Pozdrav... nesto sam experimentisao i sa jednog sekundara trafoa koji ima 22V dobio sam dvostrano napajanje 0d +-30V sa masom naravno... Merio sam instrumentima pokazuje toliki napon, i sto me je zacudilo, pojacalo sa tda 7294 radi extra na tom uvrnutom napajanju....
Ovako sve izgleda: Samo jedna zica iz sekundara ulazi u Grec a druga zica ide na spoj dva elektrolita od po 10000uF 35V izlazi + i - iz greca idu takodje na elektrolite i na kraju kada merim instrumentom vodove plus i minus u odnosu na masu odnosno drugu zicu sekundara trafoa dobijem napon kao da sma imao dva sekundara od po 22V odnosno plus 0 minus 31V
Evo slika kako izgleda i ako neko hoce da mi objasni kako je to moguce posto mi je skroz nelogicno
Trafo od 22V ima 30V Kako je ovo moguce????
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Trafo od 22V ima 30V Kako je ovo moguce????
- Attachments
-
- trafo.rar
- (22.73 KiB) Downloaded 244 times
-
- Penjem se :)
Re: Kako je ovo moguce????
Jednostavno.
Sekundar trafoa je 22V izmjenično.
Ukoliko jednu žicu spojimo na masu (kao što si nacrtao) druga žica sekundara je čas pozitivna a čas negativna u odnosu na masu (mjenja se 50 x u sekundi). Ona je spojena na AC priključak gretza koji je o ovom slučaju samo polovično iskorišten. Bilo bi ti jednostavnije ako ga nacrtaš kao spoj četiri diode. Tijekom pozitivne poluperiode kroz jednu diodu u gretzu puni se kondenzator na + izvodu a tijekom negativne kroz drugu diodu se puni kondenzator na - izvodu (napon na + izvodu tijekom negativne periode održava kondenzator na plusu)
Nekoliko zgodnih animacija imaš na:
http://www.educypedia.be/electronics/ja ... passif.htm
Sekundar trafoa je 22V izmjenično.
Ukoliko jednu žicu spojimo na masu (kao što si nacrtao) druga žica sekundara je čas pozitivna a čas negativna u odnosu na masu (mjenja se 50 x u sekundi). Ona je spojena na AC priključak gretza koji je o ovom slučaju samo polovično iskorišten. Bilo bi ti jednostavnije ako ga nacrtaš kao spoj četiri diode. Tijekom pozitivne poluperiode kroz jednu diodu u gretzu puni se kondenzator na + izvodu a tijekom negativne kroz drugu diodu se puni kondenzator na - izvodu (napon na + izvodu tijekom negativne periode održava kondenzator na plusu)
Nekoliko zgodnih animacija imaš na:
http://www.educypedia.be/electronics/ja ... passif.htm
Sad mi je jasno )
Ja sam ranije kupovao razne trafoe, imam u garazi sigurno jedno 3 4 trafoa sa razlicitim naponima ali sa jednim sekundarom.. da li ovakav "sistem" mogu koristiti za dobijanje dvosranog napajanja ukoliko je kapacitet na kondenzatorima veliki da odrzavaju + i - u toku suprotne pluperiode?? i moze li nesto poci po zlu usled velike potrosnje odnosno kada udari bas i izvuce svu struju iz elektrolita?
Ovo pricam samo da bi iskoristio trafoe koje imam jer trenutno nemam kesa da kupujem nove ili da prepravljam stare )
Ja sam ranije kupovao razne trafoe, imam u garazi sigurno jedno 3 4 trafoa sa razlicitim naponima ali sa jednim sekundarom.. da li ovakav "sistem" mogu koristiti za dobijanje dvosranog napajanja ukoliko je kapacitet na kondenzatorima veliki da odrzavaju + i - u toku suprotne pluperiode?? i moze li nesto poci po zlu usled velike potrosnje odnosno kada udari bas i izvuce svu struju iz elektrolita?
Ovo pricam samo da bi iskoristio trafoe koje imam jer trenutno nemam kesa da kupujem nove ili da prepravljam stare )
- tahiriadis
- Pravo uznapredovao :)
mene zanima jel mogu ja trafo koj na sekundaru ima izlaz 14-15V sa ovom semom da ga napravim tj da ga pojacam za 9V i da dobijem trafo sa secundarom od 24V?! samo mi nije jasno jel mogu i kako mogu da pojacivam trafo ne za 9V (kako so je tu prikazano) nego na pr. za 5V (pr. ako sekundar je 15V a meni treba 20V)?! hvala vam na odgovoru!
