Kuciste za ispravljac

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

denahv
Pravo sam se raspisao :)

Kuciste za ispravljac

Post by denahv »

Planiram napraviti jedan ispravljač ali nemam ideju u kakvo kučište bih ga stavio... Imate li ideju od kakvog bi uređaja mogao uzeti kučište? Imam jedno kučište od VCR-a ali mi je to pre glomazno da stoji na stolu... Unaprijed hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ono na kojem r2d2 drzi svoju "SMD lemilicu" je savrseno. Povrsinski zauzima malo mjesta, a po volumenu je dovoljno za smjestiti elemente jednog snaznog ispravljaca. Pitaj ga bi li ti ga prodao.
denahv

Post by denahv »

@Smješko, hvala na prijedlogu :wink: . Zanima me još dali je to kučište od nekog starog UPS-a? Ako je, mislim da ga mogu nabaviti.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ma vidi kakvog limara u blizini nek ti skroji kutiju, i samo sebi izbusi rupe za prekidace, kontakte, potenciometre, i sta jos planiras stavljat...
Nebi te trebalo ispast puno, pocincani lim kod nas kosta 5e za m^2, inox i aluminijum su malo skuplji...
I da, moras platit nesto sitno majstoru za usluge savijanja na presi (mozda ti uradi i za pivu :lol: )

I evo jedan prijedlog za ispravljac sa regulacijom napona 0-30V i ogranicenjem struje 0,002-3A...
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Ovaj ispravljac je vise puta pravljen, i uvijek je radio od prve, i bez ikakvih problema.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
denahv

Post by denahv »

Pejky wrote:
Ma vidi kakvog limara u blizini nek ti skroji kutiju
Ma nebi dao limaru da mi "kroji" kučište, ko zna kak će to na kraju ispast i kako će izgledat... Najbolje bi mi bilo da uzmem kučište nekog drugog uređaja. Ali hvala na prijedlogu i shemi :wink: .

Čim nađem, uploadat ću slike ispravljača što mi je preporučio lega, pa vi recite što mislite o tom ispravljaču :wink:
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Ako bash ne uspijes naci nigdje odgovarajucu kutiju,imash u CHIPOTECI kupit gotovih,al po meni se to ne isplati...Uvik se nade dobar susjed koji da stari reciver ili sl :wink:
http://www.chipoteka.hr/www_new/uploads ... 920211.jpg
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

evo kutijce koju sam koristio za svoj ispravljač u kojem se nalazi shema sa ovog sajta http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
i zadovoljan sam sa njim

Image

to sam radio prije nekih godinu dana dok nisam radio pločice tako da je sve lemljeno ručno žičicama na nekoj staroj pločici, i proradilo je od drugog pokušaja jer sam samo bio zamjeno B i E na 2n3055
planiram dok se još upraksam sa PIC-evim odraditi neki voltmetar i još neke stvarčice, te pločicu pravo odradt i bit će onda odlično

e što se tiče kutije bila je "fr*e" (neke 3KM/1.5€ carine bilo-ništa), al odakle sam je naručio nesjećam se točno uglavnom firma ima u pipisu u topicu fr*e samples potraži ako te zanima
denahv

Post by denahv »

Vidim da je više vas za onu shemu koju sam prije dobio, nego ovaj moj ispravljač koji sam ja uploadao :) . A onda ću raditi po toj shemi... Ali me ipak zanima što mislite o ovoj mojoj shemi.

@Dariolo, lijepo izgleda kutija, tak šta si mislim i ja nabaviti. Nikada nisam naručivao ništa kao sample tako da nemam iskustva s tim... Ali raspitat ću se.

@Jopagti, nisam ni mislio kupovat kučište, sigurno nije ni jeftino, a mogu nabaviti za đaba. Hm, imam u blizini stana jedan TV servis. Razmišljao sam da tamo upadnem i da tražim kučište od nekog uređaja. Ali od kojeg? (kojeg bi moglo biti u TV servisu).
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ma dobar je i ovaj tvoj ispravljac.

A sto se tice TV servisa, tu moze biti svega, od kutija sat. resivera (sto mi djeluje kao najzgodnije), pa videa, pojacala i cega sve ne, ali neznam da li ce biti raspolozeni da ti to daju, mene su svi RTV mehanicari pokusali oderat po djepu, sta god da mi je trebalo...

