Laserska Puška
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Laserska Puška
Pozdrav svima, imam jednu jako interesantu ideju pa da vidimo moze li se napraviti, naravno tu ste vi da pomognete...
Eh ovako da počnemo:
Laserska puska treba da radi na sl nači,
- Kada pritisnemo taster (okidac), laser treba da se upali i nakon 1 sekunde ponovo ugasi. Puska ce biti ogranicena na 30 metaka u jednom okviru (sanzeru), sto znaci da pri svakom pritisku okidaca gubimo 1 metak, nakon ispaljenih 30 metaka oduzima se jedan okvir, i tako kada broj okvira dodje do 0 da se automatski zaustavi, da vise puska nije u funkciji dok se ne restartuje. Tu se jos nalazi vrijeme, nakon isteka 5 minuta isto tako da se automatski zaustavi i potrebno ponovno resetvanje.. Vrijeme i broj metaka/ okvira da se prikaze na jednom ili dva displeju ( o:oo , 3/30)
Potrebno je napisati program za mikrontroler, kako da radi i kako da povezem s displejom, pa ako neko moze da napise....
Unaprijed hvala
Eh ovako da počnemo:
Laserska puska treba da radi na sl nači,
- Kada pritisnemo taster (okidac), laser treba da se upali i nakon 1 sekunde ponovo ugasi. Puska ce biti ogranicena na 30 metaka u jednom okviru (sanzeru), sto znaci da pri svakom pritisku okidaca gubimo 1 metak, nakon ispaljenih 30 metaka oduzima se jedan okvir, i tako kada broj okvira dodje do 0 da se automatski zaustavi, da vise puska nije u funkciji dok se ne restartuje. Tu se jos nalazi vrijeme, nakon isteka 5 minuta isto tako da se automatski zaustavi i potrebno ponovno resetvanje.. Vrijeme i broj metaka/ okvira da se prikaze na jednom ili dva displeju ( o:oo , 3/30)
Potrebno je napisati program za mikrontroler, kako da radi i kako da povezem s displejom, pa ako neko moze da napise....
Unaprijed hvala
Kazem ti odlazi...
- Feko
- Stariji član
Re: Laserska Puška
Ja u ovome ne želim sudjelovati
http://www.pyroelectro.com/2008/05/13/diy-laser-tag/" onclick="window.open(this.href);return false;
Eto ti za početak...
Feko, ne boj se...
Eto ti za početak...
Feko, ne boj se...
kog plairas dignit u zrak?
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
haha a onoga kojeg pogodis jeli ga ubijes ili se on dere da je pogoden ?
pretpostavljam da zelis napraviti neku "paitball" opremu
samo sto se onda nebi koristile kuglice s bojom vec laserske puske.
moglo bi se napravit ali mislim da nije isplativo. ima tu puno posla
a i problema npr. morat ces pogodit ravno u senzor,
ili stavit da senzor reagira ako se tocka lasera 0-25cm od njega
ali onda ce opet biti prejednostavno nekog "pogodit"
samo sto se onda nebi koristile kuglice s bojom vec laserske puske.
moglo bi se napravit ali mislim da nije isplativo. ima tu puno posla
a i problema npr. morat ces pogodit ravno u senzor,
ili stavit da senzor reagira ako se tocka lasera 0-25cm od njega
ali onda ce opet biti prejednostavno nekog "pogodit"
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Upravo tako htio sam napraviti kao paintball ali bez kuglica, sigrunije je, bar po meni...
BILA BI 4 SENZORA, JEDAN NA GLAVI, DVA NA RAMENIMA I JEDAN NA STOMAKU, A KAD SENOZR AKTIVIRAS UPALIO BI ZVUCNI SIGNAL DA SI POGODJEN....
Da li ima neki poseban seznor za laser, da prirodno svjetlo ne smeta...
BILA BI 4 SENZORA, JEDAN NA GLAVI, DVA NA RAMENIMA I JEDAN NA STOMAKU, A KAD SENOZR AKTIVIRAS UPALIO BI ZVUCNI SIGNAL DA SI POGODJEN....
Kazem ti odlazi...
Ne bi bilo istog dozivljaja kao paintball...
Dobro, ali bi dosta novca ustedio, npr na marker, zastitu za glavu, kuglice koje su veoma skupe, a nemogu ce je napraviti. Ovao bi kesirao malo vise za opremu i onda sam rahat...
