Zaštita štampane plocice - neke nejasnoce
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
Zaštita štampane plocice - neke nejasnoce
Pozz. Samo da odmah kažem da sam žestoki amater koji pokušava napraviti nešto kvalitetno. Ironija zar ne?
Znači imam štampanu pločicu (ja pravio) koja će nakon asemblovanja komponenata ponekad biti izložena vlagi i ne baš suvim uslovima. Znači trebalo bi da je zaštitim koliko je god moguće u amaterskim uslovima. Stoga sam nabavio neke hemikalije: Rosol 3, Lotlack i Plastik...
Sad me zanima kako dobro ispeći Rosol na pločici a da to ne bude duvaljkom i mikrotalasnom peći? Šta može da posluži? Električni šporet, pegla, brener?
Kad nanositi Lotlack? Prije Rosol-a ili poslije ili oba puta?
Može li se Plastik lak nanijeti poslije asebmlovanja komponenata, onako preko svega?
Znači imam štampanu pločicu (ja pravio) koja će nakon asemblovanja komponenata ponekad biti izložena vlagi i ne baš suvim uslovima. Znači trebalo bi da je zaštitim koliko je god moguće u amaterskim uslovima. Stoga sam nabavio neke hemikalije: Rosol 3, Lotlack i Plastik...
Sad me zanima kako dobro ispeći Rosol na pločici a da to ne bude duvaljkom i mikrotalasnom peći? Šta može da posluži? Električni šporet, pegla, brener?
Kad nanositi Lotlack? Prije Rosol-a ili poslije ili oba puta?
Može li se Plastik lak nanijeti poslije asebmlovanja komponenata, onako preko svega?
- MladaNada
- Stariji član
Evo ti uputstvo za plastik:
http://audio.micronet.lv/diy/other/koc/ ... STIK70.pdf
http://audio.micronet.lv/diy/other/koc/ ... STIK70.pdf
-
Sad sam popunio profil, da se vide barem osnovne informacije.
@r2d2
Hvala na ponudi, ali ne treba mi nešto toliko ekstremno. A i dao sam pare sad za ove gluposti, a neću napraviti možda samo 2 uređaja, stoga, pitanje je hoću li i ovo što sam uložio izbiti. Ukoliko mi nekad bude trebalo nešto slično, imaću na umu ovaj gel.
@MladaNada
Hmm, koliko vidim, Plastik ne može preko Lotlack-a?
@r2d2
Hvala na ponudi, ali ne treba mi nešto toliko ekstremno. A i dao sam pare sad za ove gluposti, a neću napraviti možda samo 2 uređaja, stoga, pitanje je hoću li i ovo što sam uložio izbiti. Ukoliko mi nekad bude trebalo nešto slično, imaću na umu ovaj gel.
@MladaNada
Hmm, koliko vidim, Plastik ne može preko Lotlack-a?
Lot ide na pločicu poslije nagrizanja i čišćenja, služi za zaštitu i omogućava lakše lemljenje, sadrži kolofonij, kad duže stoji skuplja prašinu i postaje ljepljiv...
Obično nakon što zalemim sve elemente, skinem lotlack nitro razrjeđivačem (štapići za uši i malo tvrđi kist - "posudim" od kčerke - likovno
), i prešpricam sa Plastic-om, može i u više slojeva...
Niko ti ne brani i da stranu sa elementima prešpricaš sa Plastic-om, pazi samo da nemaš neke konektore, mogao bi imati loše spojeve...
Medicinski i laboratorijski uređaji koji se koriste u operacionim salama i jedinicama intenzivne njege, često imati PCB-e praktično "zalivene" u lak. A sve zbog mogućeg iskrenja u zraku koji sadržava pare etera i drugih medicinskih plinova (buuum
)
Obično nakon što zalemim sve elemente, skinem lotlack nitro razrjeđivačem (štapići za uši i malo tvrđi kist - "posudim" od kčerke - likovno

Niko ti ne brani i da stranu sa elementima prešpricaš sa Plastic-om, pazi samo da nemaš neke konektore, mogao bi imati loše spojeve...
Medicinski i laboratorijski uređaji koji se koriste u operacionim salama i jedinicama intenzivne njege, često imati PCB-e praktično "zalivene" u lak. A sve zbog mogućeg iskrenja u zraku koji sadržava pare etera i drugih medicinskih plinova (buuum

-
Samo da kažem da je sa Rosol-om i peglom prošlo sve OK. Namazao sam pločicu Rosol-om, zagrijao peglu, okrenuo je naopako i odozgo stavio pločicu. To se peklo tako jedno pola minuta. Kasnije sam samo otišao saprati pločicu vodom. Znači kalajisanje je ispalo vrhunski. Jest da vodovi nisu pretjerano podebljani kao kad se radi lemilicom ali opet...
-