e ovako treba mi neka seMa za neki jednostavni timer koj na prImer ce pusti struju u releju tacNo u 18:23h!
tacnije neki timer povezan sa digitalnim saatom!
MOLIM VAS ZA POMOC!
jednostavni timer
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- tahiriadis
- Pravo uznapredovao :)
Re: jednostavni timer
Digitalni sat sa budilicom... u paralelu sa buzerom optokapler, pa tranzistor pa relej...
Treba dodati i tajmer kojim podesiš koliko dugo želiš da ti je uključeno to što uključuješ...
Ili iz nekog starog Vidoja izvadiš sat... tamo imaš gotovo sve što ti treba!
Treba dodati i tajmer kojim podesiš koliko dugo želiš da ti je uključeno to što uključuješ...
Imam ja takav jedan primer sa pic16f628 ide pic, lcd2x16 i rtc(real time clock) radi kao sat i imaš na njemu datum, onda imas opciju da namsetis vreme kada zelis da upališ relej, i kada zelis da ga ugasis. Cena pic sa programom je 10e, a mogu ti i kompletan uredjaj napraviti, to nisam jos racunao koliko bi izaslo...
- tahiriadis
hvala ti ali ja sam is makedoniju pa tako da...
- tahiriadis
ja nisam bas neki strucnjak u elektronici pa zamolio bih te dal mi mozes nacrtati semi i tacnije mi kazes kakav tranzistor da stavim?!Shenda wrote:Digitalni sat sa budilicom... u paralelu sa buzerom optokapler, pa tranzistor pa relej...
hvala ti unaprjed
Pa ne baš...
Komp na kojem pišem je na poslu... sa admin zabranom za instalaciju programa, a ovo što je na njemu je bljak...
Tranzistor je npn, a Ic mu treba biti dovoljan da izdrži struju releja, te antiparalelno treba vezati diodu...
Komp na kojem pišem je na poslu... sa admin zabranom za instalaciju programa, a ovo što je na njemu je bljak...
Tranzistor je npn, a Ic mu treba biti dovoljan da izdrži struju releja, te antiparalelno treba vezati diodu...
- tahiriadis
probacu nesta da osmislim...ali ja sam mislio nekako da isfiltriram taj napon sa kondezatora sta dolazi do buzzera pa onda preko neki mali trafo da priklucim relej...ali neznam kako da isfiltiram to osvim kako sto mi ti kazes?!?!
Ma ne... Ako filtriraš napon - ne možeš ga transformirati... Uvjet transformacije je izmjenična struja!
- tahiriadis
ouu da jeste sad sam se setio u trafo mora da ide AC...da da lepo sta si me potsetio:D tnx