...
Stvar je jasna, MRSKO MI JE UVJEK NOSITI KLJUČ A I AKO IMA NEKO U KUĆI, AKO BI SE VEĆ MOGLO IZBJEĆI DA SE NE USTAJE BILO BI COOOOOLL
Naime ideja je otprilike da kad zazvonim na određen način bilo da je to određena dužina koja je između 3 i 4 sekunde recimo ili da je dugo kratko da mi jednostavno reakcija na "pločici sa kontrolerom u kući pored interfona" bude kontakt za otvaranje vrata....
eh sad, ljudovi hajd ako ko ima kakvih jednostavnih ideja za to rješenje, šta je tačno potrebno, kako to izprogramirati i jeli neko vidio slične stvari ili tako nešto .. pls pišite..
btw slabo sam i lemilicu držao u ruci a kamoli kontrolere programirao.. pa .. et' prije svega bi bilo korisno mal više uputstva oko potrebnog znanja
Ovisi kakav je interfon, npr. za one koje ja znam za zvonjavu koriste 12V~ i "vibrator".
Ideja bi bila da iskoristis tih 12V AC -> 12V DC, spojis na relej koji svojim kontaktima prespoji taster brave...
Naravno postoji opcija da si ugradis prekidac kojim ces tu funkciju ukljuciti ili iskljuciti...recimo...
Pitanje je da li mozes fizicki dokuciti i zvono i bravu da bi to izveo,
ako ne onda se napravi mali timer koji se ukljuci zvonom i drzi recimo cca 5 sekundi...
Ej evo prijedlog, zasto ne bi napravio brojac koji bi ti brojao broj zvonjenja. Tako npr. ako tri puta pozvonis u roku 10sec. otvara ti vrata, a ako ne pozvonis tri puta (npr. samo dva) nakon 10sec. ponisti ti stanje brojaca. Tajmer bi mogao napraviti od NE555 a brojac imas gotov u integralnom kolu ili da ga sam sastavis od JK, D ili T flip-flopova.
A mogao bi to rijesiti i sa PIC16F84, na isti nacin kao i gore. Isprogramiras ga da ti broji broj zvonjenja, a zatim da ti otvara vrata.
Ej evo shema, sorry sto je malo neuredna ali nacrtao sam je na brzinu. Vrata bi se trebala otvarati nakon 4 zvonjenja, a interval u kojem moras pozvoniti 4 puta izracunavas 1.1*R*C u sklopu sa NE555.
Jos nesto, na kom principu ti zvoni interfon? Javi, posto ovu shemu 100% neces moci kopcati direktno. A ovdje gdje ti pise brava mislim da ces morati staviti relej.
P.S. Shemu nisam probao ali mislim da radi i da ce ti pomoci
P.S.
hmm.. princip.. neznam .. neznam koji je tu zapravo napon, ništa od podataka..
osim što postoji regularno zvono koje ja mislim koristiti kao ulazni podatak i postoji u stanu tipka za otvaranje vrata dakle izlaz koji treba biti spojen sekund dva...
ako ima jos rjesenja dobro su dosla..
dobro bi bilo rješenje gdje se "kontroler" da lako preprogramirati..
bez mjenjanja ostalih komponenti itd tid..
Last edited by valajbeg on 06-03-2006, 01:30, edited 1 time in total.
Ej napravio sam malu gresku u opisu sheme, ako stavis R=10k i C=100uF tad imas 1,1sec izmedju zvonjenja. U prevodu kad prvi put pozvonis imas 1,1sec da pozvonis drugi put i tako dalje za svaki put.