el. mjerni instrumenti vatmetri
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
el. mjerni instrumenti vatmetri
nisam znao gdje da tavim temu ali stvarno neznam sta da pisem o ovome a zapala me ta tema za maturalni rad
Re: el. mjerni instrumenti vatmetri
Vatmetri
To su instrumenti koji mjere potrošnju - bukvalno rečeno, kako je električni rad, kojeg možemo obilježiti sa A ili W jednak:
W = U * I * t
Jedan od najkorištenijih vatmetara je električno brojilo kojeg svi imamo ugrađenog u stanu, kući...
Jedinica je kWh.
Snaga je U * I i jedinica je vat.
To se dijeli sa 1000 i dobiva se kilovat (kW)
Množi se s vremenom u satima i dobiva se potrošnja koju treba platiti.
Dakle vatmetar je električni mjerni instrument, koji u sebi sadrži ampermetar koji mjeri struju, voltmetar koji mjeri napon, i ovisno o izvedbi sat koji broji vrijeme.
Ovo je način spajanja da bude jasnije.
Postoje razne izvedbe, a zapravo se temelje na različitosti izvedbi voltmetra i ampermetra, koji mogu biti na temelju magnestkog polja - pokretnih ploča...
Vjerujem da sam rekao sve što ti sada znaš, s obzirom da si maturant, ali ovo je neki početak, prema uvodu, kasnije objasniš način djelovanja - princip rada instrumenata, i tema uopće nije loša, sigurno je bolja od uređaja koji mjeri frekvenciju svjetla...
Sretno!
Link je u CODE jer se drukčije skrati i ne valja...
To su instrumenti koji mjere potrošnju - bukvalno rečeno, kako je električni rad, kojeg možemo obilježiti sa A ili W jednak:
W = U * I * t
Jedan od najkorištenijih vatmetara je električno brojilo kojeg svi imamo ugrađenog u stanu, kući...
Jedinica je kWh.
Snaga je U * I i jedinica je vat.
To se dijeli sa 1000 i dobiva se kilovat (kW)
Množi se s vremenom u satima i dobiva se potrošnja koju treba platiti.
Dakle vatmetar je električni mjerni instrument, koji u sebi sadrži ampermetar koji mjeri struju, voltmetar koji mjeri napon, i ovisno o izvedbi sat koji broji vrijeme.
Code: Select all
http://www.globalspec.com/RefArticleImages/8801C27DB22B2546247EF122C21851B8_5-2-1.jpg
Postoje razne izvedbe, a zapravo se temelje na različitosti izvedbi voltmetra i ampermetra, koji mogu biti na temelju magnestkog polja - pokretnih ploča...
Vjerujem da sam rekao sve što ti sada znaš, s obzirom da si maturant, ali ovo je neki početak, prema uvodu, kasnije objasniš način djelovanja - princip rada instrumenata, i tema uopće nije loša, sigurno je bolja od uređaja koji mjeri frekvenciju svjetla...
Sretno!
Link je u CODE jer se drukčije skrati i ne valja...
watmetar ne mjeri rad nego snagu
brojilo mjeri rad..i to dvoje nije isto kao sto ti kazes
brojilo mjeri rad..i to dvoje nije isto kao sto ti kazes
Hehe, raspisao se ja...
Taman će biti ovdje nekome tko dođe, sa drugom temom maturalnog.
Uglavnom sve isto, samo nema vremena.
Taman će biti ovdje nekome tko dođe, sa drugom temom maturalnog.
Uglavnom sve isto, samo nema vremena.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
pa i nije bas tako..jer upravo to s vremnom diktira nacin izrade instrumenta..i osim sto oba mjere i napon i struju nema slicnosti
ugl. da se vratimo na temu..mislim da si o w-metrima vec dovoljno u sk trebao nauciti a ima i na netu informacija kolko oces
nisi tocno izrekao sto ti je profesor tocno rekao..da li moras obraditi i VAr-metre, VA-metre
u kurgu istosmjerne struje snaga se mjeri W-metrom i jednaka je U*i
i krugovima izmjenicne struje postoje 3 razlicite snage..pa tako i 3 razlicita instrumenta kojim se mjere
imas VA metar koji mjeri ukupnu snagu(S) i ona je jednaka U*i mjern jedinica je VA
postoji radna snaga (P) i racuna se kao U*I*cos fi, mjerna jedinica je W
jos postoji i prividna snaga (Q) i racuna se kao U*I*sin fi, a mjeri se u VAr (volt amperima reaktivnima)
takoder vrijedi da je S na kvadrat= P na kvadrat + Q na kvadrat
ugl. da se vratimo na temu..mislim da si o w-metrima vec dovoljno u sk trebao nauciti a ima i na netu informacija kolko oces
nisi tocno izrekao sto ti je profesor tocno rekao..da li moras obraditi i VAr-metre, VA-metre
u kurgu istosmjerne struje snaga se mjeri W-metrom i jednaka je U*i
i krugovima izmjenicne struje postoje 3 razlicite snage..pa tako i 3 razlicita instrumenta kojim se mjere
imas VA metar koji mjeri ukupnu snagu(S) i ona je jednaka U*i mjern jedinica je VA
postoji radna snaga (P) i racuna se kao U*I*cos fi, mjerna jedinica je W
jos postoji i prividna snaga (Q) i racuna se kao U*I*sin fi, a mjeri se u VAr (volt amperima reaktivnima)
takoder vrijedi da je S na kvadrat= P na kvadrat + Q na kvadrat