LED sat
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
LED sat
..poZz..
..dakle vako: htio sam napravit nešto ovakvo http://www.electronics-lab.com/projects" onclick="window.open(this.href);return false; ... imers/017/ , ali mi to nije baš funkcioniralo, pa sam krenuo drugim putem.. tu http://www.josepino.com/?one_second_timebase" onclick="window.open(this.href);return false; sam našo kako dobit impuls od 1 Hz odnosno jedne sekunde..i sad, tu sam stao :OD
..a ako bi mi ko mogo malo pomoć, pitanja bi bila:
1. što bi mogo upotrjebit i kako, da broji tih 60 sekundi pa da izbaci minutu itd, da radi ko i sat naveden gore na linku
2. ili još jednostavnije ako ima tko kakvu shemu :OD
3. na dnu stranice http://www.josepino.com/?one_second_timebase" onclick="window.open(this.href);return false; su dvije sheme, jedna daje van 1.7V a druga 4.7V, pa me zanima koja bi bila bolja
4. za sad ne postoji, ali sam uvjeren da će postojat :O))
HVALA LJUDI ;O)
..dakle vako: htio sam napravit nešto ovakvo http://www.electronics-lab.com/projects" onclick="window.open(this.href);return false; ... imers/017/ , ali mi to nije baš funkcioniralo, pa sam krenuo drugim putem.. tu http://www.josepino.com/?one_second_timebase" onclick="window.open(this.href);return false; sam našo kako dobit impuls od 1 Hz odnosno jedne sekunde..i sad, tu sam stao :OD
..a ako bi mi ko mogo malo pomoć, pitanja bi bila:
1. što bi mogo upotrjebit i kako, da broji tih 60 sekundi pa da izbaci minutu itd, da radi ko i sat naveden gore na linku
2. ili još jednostavnije ako ima tko kakvu shemu :OD
3. na dnu stranice http://www.josepino.com/?one_second_timebase" onclick="window.open(this.href);return false; su dvije sheme, jedna daje van 1.7V a druga 4.7V, pa me zanima koja bi bila bolja
4. za sad ne postoji, ali sam uvjeren da će postojat :O))
HVALA LJUDI ;O)
0000 0000 0111
Re: LED sat
..e da.. skužio sam da nisam link dobro stavio pa...onaj prvi link ponavljam.. dakle nešto slično ovom bi htio napravit... http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
0000 0000 0111
imaš takav led sat negdje na youtube-u zajedno s objašnjenjem kako šta pa potraži....
..oke..tnx.. ;O)
..mada sam se sad malo prisjetio kako radi 4017 pa ću sam probat šta iskombinirat :OD
..mada sam se sad malo prisjetio kako radi 4017 pa ću sam probat šta iskombinirat :OD
0000 0000 0111
..eto opet mene :OD
..dakle, zanemarimo sve ovo prije...a sad jedno jednostavno pitanje :O))
..gledao sam shemu i piše: "The circuit is powered from a small 12.6 volt center tapped line transformer and the 60 cycle line frequency is used for the time base. The transformer is connected in a full wave, center tapped configuration which produces about 8.5 volts unregulated DC."
.. kakav bi to bio CENTER TAPED transformator!?!?
..jel mogu koristit normalan trafo koji imam 220 V na 12V AC!?!?
..shema je ovo pa me zanima i dal se tu di sam označio sa strelicama spaja tih 12V AC, i čemu ovo uzemljenje na sredini - trafo ima samo dvije žice!?!?
HVALA!!!!!! :OD
..dakle, zanemarimo sve ovo prije...a sad jedno jednostavno pitanje :O))
..gledao sam shemu i piše: "The circuit is powered from a small 12.6 volt center tapped line transformer and the 60 cycle line frequency is used for the time base. The transformer is connected in a full wave, center tapped configuration which produces about 8.5 volts unregulated DC."
.. kakav bi to bio CENTER TAPED transformator!?!?
..jel mogu koristit normalan trafo koji imam 220 V na 12V AC!?!?
..shema je ovo pa me zanima i dal se tu di sam označio sa strelicama spaja tih 12V AC, i čemu ovo uzemljenje na sredini - trafo ima samo dvije žice!?!?
HVALA!!!!!! :OD
0000 0000 0111
na shemi je izvedeno punovalno ispravljanje s 2 diode..u tom slucaju trafo mora imati dvostruki broj namotaja i srednji izvod tj. 2 sekundara..
posto to nije isplativo ti lijepo uzmi trafo koji imas i ispravi s gretzovim spojem
posto to nije isplativo ti lijepo uzmi trafo koji imas i ispravi s gretzovim spojem
..tako dakle..samo, dal će onda funkcionirat onaj dio koji nastavlja na 220K odnosno dalje na 74HCT4020.. jer je bit svega toga dobit na kraju 50 Hz van.. hmmmm!?!?
