silk screen layer
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
silk screen layer
ima li tko ideju kako bi se mogao napraviti silscreen na pcb a da nije pomocu sito stampe??
Re: silk screen layer
Silk screen - a stencil process in which coloring matter is forced onto the material to be printed through the meshes of a silk or organdy screen so prepared as to have pervious printing areas and impervious nonprinting areas ; also : a print made by this process
... kako je to engleski termin za sito štampu -> ti bi radio sito štampu, ali bez sito štampe
Interesantno...
Kad riješiš ovo, daj probaj napraviti pcb bez pcb-a... To bi bila fora!
... kako je to engleski termin za sito štampu -> ti bi radio sito štampu, ali bez sito štampe

Interesantno...

Kad riješiš ovo, daj probaj napraviti pcb bez pcb-a... To bi bila fora!

može se napraviti toner transferom i onda prešpricati FIKSATIV sprejem za pastele ili PLASTIC sprejem. Jedino što otisak ne može biti bijele boje.
Inače, sito uopće nije komplicirano. Tko ima prostora, ulaganja su minimalna, a sam postupak brzo se nauči.
Inače, sito uopće nije komplicirano. Tko ima prostora, ulaganja su minimalna, a sam postupak brzo se nauči.
To nije sito štampa!
Takva tema je bila prije tjedan na forumu ->
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=4&t=5739" onclick="window.open(this.href);return false;
... samo je tekšo skrolati desetak postova niže...

Takva tema je bila prije tjedan na forumu ->
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=4&t=5739" onclick="window.open(this.href);return false;
... samo je tekšo skrolati desetak postova niže...

Shenda,ima li tko ideju kako bi se mogao napraviti silscreen na pcb a da nije pomocu sito stampe??
- nisam čitao post koji si naveo
- pitanje u ovom postu je boldano
- silkscreen je samo pojam za tisak na PCB, a tisak može biti različit - između ostaloga i TAMPON tehnikom
- odgovor je i dalje - može toner transferom uz dodatak da se može prešpricati i sa LAKOM ZA KOSU, a boja može biti i CRVENA ako imaš Color-Laser

laser jet stampaci i nisu nesto za transfer postupak....
bolji je obican laserski...
bolji je obican laserski...
Buco...
- ne znam ja šta čitaš a šta ne...
- pročitaj ponovo objašnjenje na engleskom... silk screen je tehnika tiskanja (štampanja), ili rezultat te tehnike... nipošto bilo koji tisak na pcb...
- "silkscreen je samo pojam za tisak na PCB" je tvrdnja tipa... "tetrapak je samo pojam za kravu"
- odgovor u ovom postu je u italiku
- može se improvizirati laserskim printerom, ali to nije silk sceen!
Peđa... "Laser Jet" je serija laserskih HP printera... slučajno imam 4050N i baš sa njima radim pločice... 1200 dpi, vrhunski ispis...
- ne znam ja šta čitaš a šta ne...
- pročitaj ponovo objašnjenje na engleskom... silk screen je tehnika tiskanja (štampanja), ili rezultat te tehnike... nipošto bilo koji tisak na pcb...
- "silkscreen je samo pojam za tisak na PCB" je tvrdnja tipa... "tetrapak je samo pojam za kravu"

- odgovor u ovom postu je u italiku
- može se improvizirati laserskim printerom, ali to nije silk sceen!
Peđa... "Laser Jet" je serija laserskih HP printera... slučajno imam 4050N i baš sa njima radim pločice... 1200 dpi, vrhunski ispis...
ljudi izvinite sto zakuhah
...vazno je da smo nadosli na ovo:
može se improvizirati laserskim printerom, ali to nije silk sceen...thx jos jednom...

može se improvizirati laserskim printerom, ali to nije silk sceen...thx jos jednom...
ja sam probao, neki veliki HP ne znam koji, i nece toner da mi se odlepi sa folije.
inace kad radim foto postupkom stampam folije na njemu...
i stampao sam masku za onaj tajmer, ona bas i nije idealno ispala, tj na nekim mestima je tamnija a na nekim svetlija, ali kako ga ja samo koristim nije mi mnogo bitno...
inace kad radim foto postupkom stampam folije na njemu...
i stampao sam masku za onaj tajmer, ona bas i nije idealno ispala, tj na nekim mestima je tamnija a na nekim svetlija, ali kako ga ja samo koristim nije mi mnogo bitno...
Ma nema frke grunf... ovo je uobičajena razmjena mišljenja...
Naime, često se u nekom "majstorskom žargonu" udomaći pojam koji po definiciji zapravo ima puno uže ili specifičnije značenje... i onda nekome ko 30 godina koristi pogrešno taj pojam jako je teško objasniti pravo značenje...

Naime, često se u nekom "majstorskom žargonu" udomaći pojam koji po definiciji zapravo ima puno uže ili specifičnije značenje... i onda nekome ko 30 godina koristi pogrešno taj pojam jako je teško objasniti pravo značenje...

Shenda, doslovan prijevod jeste sito-tisak, ali nigdje nije "naređeno" da se mora koristiti ta tehnika.
Opcija Silkscreen je opcija odabira Layer-a za izradu filmova potrebnih za tisak na PCB.

Dakle, napravi film a tiskaj raspoloživim tehnikama - može i na OFFSET PREŠI (ako znaš što je to).
Druga je stvar ako te smeta nepravilno pisanje i izražavanje autora posta.
.
Opcija Silkscreen je opcija odabira Layer-a za izradu filmova potrebnih za tisak na PCB.

