Cd-rom - auto radio

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Dungeon

Cd-rom - auto radio

Post by Dungeon »

Zdravo! Zanima me da li se ikako može spojit cd-rom sa autoradio - kazetofonom??? Konkretno Acerov 40X sa WSP auto radiom?
Inače cdrom ima analog i digital output ali radio ima samo 2 izlazana kanala.
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

Ako taj auto radio nema neki audio ulaz, mozda bi ti najlakse bilo da napravis neki jednostavni FM odasiljac za manji domet. Onda izlaz iz tog cd roma (analogni) spojis na taj odasiljac i hvatas taj FM signal preko auto radia. Takodjer moras da napravis neko napajanje za taj CD-ROM
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

ma uzmi jednostavno onu kazetu sa zicom,tu zicu pikni u konektor za slusalice na romu + napajanje za rom. bolji zvuk nego FM i jednostavnije.
Dungeon

Post by Dungeon »

roby44 wrote:ma uzmi jednostavno onu kazetu sa zicom,tu zicu pikni u konektor za slusalice na romu + napajanje za rom. bolji zvuk nego FM i jednostavnije.
E to mi maloprije lupilo u glavu!
Firkragg

Post by Firkragg »

Da najbolja je ideja koristiti direktno audio izlaz, analogni/slusalice i to na pojacalo od radija, moze se jednostavno locirati (iako bi svaki kvalitetniji radio trebo imati svoj audio in).

Napajanje se radi od jednog ili dva 7805 stabiliatora (na hladilu) a 12V se regulira nekim low-dropout stabilizatorom, spajanje direktno na akumulator nije preporucljivo jer se napon vrti oko 14V (moze raditi a mozes ga i poslati u vjecna lovista, grijace se jako motor i driver ICovi) :shock:
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

roby44 wrote:ma uzmi jednostavno onu kazetu sa zicom,tu zicu pikni u konektor za slusalice na romu + napajanje za rom. bolji zvuk nego FM i jednostavnije.
Da, ja se toga nisam sjetio.. to je jednostavnije..
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

ali ako mislis vozit i slusat cd,nece ic :shock:
prekidat ce i na najmanju rupu na cesti,a mogo bi i cd izletit van u punoj brzini :D :D :shock:
cak i playeri s memorijom nekad prekidaju zbog udara...
i jos neki romovi ne plejaju cd(sami) bez softvera,i to provjeri. :shock:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Kupis diskmen antisok mp3 i gotovo tako sam ja uradio kod mene i drugara i gotovo.Kad izadjem iz kola lako ga skinem zalepio sam ispod njega cicak traku.Korisno i dobro kad ti treba diskmen skines stavi u dzep slusalice na usi i 8) 8) 8) 8) 8) :D :D
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

stojke369 wrote:zalepio sam ispod njega cicak traku.Korisno i dobro kad ti treba diskmen skines stavi u dzep slusalice na usi i 8) 8) 8) 8) 8) :D :D
:shock: :D :D :D
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

moguće je

Post by mirso »

moguce je i cd_rom "strpat" u auto. i ja sam imao istu ideju i ubacio sam cd-rom jos prije 4-5 mjeseci. E ovako:
Prvo je trebalo rijesit napajanje pa sam jednostavno na jednu stampanu plocicu stavio dva naponska regulatora (7805 i 7812) jer cd-rom koristi 12V za motore i 5V za elektroniku koje sam stavio na hladnjake i jednu diodu za zastitu od obrnute polarizacije.Dakle vrlo jednostavno.Konektore sam uzeo od stare napojne i sve to lijepo smjestio u jedno kućište i napravio nosače koje sam kasnije zavrnuo na neko slabo vidljivo mjesto u auto.
zatim sam otvorio auto-radio i napravio ulaz, Zapravo samo izveo žice sa glave za čitanje kasete.(znači da bi radio sad imao ulaz mora biti ubačena kaseta a možete i naći prekdač koji, kada se ubaci kaseta isključuje radio i uključuje kasetofon).kad je sve otvoreno možete odlemiti žice sa motora za pokretanje mehanizma za kasetu da ne bi stvaralo neželjnu buku.
zatim sam našao pogodno mjesto za cd-rom u autu i sve pospajao.
Dakle, izlaz iz cd-roma (analogni ili digitani),bolje digitani jer ima mali potenciometar za pojačavanje, vodimo na ulaz auto-radija koji smo predhodno napravili.
Kod mene je bio 40X cd-rom,dosta dobar jer je dobro svirao i po rupama
Ja sam to sve morao izvadit jer sestra hoce da suša ORV kad vozi a ja potpunu unišito gore spomenuti prekidač.
ZATO, ostavi kako jest, svaki put kao hoćeš pokrenuti cd ubaci predhodno kasetu u radio.mola je dosadno ali imas cd!!!
sretno
Post Reply