Prijemnik i predajnik za podatke na 433 MHz

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Prijemnik i predajnik za podatke na 433 MHz

Post by stojke369 »

Da li mogu ovom semom spojiti (umreziti) 2 racunara treba mi domet 50metra.Ako neko ima neki predlog neka javi

http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... idgrupa=31
A nasao sam i ovu semu

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ansver.zip
Firkragg

Post by Firkragg »

Ja sam pokušavo onaj prvi (OOK) al prepravak za 49mhz pa nije radio regenerativni dio, ostavio sam tl082 i preko diode na titrajni krug.
Nije bio ni oklopljen a dobacio se od malog 49mhz odasiljaca u cijeloj sobi, van nje vec zasteka.

Poslje sam koristio isto pojacalo za razne namjene, quick˛dirty IR prijemnik i sl, ima vrlo veliko naponsko pojacanje (neusporedivo s npr. 741 i sl...)

Ako sve napravis po shemi i bas za 433mhz moglo bi i radit
:shock:

Drugu shemu prvi put vidim, ocito su tu i prijemnik predajnik u jednom kako bi radilo nemam pojma...
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

A kako da povezem na komp. kad bi hteo da isprobam.Pa sta ti mislis po tebi da li je ova druga sema pouzdana izgleda mi malo ozbiljnija nego prva
Firkragg

Post by Firkragg »

Nemam pojma opce sta i kako je druga shema, treba je prostudirati a sad mi se neda.

Prva je ocito brza od druge.

Na komp spajas preko serial porta i ides bolesno niskim baudrateom, 56k modem ti dere u usporedbi s tim...

Za drugu su napisali da je max 2,4kbps sigurno ces uzivat pri tim brzinama :)

Mislim da prva ide do 100 to ti je neka sredina, jest sporo al nije ni sam serial port puno brzi...

Ugl. zasto ti to treba ako za ozbiljno isplati se 100 000 puta vise kupit dva mala usb wlan adaptera za parsto kn i imat pravu bezicni lan a ne se patit na serial portu ko na nekim kantama od prije 20 godina... :)
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Pitao me je drug hoce sa komsijom da se umrezi pa da li moze nekako da se to izvede razdaljina im je oko 50metra.A si ti radio plocicu :)
Firkragg

Post by Firkragg »

Ne, bilo je na breadboard i bez oklopa, i moro sam snizit osjetljivost zbog toga.

A ni da sam radio plocica bi bila samo antena,ostalo na protoboard kao i inace...

Za umrezavanje - kako sam reko - 2 mala adaptera, povecat im antene, stavit na visinu i zaboravit.
pravi wifi tu nije ni potreban.

Ovaj mali rimopredajnik za to zaboravi jel to s 100kbps nije mreza nego budalastina, ko je vidio radit takvo nesto preko rs232 s homemade prijemnicima :shock: :shock:

Neki brzi 'original' txrx ic bi dobro dosao al i dalje je ot jedva upotrebljivo... :shock: :shock:
Post Reply