Regulacija brzine trofaznog asinhronog motora

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
vgrx

Regulacija brzine trofaznog asinhronog motora

Post by vgrx »

Pozdrav svima na forumu!

Molio bih da mi pomognete oko sljedeće stvari:

Koji je najbolji način regulacije brzine okretaja trofaznog asinhronog motora. Znam da je industrijski standard frekfentni pretvarač, ali da li postoji neko jeftinije rješenje? Da li se može regulisati brzina pomoću Tiristora ili nekog drugog uređaja?
U slučaju da nema drugog rješenja možete li mi preporučiti neki frekfentni pretvarač. U pitanju je dvopolni asinhroni 3F motor snage 1,5 kW 2850 RPM.
Unaprijed hvala.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Regulacija brzine trofaznog asinhronog motora

Post by WhiteHead »

Ne postoji jeftinije rješenje, a što se tiče preporuke, ne znam gdje si pa te ne mogu uputiti. Uostalom svaki frekventni je dovoljno dobar, nema neke značajne razlike u kvalitetu.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
vgrx

Post by vgrx »

U Sarajevu sam, molio bih ako znaš gdje se mogu kupiti novi ili polovni istosmjerni motori snage oko 1kW.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Otkud sad priča o istosmjernim motorima ?
Ne mogu ti pomoći nisam blizu Sarajeva, međutim mislim da je većina istosmjernih motora (s odvojenom pobudom) zadnjih godina završila u otpadnom bakru.
Ako razmišljaš o regulaciji tiristorima, to možeš uraditi sa bilokojim kolektorskim motorom (iz usisivača npr.)
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
vgrx

Post by vgrx »

Mislo sam da je jeftinije rješenje naći istosmjerni motor nego frekfentni pretvarač. U svakom slučaju hvala.
VanUnited

Post by VanUnited »

vgrx wrote:Pozdrav svima na forumu!

Molio bih da mi pomognete oko sljedeće stvari:

Koji je najbolji način regulacije brzine okretaja trofaznog asinhronog motora. Znam da je industrijski standard frekfentni pretvarač, ali da li postoji neko jeftinije rješenje? Da li se može regulisati brzina pomoću Tiristora ili nekog drugog uređaja?
U slučaju da nema drugog rješenja možete li mi preporučiti neki frekfentni pretvarač. U pitanju je dvopolni asinhroni 3F motor snage 1,5 kW 2850 RPM.
Unaprijed hvala.
Poz...

Imaš akciju u Srbiji IMC a imaš i u BIH kod firme PLC-BH http://www.plc-bh.com" onclick="window.open(this.href);return false; > Akcijska ponuda.> Posebna ponuda iz programa Gibanje&Pogoni. Neznam jesi li zakasnio ali u Srbiji je bilo jako jeftino.

nadam se da je od pomoći

pozz
van united
Post Reply