Smislio sam neki ispravljač za napajanje optičkih uredjaja (CD/DVD) u autu. Jednostavan, sa dva regulatora 7805 i 7812, kao C1 stavio sam 330nF a kao C2 stavljeni su 100nF. Evo šeme:
Uredjaj radi, jedini problem je što se 7805 nenormalno greje, dok 7812 ima redovnu sobnu temperaturu. Pregledao sam datadheet za 7805 i našao da mu je operativna temperatura maksimum 125C, dok se kod mene on nakon dva minuta zagreje na 120C (dalje nisam merio).
Pretpostavljam da se ova temperatura ne može tako lako smanjiti samo postavljanjem nekog hladnjaka. Pa vas molim za pomoć, kako da smanjim grejanje?
ispravljač za napajanje optičkih uredjaja (CD/DVD) u autu
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Feko
- Stariji član
Re: ispravljač za napajanje optičkih uredjaja (CD/DVD) u autu
Nisi dobro nacrtao shemu...gdje ti je spojen treći izvod regulatora napona
Ispred ovog 7805 stavi 7809 i oba izolirano montiraj na hladilo. Tako ćeš raspodjeliti disipaciju snage.
Ili umjesto samog 7805 stavi neki prekidački (switching) regulator.
Ili umjesto samog 7805 stavi neki prekidački (switching) regulator.
- Feko
- Stariji član
A koliko ti vuce struje potrosac na 5 voltnoj liniji?
Ocito nesto nije uredu
Stavi obavezno hladnjak i sve stabilizatore stavi na njega i izoliraj liskunom
Ocito nesto nije uredu
Stavi obavezno hladnjak i sve stabilizatore stavi na njega i izoliraj liskunom
Hm, malo je neobično da se to toliko grije. Možda taj tvoj optički uređaj vuče previše struje na 5V liniji. Spoji uređaj na napajanje u računalu i izmjeri struje koje ti isti vuče, ali na obje linije (+12V i +5V). Precvikaš crvenu, odnosno žutu žicu i tu spojiš ampermetar.
Ako bilo koja od njih iznosi blizu 1A ili više, onda ćeš morati ili odabrati jače regulatore, ili postojeće pojačati snažnim tranzistorima. Ali prvo izmjeri struju, pa ćemo onda o pojedinostima.
Ako bilo koja od njih iznosi blizu 1A ili više, onda ćeš morati ili odabrati jače regulatore, ili postojeće pojačati snažnim tranzistorima. Ali prvo izmjeri struju, pa ćemo onda o pojedinostima.
Na kraju da objasnim, magarac levo potpisani t.j. ja, je stavio ulazni napom od 12V 800mA, dok je opšte poznato da CD uredjaj vuče oko1,5A, 7812 i 7805 su takodje bili od 1A, kad se sve zameni sa većom ulaznom amperažom i stave se 7812 i 7805 od 2A, ovaj ispravljač radi sasvim OK.
i jas go imam probano ova duri 7812 ne e potreben