Napajanje kroz coax

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Grba

Napajanje kroz coax

Post by Grba »

Imam jedan cudan problem, majstor je provukao rg59 za CCTV kameru al je malo "zaboravio" naponski kabl. Kako je sve zatvoreno u zid, postoji li neki nacin da kroz koax provucem i 12v za napajanje kamere. Probao sam da vezem na red sa 1nF kondenzatorom al nista se dobija
Hvala
Pozdrav
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Napajanje kroz coax

Post by mataya »

ako je ugrađen i instalacisku cjev mozes dodat jos taj kabel.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Nacelno je to izvodljivo L-C filtrima na svakom kraju koaksijalca, ali nisam bas siguran je li moguce kad je u slucaju video signal. Kod visokofrekventnog signala (radio i TV) nije nikakav problem.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Tacno tako. Kako je f video signala do 5MHz potrebno je kondenzator bude velikog kapaciteta kao i zavolnica da budu velikog induktiviteta.
Alexa
Grba

Post by Grba »

Jel moze neko da nacrta kako se spaja ako nije problem . ja bas i nisam vest sa time. Hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Image

Kondenzator u ovom sklopu propušta signal visoke frekvencije (izmjenična struja), dok taj signal zavojnica blokira. Istosmjerna struja za napajanje prolazi kroz zavojnicu, dok kroz kondenzator ne prolazi.
Grba

Post by Grba »

Hvala na savetima, Koliko sam "provalio" kondenzator treba da bude velikog kapaciteta. Koliko zavoja treba da stavim na zavojnicu ili ima neka gotova koja moze da se iskoristi?
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Frekvencija video signala se krece od 1Hz do 5MHz. Iz tig razloga moras upotrebiti NF prigusnicu. Nekad su bile u prodaji ali ih odavno nisam vidio. To su prigusnice koje lice na transformator ali to ustvari nisu. Da ne bi motao takvu prigusnicu, mozes iskoristiti neki neispravan mrezni transformator. Kod njih obicno crkne primar a ti ces u svom sklopu upotrebiti sekundar. Normalno, trebace ti 2 komada.
Alexa
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Biti ce malcice nezgodno tu kvrgu smjestiti blizu video-kamere :!: 8)
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Takvo napajanje kroz Coax se koristi kod antenskih pojačala...za prijenos video signala bolje upotrijebi ovaj cabel ako ti treba još vuci i napajanje :wink:
http://www.surveillance-spy-cameras.com ... e-coax.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

edit:
kad ne čitam od početka :roll: nisam primjetio da je kabel vec u zidu :lol: sorry
Marko Enter
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Marko Enter »

To pitanje si postavio i na elitesecurity , pa uradi onako kako ti je rekao Proko

pozdrav Marko
Post Reply