Da li radi shema bubice
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Da li radi shema bubice
Zanima me je li shema ove bubice uredu. http://www.youtube.com/watch?v=J_s2LbWdMQk" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Da li radi shema
shema radi ali domet sigurno nece biti 800m
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Re: Da li radi shema
Jel mi mozes samo reci koliki bi bio domet ove bubice ako stavim manju antenu od nekoliko centimetara...a ne kao sta ovaj na shemi kaze da stavim metar i pol antene...to onda vise nije bubica
Re: Da li radi shema bubice
fala, bas ste carevi vi forumaši elektroničari...
Bit će fora vidjeti to u gotovim projektima.....
Na početku videa je pokazan postipak u kojemu sa isprintanog raspored vodova peglom "zaljepe" taj raspored vodova na tiskanu pločicu...jel itko tako prije radio?
Većina nas je tako radilo...to se zove transfer postupak.....
Zanima me da li za to treba nekakav specijalni printer ili..?
laserski..sve ti već piše na forumu..potraži malo
Na početku videa ,čiji sam link dao u prvom postu, shema kaze da je promjenjivi kondenzator 2-10pF, a onaj paralelno spojen s njime 39pF...no on je stavio promjenjivi kondenzator 5-30pF, a onaj paralelno spojen s njime da je 33pF...
Zanima me da li je to uredu, te da li ce shema raditi ako stavim te komponente...?
Zanima me da li je to uredu, te da li ce shema raditi ako stavim te komponente...?
Probaj zaključiti...kapaciteti ti se zbrajaju....
Hmmmmmm...pa valjda je vise manje isto ako se zbrajaju kapaciteti kondenzatora spojena u paralelu...jesam li u pravu?
Buba napravljena po ovoj šemi testirana na prvom spratu kuće ( 7metara visina) sa antenom 70cm
dužine i udaljenost 720metara u naseljenom dijelu bez visokih zgrada zadovoljavajući kvalitet
kao na radiju.Napajanje 12V.Kao prijemnik korišten kućni radio-kasetofon sa teleskop
antenom oko 70cm.
dužine i udaljenost 720metara u naseljenom dijelu bez visokih zgrada zadovoljavajući kvalitet
kao na radiju.Napajanje 12V.Kao prijemnik korišten kućni radio-kasetofon sa teleskop
antenom oko 70cm.
....večer
-To je OK shema , ali ako niste nista do sada radili ...
-Postoji par "trikova" koji će od toga napraviti dobar TX
1. smanjite 470 na 100 , 1M na 100K ,u bazi T2 trimer (50 k) umjesto fix R i napon postavite na 3V
(dvije AA) ... otpor za napajanje Mic 4,7k-10k ... u kolektoru T1 2k2 ili 4,7k
2.Ne treba dva kondenzatora u titrajnom krugu ... dovoljan je jedan ...trimer 30-50pf ili sl. , a na
opseg (potrebnu freq) mozete i doći za mjenjanjem broja zavoja na L ... , a zatim malo
dotjerate sa kondenzatorom (počinjete sa pola zatvorenim)
3.Odredjivanje radne točke u T2 (sa trimerom u bazi na najači signal i na sigurno startanje oscilacija)
će dosta doprinjeti stabilnosti freq (utjecaj ruke ili predmeta u blizini antene)
... potrošnja se može dovesti na 2-3mA , (domet 50-ak m)a to znaci da cete moci slusati danima ....
W
-To je OK shema , ali ako niste nista do sada radili ...
-Postoji par "trikova" koji će od toga napraviti dobar TX
1. smanjite 470 na 100 , 1M na 100K ,u bazi T2 trimer (50 k) umjesto fix R i napon postavite na 3V
(dvije AA) ... otpor za napajanje Mic 4,7k-10k ... u kolektoru T1 2k2 ili 4,7k
2.Ne treba dva kondenzatora u titrajnom krugu ... dovoljan je jedan ...trimer 30-50pf ili sl. , a na
opseg (potrebnu freq) mozete i doći za mjenjanjem broja zavoja na L ... , a zatim malo
dotjerate sa kondenzatorom (počinjete sa pola zatvorenim)
3.Odredjivanje radne točke u T2 (sa trimerom u bazi na najači signal i na sigurno startanje oscilacija)
će dosta doprinjeti stabilnosti freq (utjecaj ruke ili predmeta u blizini antene)
... potrošnja se može dovesti na 2-3mA , (domet 50-ak m)a to znaci da cete moci slusati danima ....
W
- MileMalbasa
- Penjem se :)
ja sam napravio ovu bubu ali domet nije veci od 35m nzm sta treba da mjenjam...
A što si očekivao?
Ako te baš zanima nešto s velikim dometom http://www.elektronika.ba/408/fm-bubica-420-480-mhz/
Ako te baš zanima nešto s velikim dometom http://www.elektronika.ba/408/fm-bubica-420-480-mhz/
- MileMalbasa
Hvala velika
pokušaću napraviti sledeće sedmice a interesuje me od čega ovisi promjena dometa bube?Da li od LC člana tranzistora ili čega već?
pokušaću napraviti sledeće sedmice a interesuje me od čega ovisi promjena dometa bube?Da li od LC člana tranzistora ili čega već?
Imaj na umu da za ovu traxovu bubicu moraš napraviti i prijemnik
Domet bubica ovisi o dosta faktora kao što su napon napajanja i njegova promjena ( ne utječe samo na domet nego i na frekvenciju), duljina antene...
Domet bubica ovisi o dosta faktora kao što su napon napajanja i njegova promjena ( ne utječe samo na domet nego i na frekvenciju), duljina antene...
- MileMalbasa
Napravio sam ja program C++ jezikom za duljinu antene ali da li bi parazitna kapacitivnost u anteni i samom kolu škodila prijemu i čistoti signala.Sad ja se izivinjavam ako gnjavim ali ja to sve imam u teoriji ali slabije u praksi.Za ono što si mi poslao od dometa oko 1km dosta je dobro ali nisam siguran kako da nabavim one zavojnice.