Visual basic+ComboBox+Sql

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
batap

Visual basic+ComboBox+Sql

Post by batap »

Nadam se da nisam pogrijesio mjesto gdje da pisem temu ali evo jedno amatersko pitanje:
Kako da na najlaksi nacin uradim ovo; Imam dvije tabele. U jednoj tabeli nalaze se npr. imena
osoba a u drugoj podaci o njima npr.broj( nesto slicno ovome)

1. 2.
ID Ime i prezome ID Ime broj telefona
1 Marko 1 Marko 00
2 milos 2 milos 10

i kako sad da u jednom combobx-u se prikaze iz prve tabele kolona Ime i prezime a u drugi combobox da mi se
automatski kada odaberem marko prikaze 00 iz druge tabele a kada odaberem ,milos da mi se prikaze 10 iz druge tabele .
Ili neko drugo resenje slicno ovome.
Spiky
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Visual basic+ComboBox+Sql

Post by Spiky »

Ne trebaju ti 2 tabele.Napravi jednu "flat" tabelu za pocetak tipa:
ID,Ime,Prezime,Adresa,Tel1,Tel2...itd.
Ne znam za VB,ali znam za Delphi - ako postavis DBCombo,odabirom npr. imena u DBComboBoxu, u dbEditu automatski ispisuje npr. tel. broj,adresu ili sto je vec iz baze pridruzeno dbeditu.

Da bi povezao 2 tabele,moras postaviti kljuceve na jednoj i drugoj tabeli,medjusobno ih linkati po sistemu one-to-many,ali u ovom slucaju ne vidim zasto bi to radio.

Pozdrav...
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Radi to otprilike tako i u VB-u

batap
Nisi bio bas najjasniji. Ako radis sa dvije tabele obje moraju imati nekakve zajednicke identifikatore npr. taj "Marko" mora u obje tabele imati svoje ime ili neki ID broj, e sad postoji vise nacina sa i bez SQL-a , a postoji i vise nacina koristeci SQL.
Najjednostavnije bi bilo "select ID from drugatabela where nesto=necemu", dabome prije toga otvoriti bazu druge tabele (ako nije zajednicka) i najbolje staviti u promjenjivu vrijednost "necemu"
Bez sql bi bilo moguce koristeci naredbu FindFirst ili Seek u indeksiranim tablicama
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
batap

Post by batap »

Hajde recimo da su to ovakve tabele:
------------------------------------------------------
ID Ime i prezime
1 Marko
2 Milos
---------------------------------------------------------
ID Ime i prezime Tel1 Tel2
1 Marko 555 2222
2 Milos 6666 44444
----------------------------------------------------------
I sada je lako mogu da popunim prvi combobox sa
SqlDataAdapter1.Fill(DataSet1) i stavim u combobox displymember kolonu
Ime i prezime(sve iz prve tabele).E sada u drogom combobox-u treba da mi se prikaze(iz druge tabele)
npr. Za Marka 555 i 222 a za milos 6666 i 4444 i na primjer ja samo uspijem prikazati
U 2 combo-boxu kolonu Tel1 .Znaci kako da kad izaberem Marko u drugom
Combu mi se prikaze 555 222 a za Milosa 6666 4444.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Bojim se da ti ne mogu pomoci, koristis kontrole sa kojima nisam radio.
Ako moze mali savjet, mada je mozda suvisan jer ne znam zahtjeve tvoje aplikacije, uvijek je lakse izborom neke vrijednosti u combu ili listboxu dodatne podatke prikazivati u labelama ili textboxovima.
Mozda neko drugi
batap

Post by batap »

Ok,sto se tice ovoga mislio sam samo kao nacin. Mozda ako imas neku idejuu po kojoj ti radio,mozes napisati.
Ili npr. mozda napraviti jednu tabelu :
--------------------------------------------------------
ID Ime i prezime Tel1 Tel2
1 Marko 5555 22222
2 Milos 66666 444444
-------------------------------------------------------------
batap

Post by batap »

Pa sada iz prve kolene redom birati imena a da za svako ime bude po jedna druga kolona.
pa kada izaberem Marko prikaze mi se cijela kolona Tel1 ili kada izaberem Milos kolona tel2.
Da li je to moguce? Nije bitno kako na bilo koji nacin.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Sada si me zbunio zato sto sada trazis za "marka" cijelu kolonu tel1 za za "milosa" cijelu tel2, to mi bas nije jasno ali probacu objasniti ono sto si trazio u predhodnom postu.
Recimo da imas dvije tablice onako kao sto si ti postavio, u jednoj ili dvije razlicite baze.
U combu izaberes "marka", stavis to u promjenjivu ImeX="Marko" (nakon obrade nekog dogadjaja u combu)
Otvaras drugu tablicu (ne znam o kojoj se vrsti baze radi) i nekom od metoda trazenja (find, seek, select) trazis u toj tablici ime "marko" i kada se u bazi selektira taj record s tim imenom lako ti je u promjenjivu ili neku kontrolu ucitati druga polja tog recorda, ne vidim razloga zasto bi ti druga kontrola bila takodje combo zato sto nije definisano sta treba da se desi u slucaju nekog dogadjaja na toj drugoj kontroli, zato je bolje te dodatne podatke prikazati u labeli ili textboxu.
Napominjem da ovdje iskljucivo pisem o nacinu programiranje u VB-u i radom sa Access-ovim bazama (tablicama), nemam iskustva sa nekim drugim SQL jezikom osim onoga koliko toga ima u VB-u.
Ukoliko ovo ne pomogne (a bojim se da nije) probaj potraziti na web-u, ima toga mali milion sa konkretno uradjenim primjerima, ja ne mogu nista konkretno pisati zato sto nemam prave predstave o tim tablicama, podacima i zahtjevima programa.
pozdrav
batap

Post by batap »

Ma hvala puno. tako sam i ja nesto probavao ma da ni sam nisam neki poznavalac Sql. Mada sam cuo da je ipak najlaksi za rad sa bazama. U sustini meni treba sledece (bukvalno pojednostavljeno) da izaberem ime i prezime
i broj telefona od toga covjeka, na principu telefonskog imenika. To meni ne treba u pitanju je mnogo slozenija stvar ali eto za pocetak mozda je trebalo krenuti sa pitanjem kako napraviti telefonski imenik.
Jos jednom hvala.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Telefonski imenik nije problem, posalji mi na PM svoj mail pa cu ti poslati program koji sam radio prije 10-ak godina u VB5 (radi i na VB6), ali ponovo napominjem, radi se o cistom VB jeziku i koristenju njegovih SQL upita, a ne o SQL-u kao programskom jeziku.
batap

Post by batap »

Ok,hvala puno.Poslao sam ti na pm.
Post Reply