Zdravo svima,
Nedavno sam kupio casio mt-46 bez ispravljaca. Za njega je potrebno napajanje od 7.5V i ja sam kupio onaj univerzalni ispraljvac od 1000mA, tj. 1A. Na sitisajzeru ne pise koliko ampera je potrebno, ali mislim da je 1A dovoljan. Ali, problem je sto na ispravljacu postoji i selektor za polaritet, a ja nisam znao kako da ga namestim. Pa sam nasumice ukljucio kako je bilo, i pri paljenju sintisajzera nista se nije desavalo. Posle sam promenio polaritet, i jedino se upalila diodica kod prekidaca. Nikakav zvuk se ne cuje pri pritiskanju dirki. Bojim se da je struja pogresnog polariteta ostetila kolo. Da li je to moguce sanirati nekakvom jednostavnom intervencijom? Kako uopste identifikovati kvar?
Hvala na posvecenom vremenu
casio mt-46 sintisajzer
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: casio mt-46 sintisajzer
Ja imam yamahin iste veličine sa displayom...i treba 3 A na 12 V...
Tako da probaj nabaviti jače napajanje...
Tako da probaj nabaviti jače napajanje...
hvala na odgovoru, nisam probao adapter sa vise ampera.. ali, probao sam drugi adapter koji sam pozajmio od drugara, isto univerzalni od 500mA.. stvar je u tome sto on ima casio pt-80.. i radi odlicno. a, pored toga sto se pali diodica na mom synthu, cuje se i tiho sustanje... cak sam ga i otvorio i pogledao unutra, i sve izgleda savrseno, nikakvi pregoreli delovi, niti odlemljeni... ne znam u cemu je problem : (
Pogledaj da nije naznaceno da je jednosmeran ili neizmenican napon potreban za napajanje. Imao sam slucajeva da mi donose pokvarene muzicke istrumente prvenstveno zbog pogresnog polariteta a posle njih one sto nisu obratili panju da li treba jednososmerni ili neizmenicni.
"Problem" je u tom tvom "govnu" od napajanja koje si spojio na sintesajzer. Zato ti i "šušti". Kad nabaviš ili izradiš pravo napajanje kao što je spomenuto (12V 3A) koje ima dobro filtriranje, neće biti "šuštanja" i svirati će dovoljno glasno. Polaritet si obilježi dok imaš to posuđeno napajanje.
Navest ću jedan sličan slučaj. Kolega je kćeri bio kupio prenosivi CD-player i pitao me nakon par tjedana što bih mu savjetovao da kupi - koji i kakav ispravljač, jer je kćer trošila baterije pa ga je to žuljalo u novčaniku. Ponudio sam da mu izradim napajanje, ali mu je bilo preskupo. Kupio je na tržnici "univerzalni adapter" i spojio na player i rekao da radi. Ja sam rekao - dobro. Nakon nekoliko dana je rekao da je crkao player. Ja sam opet rekao - dobro - i nacerio mu se.
Navest ću jedan sličan slučaj. Kolega je kćeri bio kupio prenosivi CD-player i pitao me nakon par tjedana što bih mu savjetovao da kupi - koji i kakav ispravljač, jer je kćer trošila baterije pa ga je to žuljalo u novčaniku. Ponudio sam da mu izradim napajanje, ali mu je bilo preskupo. Kupio je na tržnici "univerzalni adapter" i spojio na player i rekao da radi. Ja sam rekao - dobro. Nakon nekoliko dana je rekao da je crkao player. Ja sam opet rekao - dobro - i nacerio mu se.
pogledao. u pitanju je jednosmerni napon DC. ali na adapteru pise AC-DC. ja se slazem da je adapter kinesko "govno", ali mom drugaru radi sa njegovim casiom odlicno, cak je kupio svoj adapter za 50 din. probacu da ga odnesem u neku radnju sa opremom, samo da mi zakace synth na neki kvalitetan ispravljac, da vidim da li je to problem. uglavnom, da sam baxuz - baxuz sam.
Ja imam problem... Bio mi je crko original adapter 12V. Imam yamahu psr 260 i nisam gledo drugi adapter i slucajno spojim na 24 volti. od onda se čuje samo šum u zvučnicima i nerade. Bio sam ga otvorio ali nisam bas vidio da je nesto izgorilo. dali neko zna u cem bi mogo bit problem?
@dalegic otvori novu temu za drugi uredjaj