Pocetnik

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

igor@44

Pocetnik

Post by igor@44 »

Pozdrav!
Imam 15 god., zanima me programiranje i informatika. Zeleo bih da pocnem da se bavim mikrokontrolerima. Radio sam nesto malo u PIC BASICu (mada ga bas i neznam), i to je sve sto znam :( Da li mi mozete preporuciti neku (besplatnu) literaturu za pocetak ili nesto drugo?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Buco ce ti se sigurno javiti u toku dana on bas poznaje dosta tu materiju. :D
Firkragg

Post by Firkragg »

Buco ce odma napast ams :D nevoli on nikakve crosscompilere
:shock:

Raspali
http://www.mikroelektronika.co.yu/engli ... 0_Uvod.htm
igor@44

Post by igor@44 »

Hvala vam mnogo! Bas takva knjiga mi je bila potrebna!
Jos kad bi negde nasao PIC16F84 :)
Firkragg

Post by Firkragg »

igor@44

Post by igor@44 »

Nema rezultata pretrage.
:(
( PIC16F84 )
Firkragg

Post by Firkragg »

Pogleda pod piceve, ima ih masu ako nema bas tog ima tone drugih :shock:
igor@44

Post by igor@44 »

hmmm... nemogu da nadjem :) da li mi mozes dati link/reci gde se nalazi taj deo sajta?
Firkragg

Post by Firkragg »

lupi 'pic' u pretragu
Firkragg

Post by Firkragg »

jesi naso :shock:
igor@44

Post by igor@44 »

Evo sad sam nasao! :)
nemogu da verujem, juce nisam naso a danas ga ima ...
Koji pic odande mi preporucujete? jel sa svim modelima mogu da radim ono sto pise u knjizi? :)
Firkragg

Post by Firkragg »

upiso si krivo ime, moras bit skroz tocan ako oces nesto dobit na pretragi,
moras pazit na svaki razmak i slovo u imenu...

Razni mcu-i imaju razlicite snage i vanjske jedinice, najbolje ces vidjet u datasheetu ono sta te zanima...
Kako vidis kuciste razlicite velichine znači različit broj portova,
pa se razlikuju po ramu, flashu, eepromu (ako ga imaju) , broju timera, uart,
podrzavaju/ne podrzavaju ISP...

Na microchip-ovoj stranici imas podatke o svima :shock:

Za pic16F84A:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 35007b.pdf

buco

Post by buco »

:D :D
Steta za mlade ljude da se lijepe na BASCOM , AVRGCC ili slicne public "super" alate ko... [ nije lijepo da dovrsim onu narodnu ] . Ali ako ikad budes nesto ozbiljnije pozelio radit s mikracunalima opcenito moraces se vratit na "pra" pocetke , zato je bolje da s tim pocens odmah !! Prvo neznam sto ce ti ti ipak losi kontroleri , 4 "taktni" cpu s jednim accumulator-om po 2K podijeljena prg mem itd..., to ionako ovi baskom-ovci ne razumiju , to je nazalost "spansko selo" za 99,9% njih [cast izuzecima], [ njihovo vrijeme PIC16,17 pa i 18 serije je proslo u bilo kojem ozbiljnijem poslu , serija PIC 16,17...100% je "out" ] drugo ako vec bas zelis s njima radit , najbolji freelicence alat je MPLAB [ macroassembler za PIC porodicu ] na Microchipovoj stranici ga mozes uzet . Ti processori koji tebe zanimaju su daleko od modernih 1 taktnih RISC mikrokontrolera.No ja shvacam potrebu da se do nekih rezultata dodje sto brze ali vidjet ces kasnije koliko grijesis ako krenes tim putem. Ti si mlad covijek i imas vremena da lijepo krenes u svijet mikroracunala uceci temeljne stvari a kasnije kad to savladas lako ces po potrebi kombinirat temeljno znaje steceno izradom programa u asembleru i Alata uradjenih na bazi visih prog jezika[ HPLa] i crosscompilera.
To uzmi samo kao savijet i nista vise !!!!!!
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Ne vrijedjat bascom :shock: :D

Koristan je cak i ako pises 100% u asembleru, mozes pisati programe u njmu i testirat do mile volje (asm) a poslje uzmes neki prastari dos crossasembler
i copy/paste u njega :D :D :D
Za razvoj puno jednostavnije nego da se odma ides mucit s tim dos-kantama
(ko sto sam ja davno pokusavo nemajuci pojma o assembleru) i zato mi je bascom postao atraktivan...
Inache sve vise prelazim na asm iako radim i dost hibridnih programa u bascom, neke rutine im dobro rade, neke su iste kao asm pa skoro nema ni smisla mijenjat, a vecina ih je jednaka raznim asm ekvivalentima.
Ukratko dobra stvar za simulaciju na kompu ali kad treba programirat moramo se malo vratit u 'kameno doba'

assembler je daleko pregledniji od programa u crosscompileru, koji jos nabaca razne konfiguracijske podatke na pocetku (a nemoraju biti ni potrebni!) + neke naredbe su izveli aljkavo, produzili ih vise nego sto su trebali ili jednostavno nisu dobro optimizirane...

Ja naravno imam jos svasta za zabavu, sad sam vec 'napao' intelov instruction set za x86, moglo bi i od toga nesto bit

Picbasic mi je oduvijek izgledo jadno, u usporedbi s mplab assemblerom al mogo bi ga mozda 'pogledat' :shock: :D
buco

Post by buco »

Problem je generalno jedan kod svih public crosscompilera, pa nece netko radit kvalitetne rutine za odredjene funkcije ili rad s nekim portom ili uredjajem i onda jos da to sve bude lijepo povezano bez neobicnih "virtualnih" rutina , bez poziva u rutinu koja poziva drugu rutinu da bi nakraju pozvao ono gdije zpravo i zeli da ode ,a da ne spominjemo "neobicnu" upotrebu push i pop naredbi itd.. i onda sve to lijepo spakirao i to besplatno dao na internet ili za neku sitnu lovu !!!?? :shock:
To je dobro za palit i gasit lampice i tu zavrsava upotreba takih alata , nazalost !!!! :?
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

igor jelse smije znat shta mislis radit s tim :shock:
igor@44

Post by igor@44 »

PIC 16 C 56 A-04/P - da li mi je on dovoljan za radnje koje su opisane u knjizi?
sry ako je glupo pitanje ...
Firkragg

Post by Firkragg »

kakve radnje :shock:
igor@44

Post by igor@44 »

pa mislio sam da nesto probam uraditi sa tim :D nisam bas imao nekih ideja ali bi hteo da nesto napravim, naucim i probam :) mislio sam za pocetak nekog jednostavnog robota koji ide levo desno i da ima lcd i par dugmica (pritisnes hello i na lcd-u se izpise "hello") tako nesto jednostavno ....
Firkragg

Post by Firkragg »

:shock: :D
Post Reply