Popravak Flipera Balley "Who Dunnit"
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
Popravak Flipera Balley "Who Dunnit"
Steka mi elektro magnet na fliperu tj nakon par sati rada ostane zaljepljen po par sek.iako je tipka pustena,dali je probl.u foto swichu ili nesto drugo.
Re: Popravak Flipera Balley "Who Dunnit"
A sto ga ne bi rasturio i pogledao u cemu je problem
-
hm nije bas jednostavno,moja pretpostavka da je negdje u kontrolnoj ploci neki element oslabio ali nemam bas iskustva.Prilicno je kompliciran,mislio sam da tu netko ima iskustva s ovim igrackicama,mislim da je to cest kvar.
Probaj ovako: u tim starim fliperima paralelno releju vezan je elektrolitski kondenzator otprilike 100mf
Vidi da nije on u pitanju.Ali moras rastaviti sklop,izvaditi plocicu i pogledati bar vizuelno sto gde ide !
Vidi da nije on u pitanju.Ali moras rastaviti sklop,izvaditi plocicu i pogledati bar vizuelno sto gde ide !
Ma gdje si nasao fliper zivota ti?
Ja pokusavam da nadjem sebi neki stari fliper ali nema ga ni za lijeka.
Ja pokusavam da nadjem sebi neki stari fliper ali nema ga ni za lijeka.
Imas ovde kod mene ,neki frend je zatvorio igroteku i ima 3 stara flipera.Svi rade.Ranije je imao problema sa cesljevima ali smo ih sve prelemili direktno i sad su bombona! Pre neki dan mi je rekao da hoce da ih proda
Pitaj koliko kostaju, iako ih necu kupiti jer si preko granice
Danas sam video frenda.Kaze ima ih punu garazu!!! Cene su od 300 - 500 EU,ali ako dodjes ovde mozes se malo cenkati.. Ali dodji sa prikolicom,kombijem ili....
Provereno su ispravni! U odlicnom su stanju..i da bude sve jasnije,kupio ih je u Zagrebu nesto prije 2000 godine! Tada su cene u DM bile duplo skuplje nego sad. I jos nesto,reparirani su originalnim delovima.Mislim se da uzmem jedan i da ga stavim u prodavnicu ,zajedno sa Lap-topovima i kompjuterima...
Ako zelis,da organizujem snimanje istih.... da ti bude muka
Moderator: Nemoj da pises 3 odgovora jedan za drugim Sjedinio sam u jedno.
Provereno su ispravni! U odlicnom su stanju..i da bude sve jasnije,kupio ih je u Zagrebu nesto prije 2000 godine! Tada su cene u DM bile duplo skuplje nego sad. I jos nesto,reparirani su originalnim delovima.Mislim se da uzmem jedan i da ga stavim u prodavnicu ,zajedno sa Lap-topovima i kompjuterima...
Ako zelis,da organizujem snimanje istih.... da ti bude muka
Moderator: Nemoj da pises 3 odgovora jedan za drugim Sjedinio sam u jedno.
Zastitna dioda na elektro magnetu ima slab spojmotoristka wrote:Steka mi elektro magnet na fliperu tj nakon par sati rada ostane zaljepljen po par sek.iako je tipka pustena,dali je probl.u foto swichu ili nesto drugo.
OK,moja greska.Priznajem.U vezi flipera - moguca greska ,ali mislim da ovaj tip nema diodu kontra namotaja releja ,vec samo elko ,mislim 100 mF.Jesam li u pravu?
- marty.markoh
- Napredujem
Nisam popravljao flipere (iako sam upoznat sa sklopovima u fliperu) ali nevidim povezanost te znaštitne diode (i sam naziv govori) s ostajanjem "tipke" u aktivnom stanju.Ono što je batka rekao ima logike (na špulnama nisam vidio taj kond.-ali možda neki ga imaju).Svrha te diode je spašavanje pogonskog tranzistora od induciranog napona suprotnog polariteta (isto kao kod releja).Prvo moraš otvoriti fliper i vidjeti ima li ti kakav meh. razlog neispravnosti (savjet je zamjeni špulnu s drugom ispravnom u fliperu-čak je nemoraš ni vaditi nego samo žice prebaci).Ako je do nje onda će ti ta raditi ispravno a ona druga ne.Ako je do drajverskog dijela-ona će ti i ta druga ostajati-pa "nbavali na krug drajverskog tranz.!
