Pitanje,Plocica

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

dumpY
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Pitanje,Plocica

Post by dumpY »

Pozdrav svima,znam da ce zvucati glupo ali..
Dakle zelim svasta toga odraditi ali nemam : "niti pertinaksa niti vitroplasta,niti UV neonke itd,itd.."
Pitanje : Mogu li napraviti plocicu npr..na komadu Sper Ploce,a umjesto bakrenih vodova da pospajam elemente sa tankim zicama.Molim vas odgovor i da mi kazete moze li na jos sta sem pertinaksa i vitroplasta.
Pozdrav.
78L05
Pravo sam se raspisao :)

Re: Pitanje,Plocica

Post by 78L05 »

Ja nisam ni čuo ni vidio treći materijal za izradu tiskanih pločica. :roll:
Povezivati elemente na šperploči :?: Bezveze. :roll:
Što bi to mogao napraviti povezivanjem na šperploči? Neki sklop koji možeš spojiti sa dvije ruke, bez uvrede tu se gubi smisao...
Napiši odakle si, možda ti netko pošalje, ili te uputi na adresu gdje možeš kupiti/nabaviti pertinaks ili još bolje vitroplast.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
dumpY
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by dumpY »

Ja sam iz Travnika (Bosna i Hercegovina) i svugdje sam trazio ali nista.
A i da nadjem pertinaks ili vitroplast opet nemam ostaloga,bili onda mogao spajati zicom umjesto bakarnim vodovima??
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

@dumpY
Da bi napravio stampanu plocicu ne moras raditi foto postupak niti ti trebaju bog-zna-kakva sredstva. Postoji milion nacina da se uradi stampana plocica. Sve ove koje sam radio i objavio ovdje na forumu radjene su "peglom" o tome mozes naci dosta uputstava a od "specijalnih" uredjaja treba ti laserski stampac i papir (karton) kojeg ti je sigurno puno postansko sanduce (reklamni materiali koje daju trgovacke kuce i sl.) Ako nemas laserski stampac mozes shemu raditi i markerom. Stose tice hemikalija za nagrizanje bakra ja godinama koristim solnu (citaj: obicnu zahodsku kiselinu) i zenin hidrogen za kosu (mozes kupiti u svakoj prodavnici mjesovite robe i jedno i drugo). A pertinaks ili bakropert mozes mozes nabaviti u svakom vecem gradu ili naruciti donijece ti kuci. Sto znaci da je stvar volje i dase to rijesiti.
Naravno da podloga za uredjaje moze biti bilo kakav izolacioni materijal, pa ti sad vidi koliko je sperploca izolator, akonemas nista pametnije nadji si plasticni kanister pa radi na njemu :D
Nemoj se ljutiti nemam namjeru nikoga zezati, i meni su pomagali, pomazu i ja rado pomazem pocetnicima ali daj malo dobre volje ponesto uradi sam!!
Shenda

Post by Shenda »

Sve što ste dosasd napisali je samo djelomično tačno... :roll:

Naime, nekad, a i danas se rade uređaji upravo na šperploči! I upravo na način kako je @dumpY opisao... izbuše se rupice, provuku izvodi, a onda "point-to-point"... :wink:
Šperploča, pa čak i lesonit, sasvim su dobri izolatori, tako da sam vidio i uređaje sa lampama koji se rade tim "sistemom"...
Ne ulazim u praktičnost i estetiku takvog načina konstrukcije, i moram priznati da to nisam nikad tako... ali audiofili se zaklinju na "prirodnost" zvuka i slične audiofilske nebuloze... :roll:

Uglavnom - može se! :lol:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Može se..ali mislim da je to loše rješenje
Nakraju može skoro ispasti kompliciranije od izrade pločice..a pertinaks il vitroplast se mogu nabaviti ako se potrudi.
Treba uzeti u obzir i estetiku..pogotovo ako si početnik..zamisli naći grešku u takvom sklopu gdje ima mac žica.
Uglavnom za neke skroz jednostavne projekte možda i nije tako loša ideja..ali za bilo što kompliciranije..
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

dumpY wrote:Ja sam iz Travnika (Bosna i Hercegovina) i svugdje sam trazio ali nista.
Naruči iz Banjaluke, http://www.elektronika.rs.ba" onclick="window.open(this.href);return false;, tamo ima sve što trebaš, mislim da je min. narudžba 20-25 KM i za te pare možeš imati sasvim solidnu zalihu pertinaksa.
Tako kako si ti zamislio, može, al' vjeruj neće ličit ni na šta.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

