TV GORENJE ORBITER
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
TV GORENJE ORBITER
Zdravo svima!Posto sam nov u svemu ovome a imam zelju da popravim taj moj stari tv , ako neko moze neka mi pomogne! Problem je sledeci: tv na svakom memorisanom kanalu ima problem kao kada nije kanal dobro nastelovan, susti u pozadini tj cuje se taj neki sustajuci zvuk koji je jaci ukoliko su na ekranu( slici na tv-u) neke svetlije boje kao na primer bela.Pored ovog zvuka cuje se i normalan ton koji ide sa slikom koji stanica emituje
Re: TV GORENJE ORBITER
Imas problema sa naponima t.e. starost elektrolita.Procesljaj stare,kupi nove elkose i zameni.Moze biti da trebas promeniti prilicno To ti je problem sa starijim tipovima TV aparata.Mozda trebas pogledati i varikap diode,ali ipak sve se svodi na nestabilnost napona radi promene u elektrolitima.
proveravao sam elektrolite osciloskopom(komponent tester) neko mi je rekao da probam zamenuti kristal 5,5 mhz, e sad gde se on nalazi na ploci,nisam najbolje razumeo,valjda na Mf-u?
Mrdni malo kaleme u MF-u.
Taj TV nema kristal 5.5MHz pa ga tako ne mozes ni naci. Misljenja sam da je greska u lose filtriranom naponu +12V. Znaci, provjeri sve elektrolite u liniji 12V posebno oko stabilizatora 7812
Ako nemas semu mozes je skinuti odavde
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... e_K11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PS. Ovo sto kaze stojke369 "Mrdni malo kaleme u MF-u." ne bih ti savjetovao iz razloga sto i sam kazes da "...sam nov u svemu ovome..."
Ako nemas semu mozes je skinuti odavde
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... e_K11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PS. Ovo sto kaze stojke369 "Mrdni malo kaleme u MF-u." ne bih ti savjetovao iz razloga sto i sam kazes da "...sam nov u svemu ovome..."
Alexa
Ako je nesposoban da flomasterom zabelezi poziciju pa malo mrdne i nema promene onda vrati na pocetnu poziciju neka zatvori tv i nosi kod majsatora.
taman da malo pomerim kalem, tj zakrenem u stranu malo, kad primetih da je kao pukao taj deo gde "stavis" srafciger! Mozda je samim tim i pomerena vrednost tog lc kola? Kojim da ga zamenim? Evo i slika kako to izgleda otprilike
- Attachments
-
- kalem.JPG (13.59 KiB) Viewed 3443 times
- marty.markoh
- Napredujem
Mislim da taj "kalem" nema veze (osim ako ga je netko jako šarafio pa polomio ferit).Neznam zašto ljudi misle da mogu nači bolji položaj za frekv. zvuka od onog tvorničkog-jedino što može tu biti je hladan -oksidiran lem.Osim toga takav kvar se manifestira ako je oslabio kond u krugu VN tranzistora.Čuje se u zvuku krckanje i slova kod titlova su s nareckanim rubovima(a sama slika je nestabilna kada dođe svijetlija tj. bijela boja).Takav kvar sam imao ali si nisam točno zabilježio pa mislim da je to (po sjećanju) riješilo problem
Ma elektroliti su u pitanju, prije deset minuta sam stavio poklopac na isti taj televizor, sa istim simptomima, blok kond u horizontali mijenjam uvijek kad je tv stariji od pet godina, bez obzira na kvar, pa toplo preporučam
nisam bio u mogucnosti da vam odgovorim proslih dana...otislo je "tba" kolo i nasao sam jedan elektrolit suv isto na mf kartici!njegovo podnozije skros pateniralo, sad sam zamenuo to sve i radi ok! Hvala svima na pomoci!!!