major problem

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

major problem

Post by UNWANTED »

di da ja na ovoj shemi spojim zvucnik i microfon i di odredjujem frekvenciju

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... androx.rar
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
Spiky
Pravo uznapredovao :)

Post by Spiky »

Zvucnik i mikrofon mozes spojiti samo za ukras...
Na 1. stranici ti pise za cega se koristi doticni IC.
Na 17. stranici ti pisu vrijednosti komponenti za 433.92 MHz ili 315 MHz.
Pretpostavljam da je moguce prenijeti i zvuk(rf audio), ali kako ces rijesti A/D pretvorbu i dalje ASK modulaciju - ne znam...mislim da ti Buco to moze bolje objasniti...
buco

Post by buco »

Ja iman te Tx i Rx 433,92 imaju 2 ulaza /izlaza analogni i digitalni ! i onaj analogni bi moga bit digitalni u principu !
A/D pretvorba isla bi pogotovo na standard koji koristi telekom na linijskim uredjajima [ bar je koristio ] cak i sa malim MCUom s internim A/D konvertorom na 10 bita , dalje signal kodiras po potrebi tj po standardu koji zelis.
Zvuci frazeoloski , znam , ali sve ti je to pricam ti pricu do realnog projekta tj same izvedbe u praksi. :?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

buco, kazes da si pokretao ove chipove?

Da li si nabavio gotove module, ili si imao samo chipove i sam pravio primopredajnike. Kakav im je domet u praksi i kakvim se cine?
buco

Post by buco »

Uzo sam one laipacove gotove TXe [0.5W] i RXe , nisam htio riskirat , trebalo mi je za neki posao [ iako sam prijamnike uzeo one jeftinije s LC filterom ] .
Rade dobro udaljenost mi ne izgleda losa , meni je OK za ono sto treba ,
a za sustav same kontrole i upravljanja sam razvio jedan program s LCDom [pogdjas , ATmega8] , u principu je to daljinsko upravljanje koje radi iz menia s LCDa [kursor , grafika , text ...itd , ima cak i animaciju], koje radi po nekim od principa o kojima sam tu vec par puta pisao !! U svakom slucaju informacija je i kodirana posebnim algoritmom i dodatno zasticena CSom nano naredbama interne provijere identiteda posiljaoca , provijere kodnog tipa naredbe ....itd..
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

To nesto mocno 8) :D

Mene je interesovalo da li su koristeni bas ovi gore pomenuti chipovi, jer bi i ja da se malo poigram na 433 MHz...
buco

Post by buco »

Ne nisu , bas gledam pdf veoma zanimljivo !! Jel netko tu radi s tim ICima TX/RXe ? Moglo bi me zanimat ako je domet bar 1-1,5Km na vidljivom ! Javi ako nesto "iskopas" s njima.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hocu evo i mene su zainteresovali pravo!...
UNWANTED

Post by UNWANTED »

znaci jos pun klinac toga moram dodati
sada cu za koj dan probati skupiti sve djelove pa cu javiti jedino sto me hebe je to sto mi je obicna lemilica riknula a nemam love
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Nisam bas ukapirao cemu sluzi prenos podataka bezicno ili zvuka :?: :?: :?: :shock:
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

buco wrote:Ne nisu , bas gledam pdf veoma zanimljivo !! Jel netko tu radi s tim ICima TX/RXe ? Moglo bi me zanimat ako je domet bar 1-1,5Km na vidljivom ! Javi ako nesto "iskopas" s njima.
ja sam na netu pronasao shemu wokca PMR na 446MHz,izlazni stupanj je 0,5W i ako bude potrebe mozemo nesto skonstruirat, kad nadjem vremena pokusat cu slozit i testirat cijeli predjni dio bez PLLa, umjesto njega cu stavit VCO

ti RX moduli, mislim da imaju izlaz oko 10mW, Daniel Norman ima na stranici jedan projekt primopredajnika i pojacala na 50MHz, ima dva tipa predajnika, jedan za podatke, a drugi za zvuk, prijemnik ima izlaze za jedno i drugo. Testirao je domet iz zgrade i veli da je islo 4km bez RF pojacala, problem su jedino kristali kojih naravno nema kod nas
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

problem su jedino kristali kojih naravno nema kod nas
Koje vrednosti su kristali koji tu trebaju da potrazim :wink:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Otici cu ja u Kinu po dijelove ako treba, samo da napravimo nesto mocno :shock: :D :D