Ne razumem kako ti da pojacas i kojih 5 volti na semi!!!?????
Ako mislimo na osto onda ovako, ako imas sekunddar od 15V samim tim sto ce proci korz grec i elektrolite dodaces mu koren iz 2, pa je to jednako 15naizmenicne struje sa sekundara = 15x1.41volti jednosmerne struje odnosno 21,15V. E sad nisi nam reko kakav ti napon treba, jednosmeran ili naizmenicni, i da li ti treba plus i GND odnosno nula ili ti treba plus GND minus napon???? (jednostrani ili dvostrani)
Ako ti treba jednostrani obican napon, oba dva kraja sekundara ulaze tamo gde pise ac na mojoj slici, znaci jedan kraj na jedan ac drugi kraj sekundara na drugi ac. iz greca izalzi jednosmeran napon koji vodis na samo jedan elektrolit (za napon od 21,15V ti je dovoljan 1000uF 35) plus iz greca ide na plus elektrolita a minus greca odnosno GND kod jednostranog napona vodis na minus elektrolita i imas taj napon
i to vazi uvek da je jednosmerni napon veci za koren iz 2 od naizmenicnog napona
Ako mislimo na osto onda ovako, ako imas sekunddar od 15V samim tim sto ce proci korz grec i elektrolite dodaces mu koren iz 2, pa je to jednako 15naizmenicne struje sa sekundara = 15x1.41volti jednosmerne struje odnosno 21,15V. E sad nisi nam reko kakav ti napon treba, jednosmeran ili naizmenicni, i da li ti treba plus i GND odnosno nula ili ti treba plus GND minus napon???? (jednostrani ili dvostrani)
Ako ti treba jednostrani obican napon, oba dva kraja sekundara ulaze tamo gde pise ac na mojoj slici, znaci jedan kraj na jedan ac drugi kraj sekundara na drugi ac. iz greca izalzi jednosmeran napon koji vodis na samo jedan elektrolit (za napon od 21,15V ti je dovoljan 1000uF 35) plus iz greca ide na plus elektrolita a minus greca odnosno GND kod jednostranog napona vodis na minus elektrolita i imas taj napon
i to vazi uvek da je jednosmerni napon veci za koren iz 2 od naizmenicnog napona
Kombinacijom dioda i kondenzatora mozes vrsitu udvostrucavanje, utrostrucavanje i ucetvorostrucavanje napona. Princim je jednostavan ali moras imati na umu da kod ovakvih postupaka imas poluvalno ispravljanje te je potrebna jaca filtracija ( veci elektroliti i slozenija stabilizacija). Kod vecine uredjaja to mozda i nece predstavljati problem ali kod npr. NF pojacivaca nije dobro zato sto ce se pojaviti brum na izlazu. Samo po sebi, vrijednost mjerenog izmjenicnog napona treba pomnoziti sa korijen iz 2 (1,41) koliki je maksimalni napon koji se moze dobiti direktnim (punovalnim ispravljanjem i filtracijom) i ovaj napon se uzima kao referenca kod odabira kondenzatora u sklopovima minimalnih probojnih napona kondenzatora.
Ako ti trebaju razliciti naponi, mada nisi naveo koja struja evo jedan primjer kako mozes jednostavno dobiti ispravljac sa regulacijom napona od 1,2 do 32 V i trajnom strujom do 5A ( uslovno receno jer to zavisi od napona kojeg koristis, posto LM338 ima snagu ok oko 20W)
http://www.national.com/mpf/LM/LM338.html
http://www.national.com/mpf/LM/LM338.html
- tahiriadis
- Pravo uznapredovao :)
Re: Trafo od 22V ima 30V Kako je ovo moguce????
a jeste zaboravio sam napomenati da treba mi 24v jednosmernu struju
Re: Trafo od 22V ima 30V Kako je ovo moguce????
Malo jaci filter i mozes uraditi prema shemi iz prethodnog posta sa punovalnim ispravljanjem!!tahiriadis wrote:a jeste zaboravio sam napomenati da treba mi 24v jednosmernu struju