E moja mlada gospodo,kad smo mi pocinjali nije bilo nista - ni vitro ,ni pertinaksa.Radili smo na sper -ploci sa nitnama ili stavljali lemne usice na sraf sa muterom(3 mm).Onda je pocela *Mala skola elektronike * RK Nikola Tesla iz Beograda,pa smo radili na onim njihovim lesonit plocama sa federima. U zlo vreme mozes i tako raditi -samo imaj zelju! :lol: Pozdrav svima
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Ja mlad ?? !!!!!!!
pa vidi mi nick...
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Shenda

Post by Shenda »

Da nick... :roll:

Pa možeš imati "BijeluGlavu" i kad ju umočiš u kreč! :wink: :lol: :lol:
dumpY
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by dumpY »

Evo nabavio sam komad vitroplasta,i sada me interesuje posto ne znam odraditi niti foto postupak niti prenos toner i sta ja znam.Fino cu pospajati tankim malim zicama umjesto bakra?
dumpY
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by dumpY »

Gledao sam taj traxov tut ali neam nista od navedenog tako da necu da mislim o tome jer je veoma skupo.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ameri vole na taj način raditi; ako si na to mislio:
http://img704.imageshack.us/img704/6536 ... ebuild.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Hajde procitaj jos jednom moj post. Nemoj mi reci da u kuci nemas solnu kiselinu (19 %), hidrogen za kosu ( 9 -11 % za izbjeljivanje i izvčacenje pramenova :) ) sastavi to dvoje, nije strogo odredjen omjer, otprilike 10:1 u korist kiseline :) Na taj tvoj vitroplast ili bakropert probaj nacrtati markerom (onim sto saras po Cd-ima ili klupma u skoli :azdaja: ) te zice sto bi razvlacio po sperploci postavi plocicu u rastvor kiseline i hidrogena i treskaj dok ne spadne, markerom nezasticeni, dio bakra sa plocice.
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

dumpY wrote:Evo nabavio sam komad vitroplasta,i sada me interesuje posto ne znam odraditi niti foto postupak niti prenos toner i sta ja znam.Fino cu pospajati tankim malim zicama umjesto bakra?
Nemoj da me shvatis pogresno, ali ako razmisljas da se bavis elektronikom , zaboravi sperplocu i spajanje zicama i ostale gluposti. To sto neznas da radis pcb ni foto postupkom ni prenosom tonera je druga stvar. Ovde na forumu imas dosta toga na tu temu, pa malo pogledaj.
Shenda

Post by Shenda »

U vrijeme kad sam ja počinjao printera uopće nije bilo, a foto-lak je bio negdje... u Trstu ili Minhenu... skup ko' da su ga od zlata radili... :roll:
Pa čak ni flomastera nije bilo za kupiti... Onaj Eding 400, ili tako nekako, i to se iz Trsta nabavljalo... :wink:

Pa se ipak radilo... Čak sam i dvostruku štampu radio flomasterom! A budale... :lol:

Edit -> evo moja ljubav nije skontala da ja pišem post i hladno izjavi: ovaj je isti ko' ti... :roll: :lol:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

....ja sam išao u Trst po traperice, trenerke i patike... :P
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

DumpY ; nemoj slušati sijede glave.
Ajde probaj napraviti po svome; pa da mi vidimo kako će to ispasti :wink:
MORGAN

Post by MORGAN »

bob4 wrote:Ameri vole na taj način raditi; ako si na to mislio:
http://img704.imageshack.us/img704/6536 ... ebuild.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovdje je fora pogriješiti.....dakako da ćeš brzo naći grešku.... :lol: :roll:
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Kad vec evociramo uspomene - iz Radio RIM-a sam nabavio feril hlorid,a nisam znao kako da ga upotrebim pa sam ga rastvorio malo vise i cekao 3 sata da se nesto desi sa plocom.Imao sam srecu! Ranije smo bar u MK imali fabriku za vitroplast u Prilepu,pa se lakse dolazilo do njega.Sad je to jako poskupelo i donosi se iz Bugarske,ali nije kvalitetno(mozes lako podici Cu sa 30W lemilicom za par sekundi !) :lol:
Post Reply