0000 0000 0111
tj...uostalom nemora bit ista shema...bit svega je da želim nekako dobit ili 50 Hz ili 1 Hz..pa ako netko ima neku drugu shemu, takodjer dobro došlo :O)))
..problem je u tome šta sve ove sheme koje nađem, pola elemenata se uopće nemože kupit..a ona fora na početku što se iz sata dobije 1 Hz, to sam dobio i pokušo stavit ko CP na 4017, i ništa... hmmmmh..
..problem je u tome šta sve ove sheme koje nađem, pola elemenata se uopće nemože kupit..a ona fora na početku što se iz sata dobije 1 Hz, to sam dobio i pokušo stavit ko CP na 4017, i ništa... hmmmmh..
0000 0000 0111
njega spojis prije gretzova spoja na jedan od izvoda sekundara..i nece biti problemaLED_ri wrote:dal će onda funkcionirat onaj dio koji nastavlja na 220K odnosno dalje na 74HCT4020.
mozda grijesim ali u tekstu koji je naveden uz shemu pise 60 cycle (Herca) a frekvencija kod nas je 50 Herca bojim se da sat nece raditi tacno, Nisam detaljno gledao shemu kakav je djelitelj frekvencije i moze li se izvrsiti navedena korekcija!
ti si nesto krivo vidio..pise input 50Hz na primaru transformatora..a frekvencija se pri transformaciji ne mijenja..
..e dada...pretpostavio sam da će to neko primjetit...stvar je u tome da je original shema i opis sheme sa 60 Hz i onda ima kak dodatak ovaj dio koji sam ja stavio za 50 Hz tako da sve štima ;O)
0000 0000 0111
a kad sam vec tu - imam novo pitanje :OD
....dakle, po ovoj shemi dobio sam 1 Hz, pa me zanima zašto mi 74HC4017 to ne prima ko CP!?!?
..da li je možda problem što sam napravio ovaj što daje 1.7 V a trebo bi 4.7 V, i da li je možda problem u tome što upotrebljavam 74HC4017 umjesto 74HCT4017..
....dakle, po ovoj shemi dobio sam 1 Hz, pa me zanima zašto mi 74HC4017 to ne prima ko CP!?!?
..da li je možda problem što sam napravio ovaj što daje 1.7 V a trebo bi 4.7 V, i da li je možda problem u tome što upotrebljavam 74HC4017 umjesto 74HCT4017..
0000 0000 0111
Ovaj tvoj Johnsonov brojač treba min. oko 2.5V da bi to shatio kao logičku 1. (uz Vcc=5V). Dakle ovo tvoje ne može da funkcionira, zato probaj dodati ovaj PNP tranzistor kako je naznačeno u shemi.
..i eto opet problema.. hmmmmh.. .dakle:
na ovoj shemi kaže da mi treba 74hc30, ali naravno toga nema nigdje za kupit, pa sam se malo prisjetio digitalne logike, pa me zanima da li bi to mogo zamjenit na sljedeći način
..dakle, na lijevoj strani slike sam precrto samo iz datasheet-a od 74hc30, a na desnoj strani sam nacrto kako mislim da bi se to moglo zamjenit ovim elementima koje mogu kupit..
..e sad, zanima me ko prvo dal je to dobro zamjenjeno, a ko drugo, dal se može uopće recimo taj 74HC30 samo tako zamjenit s ostalima - ili se mora upotrebljavat baš on samo on i on i on i on i on i ON kog nema nigdje za kupit?!?
HVALA!!!!!!!!!!!
na ovoj shemi kaže da mi treba 74hc30, ali naravno toga nema nigdje za kupit, pa sam se malo prisjetio digitalne logike, pa me zanima da li bi to mogo zamjenit na sljedeći način
..dakle, na lijevoj strani slike sam precrto samo iz datasheet-a od 74hc30, a na desnoj strani sam nacrto kako mislim da bi se to moglo zamjenit ovim elementima koje mogu kupit..
..e sad, zanima me ko prvo dal je to dobro zamjenjeno, a ko drugo, dal se može uopće recimo taj 74HC30 samo tako zamjenit s ostalima - ili se mora upotrebljavat baš on samo on i on i on i on i on i ON kog nema nigdje za kupit?!?
HVALA!!!!!!!!!!!
0000 0000 0111
najjednostavnije da testiras je da skines logi sim..nacrtas lijepo sklop..i poslje samo pogledas dal su funkcije iste..program je jednostavam..i mal
..eto, da vam se pohvalim da je sat konacno proradio i da je tocan ko urica )))))
..i usput, da ne odem bez pitanja:
dal je uredu da se zener dioda dosta jakol grije??? dal mozda smeta sto je trafo nekih 9 umjesto 12 volti?? ili nes drugo..il je to sve skupa oke???
..i usput, da ne odem bez pitanja:
dal je uredu da se zener dioda dosta jakol grije??? dal mozda smeta sto je trafo nekih 9 umjesto 12 volti?? ili nes drugo..il je to sve skupa oke???
0000 0000 0111