Ford Mondeo-smrznuto gorivo

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Feko
Stariji član
Stariji član

Ford Mondeo-smrznuto gorivo

Post by Feko »

Znam da ima i automajstora...pa pitam
Znam da sam sam kriv, nisam smio ostaviti rezervar na rezervi...i baš sam danas mislio uliti ono sredstvo što sprečava stvaranje parafina u gorivo i natočiti do čepa...al nisam imao sreće :cry:

Napravio sam slijedeće...promijenio filter za gorivo, no ništa..neće da vuče gorivo??
Povučem ustima i popijem malo nafte, daklem dovod do goriva do filtera je OK no provuči kroz filter neće pa neće!

pitanja:
- Gdje se nalazi AC pumpa na Ford Mondeu 1.8TD '99 godište ?
- Je je ona u samoj boš pumpi ili...?
- Ima neka mala crna kutijica u koju idu 2 zice i kroz nju crijeva za gorivo prije filtera za goviro..jel to AC pumpa...nije vrag da je plastična? Napon ide do nje, no kontakti na njoj imaju beskonačan otpor tj nema otpora pa mislim da je to otišlo?!
No rekao bih da je to samo da špricne gorivo da lakše upali...? Zato mi inače teže pali tj 5 puta okrene pa upali, koda tek nakon 5 okretaja dobije gorivo...bilo ljeto ili zima ista stvar no na to se nisam obazirao, tako već vozim par godina...dakle mislim da je 'ta mala crna plastična kutija' u kvaru od prije.
- Ima li netko ideju zašto mi ne vuče gorivo dok verglam,verglam...?
:cry: :cry: :cry: :cry:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Ford Mondeo-smrznuto gorivo

Post by mataya »

a jesi li probao auto stavit u neku garazu ili nekamo gdje je barem 7-8 stupnjeva ako ne pali zbog smrzavanja
kad se otopi vjerojatno ce upalit... bar mislim po nekoj logici
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

ac pumpa=boš pumpa
benzinci ac
dizeli boš
probaj otpiti fenom pumpu, dizne i cjeli dovod goriva i pazi da zrak ne povuce pumpa.
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ovo je vec dobra ideja ali mislim da ce to jako tesko ici sa fenom...
edit:
nazvao sam frenda koj je automehanicar i kaze da ti je najjednostavnije ako je na rezervi uzet 5l nafte,
odnjet na sat vremena u kuhinju kraj stednjaka da se zagrije na jedno 35stupnjeva u natankat u auto...

kaze da je on za kosilicu mjesavinu kuhao u loncu... :roll:
ko bi normalan kuhao benzin?
i sta ce nekome usred zime kosilica to samo on zna :lol: :lol: :lol:
Last edited by mataya on 05-01-2009, 21:24, edited 1 time in total.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

a jebiga, zrak je već vjerojatno povukla jer sam isprobavao svakako verglati pa i sa odvojenim crijevom od filtera do boš pumpe...mislio sam da je negdje ispred pumpa pa bi trebalo baciti malo goriva na izvodu filtera...no očito sam krivo mislio??

Šta sada?
Znači boš pumpa i vuče gorivo preko filtera???
Jel ima kakva pumpa i kod izlaska goriva kod rezervoara?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Najbolje resenje po meni sto je predlozeno da uparkiras u garazu kod nekog ako nemas i da zalozis neku bubnjaru jer obicno u majstorskim garazama ima toga :D Sipi flasicu aditiva ide na pun tezervoar i kao sto ti je savetovano zagrej malo naftu i sipi u rezervoar.Ali ja bih i proverio ispravnost grejaca.Imam golfa dizela i kad dodje zima dobar akumulator i ispravni grejaci :P Ali ga uvek parkiram ispod nastresnjice u dvoristu ili u garazi :wink:
r2d2

Post by r2d2 »

da vuce, pa to je i svrha filtera da procisti gorivo, (mazni pivu) otopi sve prije verglanja (mazni pivu) u filter ulij goriva (mazni pivu) ozraci pumpu (mazni pivu) ugrij ga par puta (mazni pivu) i zaverglaj ako budes imo srece upalit ce a ako ne napij se ionako ti je krenulo :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

ma nisu grijači...uopće ne vuče gorivo...a ja uspijem povuči ustima no zacrvenim se koda sam pirio balon, no preko filtera za goviro ne mogu ni ja sa svojim plučima povući....ma zanima me samo dali boš pumpa vuče gorivo?
Probat ću sutra direktno iz flaše držati gorivo u zraku pa vidjeti jel će povući?
r2d2

Post by r2d2 »

pa vuce gorivo al ne moze povuci ako je u filteru zrak, pogledaj dolje zagrij dovod mozda ima jos leda, a koliko ja znam nema prije filtera pumpe.
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

morat ces zalijat pumpu.
inace nece povuc.