Problem je samo oko tog programa koji treba napisati za mikrokontroler u pusci, tj da ispise broj metaka i okvira, vrijeme na lcd displeju, i da kad pritisnes okidac, da oduzima metke, a kad dodje na nulu da ti promjenis dugmetom okvir ko fol, kad dodje broj okvira na nulu da ne mozes vise pucat....
Ne znam koji je senzor najbolje koristit za ovo...Da se brzo aktivira kad padne laserska zraka na njega, on bi ujedno aktivirao zvucni signal da je protivnik pogodjen, tako da varanja ne moze biti...
Problem je samo oko tog programa koji treba napisati za mikrokontroler u pusci, tj da ispise broj metaka i okvira, vrijeme na lcd displeju, i da kad pritisnes okidac, da oduzima metke, a kad dodje na nulu da ti promjenis dugmetom okvir ko fol, kad dodje broj okvira na nulu da ne mozes vise pucat....
Ne znam koji je senzor najbolje koristit za ovo...Da se brzo aktivira kad padne laserska zraka na njega, on bi ujedno aktivirao zvucni signal da je protivnik pogodjen, tako da varanja ne moze biti...
Kazem ti odlazi...
Ne zaboravi da laserski signal moras nekako modulisati tako da prijemna strana moze da ga razlikuje od smetnji.
@Pija, ipak bi morao kupiti naočale za zaštitu od laserskog svjetla i onda ne bi bio skroz rahat, već rahat lokum.
eh i vas koda pravim ne znam ni ja sta, pitao sam ima li ko da bi pomogao oko ovog, da me malo vise uputi, koji dio, kako sta da napravim, koji savjet...
Kazem ti odlazi...
Ima li ko da se dobro razumije u mikrokontrolere, da mi pomogne , nece biti fr*e.
Nek ostavi msn ili nek mi se javi na pp
Nek ostavi msn ili nek mi se javi na pp
Kazem ti odlazi...
ima ih samo svima je sigurno to mrsko napravit
IC fotodioda?Pija_20 wrote:
To je prakticno nemoguce naci da postoji senzor a da ga prirodno svetlo ne ometa. Jer je spektar jako sirok.
To se radi tako sto se modulise nekom frekfencijom korisni signal. Poput ir kontorle za tv. Daljinac je modulator, a u tv-u senzor ima demodulator koji detektuje samo frekfenciju na 40KHz ili 36KHz,zavisi od modela. tako nesto tebi treba.
To se radi tako sto se modulise nekom frekfencijom korisni signal. Poput ir kontorle za tv. Daljinac je modulator, a u tv-u senzor ima demodulator koji detektuje samo frekfenciju na 40KHz ili 36KHz,zavisi od modela. tako nesto tebi treba.
Senzor mi nije toliko ni vazan, kosto mi je vazno da napravim Pusku, tj da napisem kod za mikrokontroler, citao sam pedjin kurs, i nasao sam dosta korisnih stvari, kao npr kada se taster pritisne da se led dioda upali pola sekunde i ponovo ugasi i tako u krug, spajanje pic na lcd displej, trebat ce mi malo vremena da ukapiram jos neke stvari...
Za senzor mogu koristit foto diodu, tako da je postavim u ne providnu kutiju, a na vrhu probusim rupicu gdje bi laserska zraka ulazila, s tim bi smanjio prirodnu svjetlost, prakticno unutra bi bio mrak... Na tome cu malo eksperimentisati dok ne dobijem najbolji nacin kako da funkcionise to...
sve u svemu, najbitniji mi je ovaj kod za mikrokontrolere...
Vjezbat cu, pa ako mozes ti pedja malo da mi pomognes...
hvala
Za senzor mogu koristit foto diodu, tako da je postavim u ne providnu kutiju, a na vrhu probusim rupicu gdje bi laserska zraka ulazila, s tim bi smanjio prirodnu svjetlost, prakticno unutra bi bio mrak... Na tome cu malo eksperimentisati dok ne dobijem najbolji nacin kako da funkcionise to...
sve u svemu, najbitniji mi je ovaj kod za mikrokontrolere...
Vjezbat cu, pa ako mozes ti pedja malo da mi pomognes...
hvala
Kazem ti odlazi...
ali ces onda laserom morati pogoditi tocno u rupicu i to okomito...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Polako dok dodjem do senzora, ali mislim da je dosta jednostavnije napraviti,,, problem mi je oko puske..
Kazem ti odlazi...