Olovni akumulator - punjač
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Olovni akumulator - punjač
Uzimo bi nesto ovako
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 2400003205" onclick="window.open(this.href);return false;
I sad me zanima kod tih punjaca. Dali mogu uzet obican punjac za autoakumulatore i s tim punit. I dali mogu direktno spojit s adapterom.
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 2400003205" onclick="window.open(this.href);return false;
I sad me zanima kod tih punjaca. Dali mogu uzet obican punjac za autoakumulatore i s tim punit. I dali mogu direktno spojit s adapterom.
Re: Olovni akumulator - punjač
Sta znaci "obican punjac za akumulatore". Ako si mislio na pinjac auto akumulatora, onda ne moze. On daje preveliku struju.
Alexa
Sta nemoze?
Imam DC Regulated Power ispravljac, 25A i normalno puni te akumulatorcice (a ako nekom treba mogu pokloniti, imam ih 100 i svake godine dobim novih 100...)
EDIT: nemogu kontrolirati napon na njemu, a na drugom ispravljacu (do 20V) sam znao i na 15V puniti da se ožive (sa 0,2V uspio dobiti na 13.8V akumulator ima 90Ah, iz 2007me)
Imam DC Regulated Power ispravljac, 25A i normalno puni te akumulatorcice (a ako nekom treba mogu pokloniti, imam ih 100 i svake godine dobim novih 100...)
EDIT: nemogu kontrolirati napon na njemu, a na drugom ispravljacu (do 20V) sam znao i na 15V puniti da se ožive (sa 0,2V uspio dobiti na 13.8V akumulator ima 90Ah, iz 2007me)
- Feko
- Stariji član
Kristijan wrote:...imam ih 100 i svake godine dobim novih 100...)...

gdje se to tako lako dobiva

Ajde poklanjaj ako ih vec toliko imas 

...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...
http://www.pik.ba/profil/pejky/
http://www.pik.ba/profil/pejky/
kad budes blizak s nekim tko se bavim alarmnim sustavima, gdje se svake godine-dv'je mjenja akumulator zbog sigurnosti.
Eto od kud.
Ima 2Ah i 6Ah (nisam siguran za ovaj 6Ah nemam ga doma pa nemogu vidjet sad...)
Tko oce nek se javi na PM.
Eto od kud.
Ima 2Ah i 6Ah (nisam siguran za ovaj 6Ah nemam ga doma pa nemogu vidjet sad...)
Tko oce nek se javi na PM.
ja imam jedan takav, isto iz chipoteke
12V 4,5Ah punjac kosta 120kn (16 eura) takoder u chipoteci

Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Danas kupio. Nazalost morao sam uzet 1,2Ah. Imaju samo jednu vrstu punjaca i to je do 1,8A. Sad sam ga prvi put stavio punit pa koliko bi trebalo punit i dali moze bit nesto ako predugo stoji.
Ja platio 88kn (12eura) akumulator Fiamm i punjac 119kn (16€)race king wrote:ja imam jedan takav, isto iz chipoteke12V 4,5Ah punjac kosta 120kn (16 eura) takoder u chipoteci
Nije mi najjasnije ovo. Dali punjac koji je deklariran do 1,8A može puniti akumulatore od npr 4,5Ah. Ili taj punjac moze puniti akumulator do 1,8Ah
Na tom punjacu je vjerojatno naznacena najveca struja koju on moze dati.
Akumulator odredjenog kapaciteta mozes puniti razlicitim jakostima struje, ovisno o tome kojom brzinom ga zelis puniti. Sto je struja jaca - akumulator se puni brze ali pri brzem punjenju treba nadzirati temperaturu i napon akumulatora.
O tipu akumulatora (olovni s tekucim elektrolitom, olovni s gel-elektrolitom, Ni-Cd, Ni-MH, Li-Ion, Li-polimer ...) ovisi i nacin punjenja koji treba procitati iz tehnickog prirucnika akumulatora ili potraziti na internetu.
Poredpostavljam da je taj tvoj sa gelom, pa bi potraga preko Google-a isla ovako: " gel cell battery " <Enter>, odnosno za punjac: " gel cell battery charger schematics " <Enter>.
Sad ti preostaje klikanje po linkovima i citanje.
Akumulator odredjenog kapaciteta mozes puniti razlicitim jakostima struje, ovisno o tome kojom brzinom ga zelis puniti. Sto je struja jaca - akumulator se puni brze ali pri brzem punjenju treba nadzirati temperaturu i napon akumulatora.
O tipu akumulatora (olovni s tekucim elektrolitom, olovni s gel-elektrolitom, Ni-Cd, Ni-MH, Li-Ion, Li-polimer ...) ovisi i nacin punjenja koji treba procitati iz tehnickog prirucnika akumulatora ili potraziti na internetu.
Poredpostavljam da je taj tvoj sa gelom, pa bi potraga preko Google-a isla ovako: " gel cell battery " <Enter>, odnosno za punjac: " gel cell battery charger schematics " <Enter>.
Sad ti preostaje klikanje po linkovima i citanje.
Znaci s tim mogu punit i akumulator od 44Ah, ali ce mi trebat cca 24h (44Ah/1,8A(koliko moze dat))
Dali ovo moze stetiti akumulatorutxs5280 wrote:Znaci s tim mogu punit i akumulator od 44Ah, ali ce mi trebat cca 24h (44Ah/1,8A(koliko moze dat))
Sporije punjenje ne moze stetiti akumulatoru.
Aha. Nego kad sam mjerio napon na akumulatoru bio je 9V. Punio sam ga cca 5h i skinuo s punjaca i ostavio da stoji i bio je 12V. Poslje sam ga punio jos nekih 12h i pokazivao je 10ak V.Smjesko wrote:Sporije punjenje ne moze stetiti akumulatoru.
- Feko
- Stariji član
Smješko nije mislio na vremensku dužinu punjenja 5 sati ili 12 sati nego na struju punjenja. Daklem sa manjom strujom treba duže puniti da bi se napunio akumulator a to je svakako zdravije za vijek akumulatora 

meni je frend sjebo novi gelom punjen akumulator 7,2Ah
posudio sam mu ga i ovaj ga ispraznio i stavio punit na ocican punjac i punio sa 4-5A
oko 1,5h
posudio sam mu ga i ovaj ga ispraznio i stavio punit na ocican punjac i punio sa 4-5A
oko 1,5h

Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Kupi si novi akumulator i opet ga posudi frendu. Mozda se iz 10-og puta frend nauci osnovne stvari o akumulatorima. Treba frendove cuvati

sva sreca pa nisam platio ni taj akumulator ni preostala 3 

Sačuvajte drveće => pojedite dabra.