edit:svakako najprije ga moras otopit.
ako ti je garaza hladna najbolje bi bilo onom starinskom grijalicom koja ima samo reflektor i grijac koj se uzari...
Last edited by mataya on 05-01-2009, 21:56, edited 1 time in total.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

ima na vrhu nosača ispod kojeg je filter pumpica no tiskao sam ju 100000 puta i nikako da počne curiti gorivo...možda je ipak još negdje u cijevima zamržnjeno a ja uspijem nekako svojim jakim plućima povući malo dizela...

jesam li u pravu: ?
sa tom pumpicom na vrhu nosača ispod kojeg je filter za gorivo kojeg sam promijenio pumpam dok na izvod koji vodi prema boš pumpi ne počne curiti gorivo...naravno crijevo dovoda goriva iz rezervoara sam stavio na ulaz u filter???
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo jedan trik koji smo radili u servisu (naravno na autima kod kojih gorivo ide direktno iz rezervoara preko filtera na bosch pumpu).
Otvorimo poklopac za sipanje goriva, uzmemo duvaljku za ispuhivanje (podrazumjeva se da imas kompresor za ovaj trik) oblozimo je krpom da zrak ne izlazi sa strana i nabijamo pritisak u rezervoar, nakon 20-ak sekundi drugi sjede u auto i pocne verglati, a ovaj jos uvijek nabija zrak u rezervoar sve dok auto ne upali.
Naravno, dosta pomaze i kad naspes goriva u filter.

PS
Vec ti pripremam slike i procedure testiranja pojedinih komponenti u dovodu goriva za tog mondea, bit ce za koji minut :lol:
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

na tvojem mjestu ja bi ispustio to malo goriva i od rezervara do pumpe povukao malo antifriza,
zatim dvaput povukao nafte, pospajo to natrag i onda bi moralo biti odleđeno.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

pejky wrote: Vec ti pripremam slike i procedure testiranja pojedinih komponenti u dovodu goriva za tog mondea, bit ce za koji minut :lol:
ee, očekivao sam Pejkya..sjećam se da si radio u nekom servisu :lol: :lol:
Last edited by Feko on 05-01-2009, 22:25, edited 1 time in total.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Nije bas najbolja slika, ali bolje nemam.

Image

Oznaceno crvenom tackom je "Fuel injection timing solenoid", a zelenom tackom je oznacen "Fuel lever position sensor".
Neznam bas tacne zargonske nazive za ovaj solenoid i senzor kod nas.
Ako ti bas zatreba, evo ispod i slika kako izgledaju ovi dijelovi, i kako ih ispitati multimetrom.

Image

Image

Image

Evo i ova tabela, mislim da bi ti sve trebalo biti jasno, na drugoj slici je oblik signala na pinu 98 motornog kompjutera (Fuel injection timing solenoid) kada motor radi na "leru"

Image

Image

Eto, nadam se da ces uspjeti upalit, a poslje i rijesiti ostale probleme koje si naveo.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@Feko ako ti zatreba service manual :wink:

http://rapidshare(dot)com/files/100558729/H ... manual.rar" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.siipicossu.com/manuaaleja/1923-00.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

http://servicemanual.blogspot.com/2007/ ... anual.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://pdftown.com/search/node/ford+mondeo+manual" onclick="window.open(this.href);return false;
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo i slike komponenti koje sam spominjao :D
Attachments
fuel lever position sensor
fuel lever position sensor
Fuel lever position sensor-slika.JPG (10.12 KiB) Viewed 5000 times
injection timing solenoid
injection timing solenoid
injection timing solenoid-slika.JPG (12.5 KiB) Viewed 4999 times

mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

cini se da se vec bacio na posao ako je tako...
sretno!
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

@Pejky, na ovom 'injection timing solenoid' mi već jedno godinu dana baca malo gorivo...i majstor mi rekao da to košta cca 1200 kuna ili 180€...da nije to crklo do kraja?
Ali kada dam kontakt u njemu čujem da pumpa (škljoca) jedno 3 sekunde.
A šta je ona crna kutija ispod filtera (kroz koju ide gorivo) koju sam izbacio jer na kontaktima nema nikakvog otpora...a dolazi na kontakte 12 V kada dam kontakt?
Ako treba slikam??

Probat ću sutra ono sa kompresorom :lol: imam kompresor :lol:

@Stojke..hvala za manuale...sad ih idem skidati...ako netko zna googlati to je onda Stojke :wink:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ako ti je na njemu curilo gorivo, onda je moguce da ti sad tu gdje je curilo gorivo vuce "fals" zrak pa nemoze povuci gorivo.
To sto neznas sta je, slikaj, pa cemo vidit, moguce da je "fuel shut off solenoid" koji zatvara dovod goriva, ako je to, onda ga mozes slobodno zaobici, jer je moguce da i on pravi problem.

Post Reply