Pokusaj od nekog dobavit kakav neispravan uredjaj, em ces imati djelova za vadit, em ces dobit kutiju :lol:
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Pitaj ih kutije od sat. recivera,ja imam 2 kutije i prezadovoljan asam s njima...u jednu stize pojacalce za 1-2tjedna,a u srugu ispravljac(to ce jos malo sacekati :wink: )...
Budi ljubazan,i samo reci da je za skolu :wink: a i obicno ti ljudi vole vidit mladu osobu koja se bavi elektronikom...takva su bar moja iskustva :roll:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
denahv

Post by denahv »

Ma smislit ću ja ovih dana nešta pa ću nabaviti kučište neko... A recite mi, koliko koštaju dijelovi za OVAJ ispravljač? Zajedno sa trafom jer nemam nikakav trafo.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Od svega sto ti treba za taj ispravljac, najskuplje ti je, redom:
1. Trafo
2. Hladnjak za 2n3055 (pokusaj ga naci u nekom starom TV-u)
3. Potenciometri
4. Ostalo

Sve je lako dobavljivo, jedino je problem sto nemas trafo, on ce da te kosta :?

denahv

Post by denahv »

I mislio sam da su cijene tim redosljedom. A šta sad, neću štedit, želim imati dobar i kvalitetan ispravljač tako da mi nije žao dat pare...

Ajde, pa onaj tko je pravio taj ispravljač (a ima ih na forumu), sigurno znaju koliko su dali novaca za izradu, pa bih molio da mi netko kaže iz osobnog iskustva koliko će me izaći dijelovi... Hvala :wink:

Danas ću se baš zaletiti do TV servisa pa ću vidit šta oni tamo kažu za kučište.
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

Ja sam davno radio to napajanje ali sam samo kupio bio operacijska pojačala, tranzistor 2N2219 i fotoplocicu, sve ostale elemente mozes naci u neispravnim napajanjima od racunala, starih vhs uredjaja, tv-a,linija... (naravno ispitas ih prije uporabe), a trafo i hladilo sam izvadio iz jednog starog pojacala :lol: :lol:
Cirkus Kolorado :D
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@Voltmetar, imas na www.chipoteka.hr i na www.kronos.hr online cjenik. Slozi popis elemenata u Excelu (sa siframa i cijenama - trebat ce ti kad budes isao u kupovinu !) i procesljaj ove dvije stranice. Onda sve zbrojis i imas okvirnu cijenu. Vazno je znati koje snage trafo ti treba, a onda se sve dalje tome prilagodjava: snaga greca, kapacitet kondenzatora za filtriranje, broj izlaznih tranzistora, velicina hladila i velicina kutije.
Ja sam izradio ispravljac po toj shemi ali nemam pojma koliko me kostao jer sam 99% elemenata nabavio iz rabljenih uredjaja.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Po specifikaciji imas MAX 30V i 3A sto bi doslo ugrubo 3*30=90, znaci uzimas trafo od 100-120VA.
Eh sad ti vidi da li ti je bolje da ti neko namota takav trafo ili da ganjas po starim uredjajima, mene bi takav trafo ovdje kostao oko 15-20e

2n3055 (a bogami i hladnjak) mozes naci u skoro svakom starijem TV-u, pojacalima...
Potenciometri bi se takodje dali iscupat odnekle :lol:

denahv

Post by denahv »

@Smješko, hvala na prijedlogu, tako ću i napraviti pa ću onda otići kupiti dijelove.

@Pejky, tranzistor 2n3005 sam kupio kada sam pravio Flyback driver. Komad košta 6 kuna (malo manje od 1 euro) tako da sam si kupio tri komada (ako koji skurim). Jedan sam skurio dok sam se igrao sa flybackom tako da su mi još dva ostala. Iz starih uređaja ne mogu ništa vaditi jer ih nemam. Dolje pročitaj zašto:

Off: Prije godinu dana sam živio u kući i imao sam gdje držati sav taj drlog. Onda sam se preselio u stan i morao sam pola toga pobacati. Sad kad se sjetim šta sam sve imao, mogao sam složiti svakake sklopove od dijelova iz tih uređaja. Sad mi krivo što sam to sve pobacao :x . Nemam kak drugačije pravit nešta neg kupovati dijelove... Sada ću počet malo žicati okolo da vidim jel ima ko kakvog "smeća" pa ću to pokupiti :D

-Dali mi ovakav transformator odgovara :arrow: TRAFO 100 VA 220/12+12 V TOROIDALNI

Molim vas da imate strpljenja i da mi lijepo odgovarate jer nemam koga drugog pitati 'ko se razumije u to. Hvala

EDIT: Zeznio sam se za tranzistor, nije to taj, taj nemam :P :oops:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ma hajde, 2n3055 je ionako jeftin.
Taj trafo bi trebao da odgovara.
A za to kako izracunat snagu trafoa, nebi ti znao reci, al' ce neko vec znat, meni je neko na ovom forumu nekad davno dao neku formulu za racunanje priblizne snage prema promjeru jezgre :P

denahv

Post by denahv »

Snaga trafa se dobije formulom V*A? Struju mogu izračunati formulom I=U/R. Ali uvijek me muči jedna stvar. Kako dobiti R?
Post Reply