Brujanje nastaje zbog razmaka među E-limovima(zbog toga razmaka smanjuje se iskoristivost trafoa ali nema štetan utjecaj -osim zvuka naravno).Može se smanjiti ili Čak potpuno ukloniti potapljanjem trafoa u lak (za motore/trafoe ili u obiČan lak tvz."lak za kočije"-lak na uljnoj bazi).
Bruji kad ga spojim na 220V, a kad ga spojim na 27V iz drugog trafoa ne bruji.
Meni bi trebalo oko 24V, a toliko daje kad je spojen na 220V, ali ima više sekundarnih namota pa na neki mogu spojiti 16V, a dobiti ću oko 24V (to sam isprobavao).
Smanjuje li se iskoristivost značajno korištenjem dva trafoa i hoće li to imati negativni utjecaj na pojačalo koje će napajati?
Neznam kako to misliš kad ga spojiš na 27v iz drugog trafoa-Pa je li primar za 220v ili ne?Iskreno nisam probao dvostruku transformaciju napona -ali mislim da na svakom gubiš nešto od snage-Dakle bolje potraži trafo s primarom 220v i potrebnim naponom na sekundaru-ja sam recimo odmotavao i namotavao sekundar da bi dobio potrebni napon.Odmotaš mu recimo 2 namotaja pa već orijentacijski možeš izračunati koliko trebaš dodati(ili obrnuto za potreban viši napon).Obrati jedino pažnju da je primar za 220v i na veličinu limova(po tome doznaješ koliko trafo može dati "struje"-snage).Premotavao sam i toroidne i uvijek je dobro ispalo-ljudi pišu o kombinaciji 2 trafoa za željene napone a meni je lakše sam premotati-i to je to.Recimo kod trafoa koji je morao dati 10A -MOTAO SAM ČAK I INSTALACIJSKU ŽICU(jer nisam bio našao Cu-lak žicu)-pa poslije potapao u lak(izgubio na iskoristivosti trafa-ali bolje išta nego...).
BRUJANJE IZ TRAFOA
Ja sam isto imao jedan takav trafo koji je "brujao" pa sam kapnuo na limove sekundno ljepilo i za par sekundi kad se ljepilo osušilo, uključio ga u struju i nije više bilo "brujanja". Pokušaj i tu varijantu, ako ga več nisi prelakirao...
Primar je valjda predviđen za 220V, a tada na sekundaru daje oko 24V.
Mogu ja spojiti na primar koliko hoću (U), pa ću na sekundaru dobiti (u): u=U*(24/220).
On zapravo ima 3 simetrična sekundara, 2 ista i jedan različiti, a omjer namotaja je takav da ako na ovaj drukčiji spojim 16V, na ova 2 daje oko 24V.
Prijatelju-baš se i neslažem da možeš spojiti koliko hoćeš-preporuka pogledaj si malo one formule za odnos broja namotaja/debljinu žice/napon-kao i posljedicu navedenog po jakost struje(hoće li se primar grijati i koliko)!