Klanje kanti limenih

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Firkragg

Klanje kanti limenih

Post by Firkragg »

bUco, roby, sve o borbama robota prebacite ovdje pls.!

Stvar je dosta zanimljiva, jest da su pravila malo čudna, gledo sam i filmove
ima dosta dobrih snimki :D

Glavna stranica http://www.borberobota.com/ ;)
wizard
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

Straha, evo upravio sam posjetio tu stranicu. Zanima me gdje se odrzavaju ta takmicenja. Koliko znam u ovdje kod mene nema niko da se bavi s tim a ja sam kontao praviti jedan robotic ali to je dosta skup hobi. 8)
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

ja sam to shvatio ovako,ili 35 ili 40mhz,tek tolko ds se zna da se nebi pojavili dvojica sa istom frekv,sad ja mislim da to moze bit bilo koja frekv ali da ju mozes promijenit. da,pravila su malo stroga,ne znam zasto ga ne bi smio npr zapalit.... taj sto ga digne dobar je a jednostavan,al mi je glupo radit kopiju nekoga. vec sam smislio zastitu od dizanja,jos me naoruzanje muci...
a senzori,mislim da ih smijes koristit za "internu" upotrebu,da ti registrira polozaj oruzja. a ne smijes za automatsku aktivaciju oruzja itd.. :shock:
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

to se dogada u zapresicu :shock:
buco

Post by buco »

U svakom slucaju zanimljivo , steta za nemogucnost aktivacije [ automatike] oruzja , sad za obranu bi izgleda i proslo , to mogli bit neki programi za detekiju prostora , one famozne rupe, kraja , i izbijegavanje nekih oruzja protivnika koji bi se dali senzorom "otkrit" na vrijeme , jer vidim da se preporuca tj pravilo kaze da oruzje nesmije bit stalno ukljuceno !!!!! :D , vidim da se uglavnom koriste pneumatski i hidraulicki uredjaji za "oruzja" .
Pozdrav
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

kad su tako stroga pravila tesko je vise nesto novo izmislit a da nije kopija vec napravljenog.
buco

Post by buco »

Meni se sve cini da ta pravila potijecu jos iz vremena kad automatike zapravo nije ni bilo , tj kad su processori , kontroleri kostali mnogo novaca pa da se valjda u start ne naprave drasticne razlike onih koi imaju i koji nemaju novaca , i to je bilo uredu za tad [ posto so pravila kao i mnoga druge stvari bukvalno kopirana s zapada , pretpostavka ! ].Jer je nevjerojatno da se ne dozvoli upotreba automatike za okidanje tj upravljanje oruzjem , mislim da bi to uz kombinaciju ljudskog upravljanja donijelo mnogo vise zanimljivih borbi a i edukativno bi stvari potpuno drugacije stajale !! Vedran mi je odgovorio da nema problema za ostale freq [ treba samo test , da neomata ostale ] , a upravo sam ga pitao zasto ne automatika u upravljanju oruzjem [napadom] . Vidjet cemo sto je razlog !? Jer ovako zaista kao sto roby kaze prostor kreativnosti i inovatvnosti je suzen .
buco

Post by buco »

Razlog je zanimljiv , kaze Vedran da to zato sto vecina ljudi koji se tim bave zapravo nije bas vicna programiranju !!
Moglo bi se onda zaista pokusat napravit tkzv. "obrambeni" automatizirani sustav , jer ako je tocno to sto Vedran kaze izgleda da nijedan robot to nema a nigdije se izricito ne zabranjuje koristenje racunala u "obrambenim" procedurama [ detekcija i nacin izbijegavanja odredjenog "oruzja" ] !!!!!!!! :D . Ja sam mu predlozio da mozda nebi bilo lose da se ograniziraju borbe potpuno automatiziranih robota , to bi mozda bilo cak i puno zanimljivije od ovih ljudskom "rukom" upravljanih robota !!!!! To bi tek bila "ludnica" !! :D Sto mislite o tome !???
Pozdrav
WizzAss
Napredujem
Napredujem

Post by WizzAss »

mi moze netko objasnit kako bi se dao napravit hidraulicni cekic koj bi izletavao kroz otvor i uboo protivnika i privuko ga sebi? poslat cu sliku kako bi trebao izgledat.
trebao bi radit ovako: taj cekic se zabije u drugog robota i privuce ga, tada se upali cirkular i dokrajci protivnika.
P.S. je to dozvoljeno po pravilima?

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ic.bmp.txt
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
Firkragg

Post by Firkragg »

Roboti koji bi sve readili 100% sami bi se vjerojatno ponašali glupo i sumnjam da bi bila ikkaka 'ludnica'
To se prije može nazvati borbom autica na daljinski a nazvano je borba robota iz fore.
Ako imaju neke primitivne IR, ultrazvučne, infrazvučne senzore i sl. mogli bi se nekako naguravat po areni i to je sve :shock:
Da bi takva borba na nešto ličila trebo bi ti pojak kompjuter i barem kamera ili neki vrlo fin set senzora.
Ja sam zato da se uključe zanimljivija oružja, zabranjeno je sve osim najjednostavniji (pila, busilica, sjekira, cekic/buzdovan i to je to :shock: )

I dobro kaze roby da je teško napravit nešto što već nije napravljeno.

