ne istog namotaja! ) i na njega stavi jedan kraj AC voltmetra.Onda probaj na druga preostala dva kraja i trebas dobiti po 9V AC.Ako je to u redu onda zajednicki spoj je ujedno i sredisnji vod simetricnog napona.Znaci trebas pogoditi pravi smer namotaja da bi dobio pravi napon.U tom slucaju I=1,3A ,a ne zbraja se na 2,6A Ako hoces 2,6A napon bi bio samo 9V
@batka, sve sam ja to dobro napravio i spojio sam masu. Nisi pažljivo čitao post, jer da jesi nebi pisao o zbrajanju struja koje nisam ni spomenuo.
Snaga svakog sekundara je 1.3VA. To znači da je UKUPNA SNAGA TRANSFORMATORA 2.6VA.
Kada sam spojio dva sekundara serijski, odnosno dobio zajedničku točku (masu) mene zanima kolika je sada snaga. To mi treba da bih mogao odrediti maksimalnu struju koju mogu vući između 9V i 9V (preostala dva kraja sekundara transformatora).
Snaga svakog sekundara je 1.3VA. To znači da je UKUPNA SNAGA TRANSFORMATORA 2.6VA.
Kada sam spojio dva sekundara serijski, odnosno dobio zajedničku točku (masu) mene zanima kolika je sada snaga. To mi treba da bih mogao odrediti maksimalnu struju koju mogu vući između 9V i 9V (preostala dva kraja sekundara transformatora).
... i ostaje takva kako god vezao namotaje!78L05 wrote:... Snaga svakog namotaja je 1.3VA.
... i ostaje takva kako god vezao namotaje!78L05 wrote:... To znači da je UKUPNA SNAGA TRANSFORMATORA 2.6VA...
A sad pitanje za tebe... Da li si promjenio bilo koji parametar transformatora (jezgru, debljinu žice, broj navoja... ), time što dva sekundara vežeš u seriju (ili u paralelu - svejedno)
To što očigledno već dva člana nisu razumjela moje pitanje me dovodi na zaključak da trebam bolje objasniti svoje pitanje.
Transformator ima dva sekundara. Napon svakog sekundara je 9V. Najveća struja koju smijem vuči iz pojedinog sekundara je 0,15A. Dakle svaki sekundar smijem opteretiti sa najviše 0,15A. Sekundare sam povezao serijski pošto trebam simetrično napajanje i dobio tri točke. 9V, masu i 9V. Sada je pitanje: koliku najveću struju smijem vuči između 9V i 9V?
Mislim da je sada jasnije što zapravo želim. Hvala.
Transformator ima dva sekundara. Napon svakog sekundara je 9V. Najveća struja koju smijem vuči iz pojedinog sekundara je 0,15A. Dakle svaki sekundar smijem opteretiti sa najviše 0,15A. Sekundare sam povezao serijski pošto trebam simetrično napajanje i dobio tri točke. 9V, masu i 9V. Sada je pitanje: koliku najveću struju smijem vuči između 9V i 9V?
Mislim da je sada jasnije što zapravo želim. Hvala.
Ma Shenda te je razumio i dao ti odgovor...
A i Fekin odgovor je OK
A i Fekin odgovor je OK
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Sory! Stvarno sam promasio ono sa amperima,ali opet je sve tu - po omovom zakonu ne mozes dobiti vecu snagu ma kako vezao sekundare!!!!!