E drugari, napravio sam pre neke dve godine mono pojačalce 150 W. Sve je ok, radi bez problema, ali.
U poslednje vrijeme je postalo osjetljovo na .."kako da kažem", promjene u mrežnom naponu ( nisam se izrazio kako treba ). Osjetljivo na prekidače u kući. Smješno zvuči, no kad god se pali ili gasi svjetlo, misker, bilo šta u kući, ja to čujem na zvučnicima i to poprilično glasno.
Ja sad čak po svom pojačalu znam kad mi se pali, a kad gasi zamrzivač u kući. Svaki put pukne na zvučnicima.
Bila je ovdje negdje šema na sajtu ... ako nađem staviću.
.
.
.
evo ga http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... C00001.JPG
Audio pojacalo - promjena ponašanja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Audio pojacalo - promjena ponašanja
" .... a profesore, da li je moguće komunicirati preko vodenih talasa ?"
"Pa naravno kolega, to vam je Vodafon. "
Hmmm...
Kazes da ti je prije radilo kako treba?
Da li si ga premjestio na drugo mjesto (drugu uticnicu)???
Da li je uzemljeno kako treba, da li ti signalni (ulazni) kablovi negdje prolaze blizu energetskih kablova?
Kazes da ti je prije radilo kako treba?
Da li si ga premjestio na drugo mjesto (drugu uticnicu)???
Da li je uzemljeno kako treba, da li ti signalni (ulazni) kablovi negdje prolaze blizu energetskih kablova?
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...
http://www.pik.ba/profil/pejky/
http://www.pik.ba/profil/pejky/
Vidiš,kablovi ... Jel moguće da elektromagnetno polje tako jako utiče. Da, da postoji velika mogućnost da je to, a vidiš nije mi palo na pamet. Promjena fluksa, energetski kabal indukuje napon ... dolazi signal na pojačalo.
Ne da se sad meni to razvaljivati sve. Kad premjestim kablove vidjeću.
Ja odmah htio skidati zavojnicu, mjenjati, kondenzatore .
Ne da se sad meni to razvaljivati sve. Kad premjestim kablove vidjeću.
Ja odmah htio skidati zavojnicu, mjenjati, kondenzatore .
" .... a profesore, da li je moguće komunicirati preko vodenih talasa ?"
Probaj na gretz na ispravljaccu pojacala paralelno svakoj diodi postaviti obican keramiccki kondenzator
od 10 - 47nf ako imas kakvu rashodovanu Tv sasiju mozess upotrebiti sa istog mjeste i te kondenzatore obicno su zeleno plave boje ima neke veze sa njihoivom brzinom praznjenja a na tv sasijama takodje dobre su one prigusnice u vodu od 220v namotane na feromagneticcnom jezgru.
Imass li PCB od ovoga pojacala moze i samo slika ako budes slikao kakvim foticcem gledaj da strane stampane veze budu paralelne sa ivicama fotografije i da je objektiv koliko toliko ortogonalan sa plocicom da pokusam to precrtati jer
ovo pojacalo sam pravio pre oko dvadesetak godina i to visse primjeraka
Sjeccam se da je lijepo radilo
Mirso
od 10 - 47nf ako imas kakvu rashodovanu Tv sasiju mozess upotrebiti sa istog mjeste i te kondenzatore obicno su zeleno plave boje ima neke veze sa njihoivom brzinom praznjenja a na tv sasijama takodje dobre su one prigusnice u vodu od 220v namotane na feromagneticcnom jezgru.
Imass li PCB od ovoga pojacala moze i samo slika ako budes slikao kakvim foticcem gledaj da strane stampane veze budu paralelne sa ivicama fotografije i da je objektiv koliko toliko ortogonalan sa plocicom da pokusam to precrtati jer
ovo pojacalo sam pravio pre oko dvadesetak godina i to visse primjeraka
Sjeccam se da je lijepo radilo
Mirso
tnx