imam slab 3G signal u sobi,a treba mi za net,pa sam mislio da razvalim onaj mali usb modem koji se dobija u paketu da mu otkacim antenicu i da tu zalemim koaxijalni kabal i da stavim krovnu antenu sa velikim pojacanjem
imate li link od ovakvog DIY projekta?
trebao bi mi detaljan crtez antene,frekvencija je 2,1 Ghz
3G externa antena
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Napredujem
Re: 3G externa antena
Nijo to baš tako jednostavan zahvat, kako se čini na prvi pogled.
Antenu za to područje, od 2,4 GHz a ne 2,1GHz, je moguće napraviti relativno brzo. Na netu ima dosta stranica sa vrlo detaljnim opisima.
Problem nastaje s povezivanjem te antene i "modema". Na tako visokim frekvencijama potreban je kvalitetni (čitaj skupi) koaksijalni kabel zbog što manjeg gušenja signala od antene do prijemnog djela. Naravno da su potrebni i odgovarajući kvalitetni konektori. K tome vrlo je bitno da je impedancija antene, kabla i i primopredajnika ("modema") identična ili što sličnija. Svako odstupanje unosi dodatno gušenje signala.
Naravno sve to se može zanemariti i nekako skrpati u amaterskim uvjetima, ali s vrlo upitnim rezultatima.
Antenu za to područje, od 2,4 GHz a ne 2,1GHz, je moguće napraviti relativno brzo. Na netu ima dosta stranica sa vrlo detaljnim opisima.
Problem nastaje s povezivanjem te antene i "modema". Na tako visokim frekvencijama potreban je kvalitetni (čitaj skupi) koaksijalni kabel zbog što manjeg gušenja signala od antene do prijemnog djela. Naravno da su potrebni i odgovarajući kvalitetni konektori. K tome vrlo je bitno da je impedancija antene, kabla i i primopredajnika ("modema") identična ili što sličnija. Svako odstupanje unosi dodatno gušenje signala.
Naravno sve to se može zanemariti i nekako skrpati u amaterskim uvjetima, ali s vrlo upitnim rezultatima.
Pogledaj ovo,ali nemoj da kabel bude duzi od 3m.
- Attachments
-
- Antenna for Wifi ISM band.rar
- (302.13 KiB) Downloaded 516 times
-
- Napredujem
batka ovo je za 2,4 GHz meni treba 1900-2100 MHz,znaci trebao bi dimenzije da menjam
a i ovo je neusmerena antena,meni je na umu bilo nesto usmereno,loga neka...
mada i ovo je korisno
a i ovo je neusmerena antena,meni je na umu bilo nesto usmereno,loga neka...
mada i ovo je korisno
Napravio sam jedan proračun za Yagi anteno dužine 70cm, design kao na mojoj stranici, negdije na sredini, jedino je frekvencija druga: http://lea.hamradio.si/~s55wt/WIFI%20an ... jenja.html
Boom je napravljen od PN instalacijske cevi fi20, tako da su elementi električki u zraku, a kod izrade treba biti sa dužinama što precizniji. Ja sam radio tako, da sam element odsekao malo duži pa onda pilom na pravu dimenziju.
Pozdrav, Janko
Boom je napravljen od PN instalacijske cevi fi20, tako da su elementi električki u zraku, a kod izrade treba biti sa dužinama što precizniji. Ja sam radio tako, da sam element odsekao malo duži pa onda pilom na pravu dimenziju.
Pozdrav, Janko
- Attachments
-
- Pozicija i dimenzije elemenata
- Elementi.JPG (18.7 KiB) Viewed 4774 times
-
- Rezultat proračuna
- Rezultat.JPG (16.06 KiB) Viewed 4774 times
-
- Napredujem
fin ti je sajt
kolko vidim ova yagi sa plasticnom cevi je 13 dB,meni treba bar 20 dB
evo ovde rusi sto su radili http://i-net.com.ua/index.php?option=co ... &Itemid=28" onclick="window.open(this.href);return false; ,ne znam kako im je uradjen driven elemenat,ne vidi se
kolko vidim ova yagi sa plasticnom cevi je 13 dB,meni treba bar 20 dB
evo ovde rusi sto su radili http://i-net.com.ua/index.php?option=co ... &Itemid=28" onclick="window.open(this.href);return false; ,ne znam kako im je uradjen driven elemenat,ne vidi se
20dB, sa yagi antenom, mogu probati proračunati ali, to je u rangu parabole. Uzmi 80cm parabolo i canteno kao driven element. Kalkulator najdeš na netu.
Pozdrav, Janko
Pozdrav, Janko
Probao sam proračunati, Yagi za 2GHz i 20.1dBi dobitka bila bi duga tačno 2m i imala bi 38 elemenata. Trebalo bi jo nekako mehanički pojačati.
Pozdrav, Janko
Pozdrav, Janko