Programiranje u Bascomu

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Cipi-Cips
Pravo uznapredovao :)

Programiranje u Bascomu

Post by Cipi-Cips »

EVo ovako, posto san napravija par programcica ( pocetnickih ) u BASCOM-u, volija bi ih podjelit s vama isto tako za neke pocetnike koji zele raditi u Bascomm, uglavnon to je programiranje za Bascom 8051, i eto iskljucivo sam programira seriju 89c0251.

Kako postoji tutorial za PIC sto je pedja napisao u forumu za PIC mikrokontrolere, ja bi isto tako nesto napisao za pocetnike programiranja ovih Atmel mikrokontrolera :)

eto ako neko misli da bi bilo ovo dobro nek kaze pa cemo pocet i to pisat

Napomena : Nisam ja vrsan u ovome, ima ih sigurno na forumu puno boljih, ali eto kao neki uvod za one koji zele programirat Atmelove mikrokontrolere, posto znam da je i meni trebalo puno dok sve ne nadem i skuzim, tako da meni nije problem bar podjelit to s nekim ;)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Programiranje u Bascomu

Post by pedja089 »

Ja sam za :wink:
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by InTheStillOfTheNight »

S jedne strane to su dosta stari procesori koji se skoro više i ne koriste u nekim modernijim tehnologijama, a s druge strane su puno jednostavniji od AVR-a. Moje osobno mišljenje što se tiče učenja je zacrtati samo jedan procesor i naučiti ga od A od Ž, pa ova je ideja dosta dobra jer upustiti se u AVR iz ničega je puno kompliciranija stvar. Ako ćeš već pisati za početnike onda preporučujem 89C2051 ili 89C4051. Identična jezgra, samo je FLUSH proširen ako se ne varam. Uostalom za ova dva atmela postoji užasno puno primjera jer mislim da ne postoji niti jedan programer Atmelovih mikrokontrolera koji nije za njih pisao kod.

Ali naravno onda bi trebalo u uputama iscrpiti sve mogućnosti koje takav procesor nudi, a ne na jednu vrpu strpati 30 sličnih procesora jer to čitatelje dovodi do ludila i zbunjenosti.

I naravno onda u ovom TOPICU ne smije biti pitanja vezanih za druge mikrokontrolere, pa čak niti slične, jer to, opet ponavljam, užasno zbunjuje osobe koje se ne razumiju u mikrokontrolere. Ovim načinom bi se moglo na jednome mjestu napisati sve o jednom procesoru što je dosta privlačno za osobe koje tek ulaze u područje mikrokontrolera.
InTheStillOfTheNight
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

pa da, zato jer koliko san god proucio u svim skolama i fakultetima ( pa cak i na mom faxu ) iskljucivo se programira 89c2051, i ima dosta primjera.

Ja sam i zelija samo pisat za taj mikrokontroler :)
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

SLAŽEM SE. :D :D :D
Ja sam dosada sve realizirao sa 89c2051 i 89c4051 (led tamo, vamo; sat, vlaga; temp, tajmer...)
Na usluzi uvijek.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Hehehe, pa piši onda, meni će biti dobro da se podsjetim onih vremena kada je Register stao na jednu stranicu datasheeta, a timeri izgledali kao da su napravljeni od lego kockica :). A nekima će vjerojatno biti dobar uvod u svijet mikrokontrolera. U svakom slučaju bolje je krenuti sa 89C2051 nego sa AVR-om... Taj procesor je jednostavan, a opet ima sve što je potrebno za upoznavanje sa svim pojmovima vezanim za miktokontrolere. Uostalom svatko tko dobro upozna 8051 skupinu će lako preći na AVR...

Po nekoj mojoj "Palac-oko" procjeni AVR je barem 10 puta napredniji i kompliciraniji procesor i sigurno nije jednostavno poceti s njime. Ne kažem da je sa AVR-om teže paliti i gasiti LED-ice, nego je sigurno teže upoznati procesor i sve njegove mogućnosti. Mislim da svatko tko se bavi procesorima mora pregaziti neki procesor uzduž i popreko a tek onda uzeti nešto zahtjevnije. Besmisleno je učiti AVR-ove registe 16 bitnog timera u svim modovima rada, ako ne poznaješ osnovni rad TIMERA. Ovaj 89C2051 je svakako najbolji za početak...
InTheStillOfTheNight
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Meni je pun k.... puta palo na pamet da napravim neku školu programiranja, ali uvijek me obeshrabi samo jedna stvar... Koga to uopće zanima????