pogledaj da ti nije elektro magnet(spula)u sredini malo napuhnuo ili iskrivijo od temperature pa zapinje za osovinu kad se zgrije ili su ti kontakti na tipkalu pre blizu.imam jedan fliper pa cesto imam takvih promblema,ako netko zna gdje bi mogo kupit rezevne djelove nek se slobodno javi
Vidi ovamo ; mozda je uzrok i neki hladan lem.Kontakti takvih uredjaja su starije tehnologije i spajanje ploca je sa *cesljevima* i flat-kablovima koji oksidiraju i dosta problema stvaraju bas oni.Mnogo sam flipera sredio upravo sa tim kvarovima - direktno sam lemio zice,tako da to bolje drzi.Osim toga fliperi su i mehanicki napregnuti,zbog udarca,guranja ,lupanja i izrazavanja svakojakih emocija ,pa to treba lepo proveriti.O diodi : ranije paralelno sa kalemom su vezivali elektrolitski kond. otprilike 100 -470 mF vrednosti koji je igrao ulogu spomenute diode.Vrlo tesko je dati ovako dijagnozu,treba da se malo pomucis u svakom slucaju
- marty.markoh
- Napredujem
Zavisi što te od rezervnih dijelova zanima.... ...te dali novo ili može korišteno...mili wrote:...ako netko zna gdje bi mogo kupit rezevne djelove nek se slobodno javi
marty:trebo bi gumice,špule.bilo bi dobro kad bi bile nove.i display mi je puko ali radim na tome da stavim lcd
- marty.markoh
- Napredujem
Špule imam (nisu nove ali su radile dobro),displaj je jedan veliki VFT.Gumice polovne ti se ne isplate jer guma vremenom gubi svojstva....
Ako sredjujes fliper uradi to originalnim delovima,novim gumicama itd. jer je dobro da je sto blizi originalu.Inace badava si radio,bar ja tako mislim
@batka da li bi mogao da mi na pm posaljes neki kontakt od tvog druga koji prodaje flipere i gde se nalazi u kom gradu pozdrav p.s.bgd
-
- Pocetnik na forumu
Znam da je topic vec stari, ali nema veze mozda nekome jos trebadne....motoristka wrote:Steka mi elektro magnet na fliperu tj nakon par sati rada ostane zaljepljen po par sek.iako je tipka pustena,dali je probl.u foto swichu ili nesto drugo.
Vidi, ja sam popravljao samo flipere dugi niz godina, Bally, Williams, Sega, Gotlieb. Imam vecinom svu dokumentaciju i ogromno iskustvo. Znam skoro svaki napamet. Sada vec nema posla pa ih skoro nikako i ne radim, nazalost.
Tu ti problem moze biti na tri mjesta:
1. Stop profil, tj. kraj u koji udara klip unutar cilindra se udubio i prilikom zagrijavanja jednostavno ostane klip zaljepljen, a vremenom se stop profil namagnetisao. Rjesenje je da ga skines i turpijom poravnas i dio u koji udara klip, i kraj samog klipa. Moraju biti ravni, a klip mora imati blago zatupljene ivice.
NI U KOM SLUCAJU SE KLIP I NJEGOV MEHANIZAM NE PODMAZUJU APSOLUTNO NICIM!!! NE WD40, NE MAST, NE ULJE!!!! KLIP I CILINDAR MORAJU BITI POTPUNO SUHI!!!
2. Sam cilindar unutar zavojnice se poderao i dobio brazde. Starije izvedbe su bile od mesinga nove su od plastike.
Rjesenje je da ga iznutra fino obrusis vodobrusnim papirom i ocistis alkoholom.
3. Optokapleri na tipkama (koje pritisces rukom) su se zaprljali. Uzmi stapice za usi i ocisti optokaplere alkoholom ili WL sprejem. (ne WD40 !!!) Usput prelemi sve na plocici gdje us optokapleri. Zbog ovoga se vecinom desava da spule gore a za njima i tranzistori. Ako je krenula mjenjati boju, optokapleri su prljavi.
Ako nekome treba neki savjet ili popravka filipera, moze mi se slobodno obratiti ovdje ili na PM.