pitanje iz ewb i autocada

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
bobi

pitanje iz ewb i autocada

Post by bobi »

Kada nacrtam shemu u ewb Multisim 8 i sad je hoću prebaciti na tiskanu pločicu.
Iz ewb Multisim 8 prebacim je u ewb Ultiboard 8 i tada dobijem raspored elemenata, ali mi nije nikako jasno kako da dobijem i isprintam shemu koja ide na tiskanu pločicu, odnosno ožičenje ili kako se već zove --nemojte zamjeriti.
Iz autoCada pitanje: kod kordinata dali je ono u milimetrima, centimetrima, inčima ili u čemu. Znači kada potežem crtu i napišem 10 čega je to 10.
Kada nacrtam ožičenje u autocadu koje ide na tiskanu pločicu nikako ga nemogu isprintati u odgovarajućoj veličini. Uvijek je ili veliko ili malo, kako vi to radite može te li malo pomoći. AutoCad je 2009 verzija.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: pitanje iz ewb i autocada

Post by pedja089 »

odgovore na vecinu pitanja ne znam. ali ja koristim eagle, vecina kaze da je i pcb wizard odlican. tako da probaj sa nekim od tih programa...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Opcenito, skoro svi programi za elektronicki dizajn i simulacije, te crtanje (barem oni koje sam vidio) imaju mogucnost automatskog rasporedjivanja elemenata sa sheme na plocicu, kao i mogucnost rucnog rasporedjivanja - sto je bolje rjesenje. Za svaki program nacin dobivanja izgleda tiskanih vodova je specifican. Trebao bi potraziti u izborniku Help za taj program. Sigurno ima opisano.

Sto se tice AutoCAD-a, takodjer negdje u menijima imas postavke mjernih jedinica. Za velicinu ispisa bi trebao potraziti stavku skaliranje (Scaling) gdje bi trebala biti odabrana vrijednost 100% - kako bi se na papiru dobile prave mjere.
micro2802
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by micro2802 »

ACAD 2009 nemam a u 2007 nikad nisam crt'o PCB ali pretpostavljam da kao u 2D ili 3D prvo moraš za
šablon definisati(izbor i jedinicu mjere , razmjer i kordinate).
Post Reply