Dakle, napravi film a tiskaj raspoloživim tehnikama - može i na OFFSET PREŠI (ako znaš što je to).
Druga je stvar ako te smeta nepravilno pisanje i izražavanje autora posta.
.
Opet on...
U kom to programu? Kod mog Samsunga (ML-2151N) nema te opcije...
Btw. ne pričamo o softveru i pripremi za tisak, već o samoj tehnici tiska na pcb... Siguran sam da znaš o tome više od mene, ali...
I da, znam šta je offset preša...
Autor uvodnog posta je u svakom slučaju iznad prosjeka pismenosti na ovom forumu!

U kom to programu? Kod mog Samsunga (ML-2151N) nema te opcije...

Btw. ne pričamo o softveru i pripremi za tisak, već o samoj tehnici tiska na pcb... Siguran sam da znaš o tome više od mene, ali...
I da, znam šta je offset preša...

Autor uvodnog posta je u svakom slučaju iznad prosjeka pismenosti na ovom forumu!
- Feko
- Stariji član
....kupiti jedno sito (mislim da je oko 50€) i imate ga dok ste živi a sve ostalo se može nabaviti kod lokalnih grafičara i pići brale 
edit:
A jel netko razmišljao možda o punjenju tonera prahom druge boje...recimo žutim ili crvenim
Ili kupiti ColorLaser printer... jel baš mora biti bijeli otisak

edit:
A jel netko razmišljao možda o punjenju tonera prahom druge boje...recimo žutim ili crvenim

Ili kupiti ColorLaser printer... jel baš mora biti bijeli otisak

Ako dobro razumem ovde se radi o beloj stampi na top sloju kako god se to drugacije zvalo... odnosno stampanju rasporeda elemenata, a da se to neradi sito stamlpom. Postavio sam isto pitanje pre par dana ali je transfer postupak bio jedina opcija, za koju inace znam ali je ne koristim zbog crne stampe. Ja sam probao nesto slicno pomocu dvostranog pertinaksa ili vitroplasta. Ovo je to, medjutim linije koje su inace bile uredne su se deformisale posto sam ih poprskao plastic sprejom.
- Attachments
-
- pic0017.jpg (22.69 KiB) Viewed 3076 times
-
- pic0016.jpg (24.44 KiB) Viewed 3079 times
- Feko
- Stariji član
Nisam skužio kako si na kraju dobio bijeli otisak a nije sitotisak 
...bilo je prije onih "Letroset" slova, linija znakova...no kada ide lak preko njih isto se malo razliju

...bilo je prije onih "Letroset" slova, linija znakova...no kada ide lak preko njih isto se malo razliju

slobodane, iz tvog posta nisam shvatio kojom tehnikom si nanio tisak?
Toner-transfer + FIXATIV ili LAK ZA KOSU, rade 100% uz uvjet da se šprica iz daleka (cca 25 cm) i da sloj nije predebeo (najbolje je postupak ponoviti 2-3 puta, uz sušenje u međuvremenu). Samo ovlaš prešpricati da se stvori tanki film i to ponoviti 2-3 puta.
Informacija o PLASTIC spreju je iz "druge ruke", na žalost nisam probao, ali mislim da bi moralo funkcionirati u tankom sloju.
PLASTIC sprej najvjerovatnije ima veći %-tak nitro-razređivača (ima ga i FIXATIV, ali vrlo malo) u sebi, a nitro rastapa toner.
Isto tako, prah nije isti u svim tonerima. Svaki reagira drugačije. Razlika je od punjenja do punjenja. Vrijedi i za toner-transfer i za špricanje i za izradu filmova.
Toner-transfer + FIXATIV ili LAK ZA KOSU, rade 100% uz uvjet da se šprica iz daleka (cca 25 cm) i da sloj nije predebeo (najbolje je postupak ponoviti 2-3 puta, uz sušenje u međuvremenu). Samo ovlaš prešpricati da se stvori tanki film i to ponoviti 2-3 puta.
Informacija o PLASTIC spreju je iz "druge ruke", na žalost nisam probao, ali mislim da bi moralo funkcionirati u tankom sloju.
PLASTIC sprej najvjerovatnije ima veći %-tak nitro-razređivača (ima ga i FIXATIV, ali vrlo malo) u sebi, a nitro rastapa toner.
Isto tako, prah nije isti u svim tonerima. Svaki reagira drugačije. Razlika je od punjenja do punjenja. Vrijedi i za toner-transfer i za špricanje i za izradu filmova.
Radi se sa dvostranim [foto] pertinaksom. Radi se foto postupkom isto kao botom sloj, samo sto se bela stampa [top sloj] uradi u negativu. Posle razvijanja i nagrizanja,praznine se rakelom [spaklom], popune bojom.Cim se boja osusi, nagrize se i ostatak bakra, cime je postupak zavrsen. Nikako ne zasticivati plastik sprejom jer nagriza boju... Postupak: Prvo se uradi top sloj [negativ], foto postupkom. Posle ecovanja popuni se top sloj bojom i nakon susenja istovremeno radi nagrizanje ostatka bakra na top sloju i botom sloj cime se postupak znatno ubrzava.
- Attachments
-
- Top sloj uradjen u negativu, razvijen i ecovan, spreman za nanosenje boje
- PCB spreman za nanosenje boje.jpg (56.35 KiB) Viewed 3162 times
-
- Isto to
- PCB u prvoj fazi.jpg (54.14 KiB) Viewed 3163 times
ma gle, to je isto kao sito ili tampon tisak - nema veze sa toner transferom. Tu ne treba nikakva zaštita. Dovoljno je nanijeti PVC ili NITRO boju, osušiti i to je to.
Mozda, ali postoji rizik od kratkog spoja...