DRUG STARI, kakvim se tebi cine ovi MAX primopredajni chipovi (gore sa vrha stranice) ?
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

jeb_s kinu, u srbiji su prije radili kristale, netko bi to mogao potrazit, a na ostalima je da uvjezbaju golube pismonose :D

meni ti moduli izgledaju jako dobro, isto ki ona tvoja motorola iz bube,al po meni bi mozda bilo jednostavnije kupit wokce PMR imate par za 30 eura, ja sam kupio 4komada i na cistom idu 5km, unutra vam je PIC16C620, uz malo muke oko programiranja mozes staviti frekvenciju po zelji,normalno oko 440MHz
ako ste gledali normanovu stranicu ,on je sa 25mW na 50MHz dobio domet 4km, ima nacrt i za pojacalo 100mW, na netu sam vidio neke japanske sheme za pojacala od par Wata sa 2sc1971, dakle dalo bi se poradit na tome
cini mi se da sam vidio na nekoj poljskoj stranici nacrt za prijemnik i predajnik na 433,62MHz,za oscilator se koristi SAW filter, a njega nije tesko nabavit, imate ga u svakom satelitskom tjuneru ili uz njega

trenutno imam hrpu otvorenih projekata elektronike(sve predajnici vece snage) i tri gradilista, kad malo to rascistim poradit cu na 440MHz
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

A niko mi nije odgovorio koji kristali trebaju tu :shock:
larga

Post by larga »

daj reci koji su kristali na 40km imam velik vojni otpad imaju dosta radio uredjaja i opreme male RUP-ovke su im 1.5 euro ispravne
stojke jesi li se snasao za autobus :?:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Kupio sam ja 2 RUP-ovke da se malo zezam ispravne su i skupljaju prasinu na patos :D Sto se tice prevoza iz Paracina za Hrvatsku i Bosnu nema direktne linije preseda se u Beograd.Pitao sam da li neko hoce da primi posiljku u Beograd pa da je posalje na autobus ali se nejavlja niko.Neznam kako da posaljem drugacije :shock: :?:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

A da setio sam se necega ali neznam da li to moze da prodje :idea: Meni DRUG STARI sutra ili preksutra treba da posalje paket (tj. da proba da mi posalje :lol: ) e sad sta sam ja smislio :idea: On meni kao salje nesto sto mi je prodao i sto je u garantnom roku i meni kao to neodgovara i ja mu posle par dana vracam tu istu posiljku samo sa drugim sadrzajem.Mozda je ideja glupa ali sta reci..........
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ma ja sam mislio podatke preko toga da saljem OOK (on/off keying) modulacijom... Super je sto su na ~400 MHz opsegu jer se mogu napraviti RF pojacala snage.
Imam ODLICNE primopredajne module na 2,4GHz vrlo male snage i ne mogu pojacalo sklopiti iako imam MAX2240 jer nemam pasivnih elemenata za kupit :cry: .. pogotovo diplexere... njih mozda mogu iscupat iz mobitela 1800mhz ali to je sve poprilicno fiktivno za mene :x
larga

Post by larga »

stojke idem ujutro na put 3 dana ali ti obecavam da cu proveriti onu vezu
cim se vratim ako nije kasno a imam i neke prijatelje iz bezdana koji imaju pogranicne dozvole za prelaz u RH i koji mi mogu izaci u susret
samo da nenosi golub 8)
Post Reply