Uostalom ući u programiranje je teško putem foruma. Sjećam se kad sam ja tek počinjao, i sto god ja jadan pitam netko me stručno zakuca u zemlju.

Zamisli sad da pričaš zgodnoj plavuši o registrima nekog UARTA ... E to ti je isto kao da pričaš i nekome tko bi želio programirati, a još ništa o tome ne zna. I oni koji bi željeli krenuti budu direktno zatrpani sa stručnim pojmovima o procesoru, ali nitko im ne objasni najbitnije stvari na seljački shvatljiv način.

Početnici često pitaju koji procesor odabrati, a ta tema mi danas izgleda kao horor: Svi znanstvenici Balkana se skupe i pišu stručne stvari o sebi omiljenim procesorima. Svatko povlači konac beskrajnosti na svoju stranu i onaj jadnik koji bi rado krenuo, za odgovor na svoje pitanje dobije samo šifre, šifre i šifre. Šifre od barem 20 procesora sa opisom stručnih termina o brzini i sposobnostima...

I ovaj dejavu kao da čitam na svakom forumu i divim se ljudskoj nesposobnosti da se postave u kožu onoga tko je pitao na pomoć.

Koji je onda smisao pisati upute kao što svi pišu??? Koji je smisao započeti programiranje sa naredbama??? Nema ga... Najprije treba napisati 10 stranica seljačkog teksta o procesorima, svim pojmovima koji se tu vrte i općenitom radu svakog procesora, a tek onda početi povezivati stvari u jednu cjelinu nazvanu PROCESOR!!!! :roll:
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Ja mislim da ako netko želi napraviti trčeće svjetlo uz pomoć mikrokontrolera za rad u školi ili u nekom klubu ( a nikad nije ni vidio mk) da mu treba na taj način pomagati; a ne krenuti od cara Lazara pa na ovamo. Baš njega briga što je UART (ako sam dobro napisao); ja ni nemam pojma što je to, a proizveo sam veći broj proizvoda sa 89cx051.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

ma bob, nisi u pravu... Ja sam osvojio 3 prva drzavna i prvo europsko natjecanje sa programiranjem u 4 godine, a da nisam pojma imao o procesoru. Nisam imao pojma jer mi nitko nije imao objasniti i bio sam samouk lik koji je nesto tipkao i programirao... Tek nakon što sam morao naučiti zbog posla skužio sam da je jedini pravi način poznavanje procesora, a ne pisanje komandi za trčeće svijetlo... Sad mogu potpisati čime hoćeš da je bitnije krenuti na pravi način nego seljački 4 godine pisati kodove... Iz iskustva govorim... Slažem se da je za početak bitno napraviti trćeće svijetlo, ali ne na način da napišeš 5 naredbi, nego na način da razumiješ što si napisao...

Ovo sa UART-om je simbolički napisano da se stekne dojam o kompleknosti stvari. Htio sam navesti kako je za početak najbitnije razumijeti stvari kao što su FLASH, RAM, CPU CLOCK, REGISTER, VARIABE... itd, a možda i najvažnija stvar je to kako procesor radi, i što procesor radi, a to je često propuštenu u svim uputama...
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

To šta ti pričaš možeš raditi samo sa malo djece. Mi u školi imamo srednjoškolce koji u prvom razredu još slovkaju. U mom hobističkom istraživanju atmela i njegovih mogućnosti nije bilo potrebno ulaziti u tolike dubioze. pcf i ds odrade svoj posao; google svoj, slo forum i... malo prevoda, i proizvod je tu.
Normalno kod zahtjevnijih mušterija; morao sam nešto pospremati i isčitavati eprom morao sam se malo potruditi; ali ipak ne dijelim tvoje mišljenje. Početak mora biti od malog koraka pa prema večem....
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

ok napravit cu novu temu pa cu tamo sve postat :)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Zasto ne probate napraviti nesto kao sto sam ja napisao za pic basic :?:
Nije da se hvalim, ali mnogi su prosli i vise su nego zadovoljni.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Ne znam, meni je to možda i teže razumjeti sa današnjeg gledišta. Istina da je problem nekoga tjerati da uči programirati, ali osobno smatram da od 1000 ljudi postoji jedan koji će ovo moći bez problema progutati. Naravno uz pravu poduku. Meni je omjer nekih programera MCU-a odprilike 1/5000 srednjoškolaca. No treba imati na umu će se samo taj jedan baviti programiranjem MCU-a i zato mislim da se isplati ovo pisati zbog njega, a ne svih ostalih. Nemojte mješati srednju školu sa programiranjem. Činjenice su jednostavno nepobitne: 80% diplomiranih FER-ovaca nikad se ne bavi programiranjem. A oni koji ovo vole već u srednjoj školi postaju oružje. Mislim da je bitno tada ih usmjeriti i naučiti osnovne stvari, a ne tretirati kao ostale srednjoškolce koji se nikad neće baviti ovim postom...

Uostalom, pa tko je još stvorio programera... Takvi likovi se samo rađaju... i nema smisla nekoga učiti programirati ako to nije njegovo zadovoljstvo i cilj...
Last edited by InTheStillOfTheNight on 24-03-2010, 00:18, edited 1 time in total.
InTheStillOfTheNight
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Ma ok ljudi samo odaberite procesor u ovom topicu, meni je svejedno koji... svi su isti... Pa ok ako idemo probati napisati upute onda prvo moramo znati za sto pisemo, i mozda iz 1000 postova uspijemo napraviti kvalitetne upute koje bilo tko moze uzeti u ruke i nauciti programirati u pravom smislu rijeci...
InTheStillOfTheNight
Kizo

Post by Kizo »

Au, kuha se nešto ovdje, možda i nešto bude na kraju.. Inače, koliko vidim već je bilo pokušaja da se ovako nešto započne (hint: mikrokontroleri-ostali), pa je zainteresiranost bila ravna 0. Niti jedno jedino pitanje zašto mi j… ledica ne svijetli.

Zašto OP misli da bi sad situacija bila drugačija? Ipak, ako netko ima vremena/volje započeti kakav tutorijal ja ču ga svakako podržavati i uključivati se kakvim korisnim savjetima.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Samo napravite istinu iz svega.... Svi koji znaju programirati nece se zamarati sa ovim, a oni koji ne znaju programirati u vecini slucajeva ne znaju niti Ohmov zakon. Zaključak je jednostavan... Oni koji znaju, znaju, a oni koji ne znaju, ne znaju niti ohmov zakon, a samim time nikad neće niti naučiti... Jednostavno je velika rupa između onih koji znaju i onih koji ne znaju i to ne može povezati nitko živ, a kamoli upute o programiranju mikrokontrolera...
InTheStillOfTheNight
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ne bih se slozio sa tim. A ima i onih koji ce to potvrditi...
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Evo samo da me ne napada nitko zbog proslog posta... Za pocetak rada sa procesorima bino je dobro baratati sa osnovim pojmovima u elektrotehnici...Bez poznavanja struje, napona, otpora, frekvencije, tranzistora nema smisla pokusavati programirati mikrokontrolere...
InTheStillOfTheNight
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

pa ja sam i mislio zapocet ovo, mislim istina je da se ni ja ne kuzim u procesore jer jednostavno eto nitko mi to nije objasnija niti mi ima tko objasnit, a da citam neke knjige i slicno ja mislin da opet nebi puno naucija o njima bez da ti netko pomogne.

Ako barem jedna osoba od miljun njih pogleda ajmo rec taj tutorial za programiranje, ja cu bit zadovoljan, istina je sto si napisao da je malen broj onih koji to zele, ali ja sam siguran da oni koje zele su upravo na forumu i slicno, jer ja san zelija programirat i prvo odakle san krenija to su bili internet odnosno forumi.

Nije bilo lako uputit se u to ali eto ja znan mozda 2% od cilog tog programiranja, ali tih 2% ce nekome mozda pomoc i radi toga ce se zaintrigirat i nastavit.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Mislim da malo gresite o broju...
To da nema smisla uciti programiranje ako se ne zna osnova to stoji. Ali savladati omov zakon, malo nesto o tranzistorima nije problem za one koji hoce...
E sad, svi vole kad je to lepo servirano na tacni.
Svakako nije na odmet da se tako nesto napise...
Rado bi i ja pogledao, cisto da znam i drugu stranu price...
Evo meni stiglo pitanje na PM, pic ili atmel.
Pretpostavljam da ako krenes sada, da ce mu biti lakse pratiti to, jer kako ti pises odma se moze uskociti sa pitanjem...
Post Reply