Da sam ja tako što organiziro bilo bi puno surovije, pravila bi bila puno slobodnija...

Jel gledo ko filmove vidi se da se samo vrte jedni te isti tipovi oruzja i prave se svake godine skoro isti roboti.

:shock:
wizard

Post by wizard »

Napravite presu, kad uhvati protivnika da ga spresa, to se moze uraditi sa jakim elektromotorom, polomi mu tockove ili nes i on je gotov :lol:
buco

Post by buco »

@Firkragg Cim nije dozvoljena upotreba automatike u upotrebi oruzja to je vec znak da se roboti s malo "mozga" nebi bas "glupo" ponasali . Mnogi sasvim solidni senzori ,raznovrsni, su dostupni vecini i nisu preskupi , sustav izbijegavnja automatizitran isto tako ima svojih prednosti . Uostalom zaista je to Vedran lijepo odgovorio. Ja osobno mislim da danas nisu problem racunala [ cijena , broj , brzina rada ..tj sam sustav upravljanja] vec zaista ono najbitnije kod covijeka a to je da bude kreativan na prvom mijestu onda sve ostalo.
Pozdrav
P.S ja sam "truba" za nesto napravit od mehanike ali mogo bih pomoc oko
izrade FW za racunalo .
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

WizzAss - tesko,ako malo bolje pogledas neki imaju zeljezni i karbonski oklop,trebalo bi ti citavo naoruzanje da to probijes. buco,sve je to super,al takvog robota bi malo tko znao programirat kako kaze vedran,ja nemam pojima o tome. a i bilo bi skupo,puno senzora.... ne bi bas islo da radi potpuno samo.
buco

Post by buco »

@roby slazem se da bi bilo malo previse za pocetak ako nije grupa programera [ a i onda bi tu bilo dosta posla ] no postupnim uvodjenem automatike doslo bi se do dobrih rijesenja FW , pa vijerujem i do potpuno automatiziranog uredjaja.Najgore je to sto pravila onemogucavaju da se uopce s tim i zapocne . Od koristi od takvog uredjaja u edukaciji mladih ljudi nebi trebalo ni govorit , mislim da je to jasno , i steta je bas da je pravilo tako i napisano da zapravo pogoduje nerazvoju i nedukaciji na veoma zanimljivom podrucju [ automatici] tj kao sto si i bio rekao imas par opcija i sad nemas tu sta mudrovat puno , iako i u mehanici treba imat kreativnosti , naravno.Zato sam i pitao Vedrana sto misli da se uvede i tip borbe za "kombinirane" robote [ covijek + automatika] koji dozvoljava potpuno automatiziran sustav ako je to neko napravio , zamisli koji bi to bio poticaj mladim ljudima da malo vise udju u podrucje racunalnog upravljanja procesima u realnom vremenu [ tj u tom veoma kompleksnom podrucju] , koji su vidljivi na "bojnom" polju !! :D
Pozdrav
WizzAss
Napredujem
Napredujem

Post by WizzAss »

zna netko barem kako napravit video predajnik za preko 15km, a da se napaja iz 12V baterije; i predajnik za upravljanje isto preko 15km, frekv. 2Ghz i vise za oba, i kako bi to sve mogo spojit na komp da robotom mogu upravljat preko kompa i vidjet uzivo sliku?
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

15km?? :shock: :shock: :shock:
:D nikako....
tj.tesko! :shock:
Firkragg

Post by Firkragg »

@Firkragg Cim nije dozvoljena upotreba automatike u upotrebi oruzja to je vec znak da se roboti s malo "mozga" nebi bas "glupo" ponasali .
Trebo bi napravit neke senzore koji otkrivaju pokret, ako imaš puno sreće roboti bi dolutali jedan do drugog i počeli se (napokon) lamatati nekakvim oruzjem i tako bi stajali na mjestu dok neki ne crkne i ne isprazni mu se baterija. Sumnjam da bi se to ikom svidjelo, možda da se ubace nekakvi 'manevri' izbjegavanja, al onda bi bilo upitno bili se kate uopće srele.
Ima takvih borbi, radi se o nekim sitnim 'bubicama' s nogama koje se autonomno bore i stvar je vrlo blesava i nezanimljiva, na kraju se izvrnu na leđa ili sl.

''malo bolji senzori'' s kojima bi robot mogao dobiti dovoljno informacija bi trebo bit mali radar/lidar ili kamerica (još najjeftinija opcija)
i tu bi ti umjesto neke atmege trebo barem jedan obicni noviji PC, a potreban program za prepoznavanje oblika/pokreta bi ipak bilo 'malo teže' napisat :shock: :D

Mislim da bi najbolje bilo konbinirati upravljanje čovijeka sa neprekompliciranom ali vrlo korisnom automatikom i spoj toga bi bio daleko najinteresantniji

:shock:
buco

Post by buco »

Pa mislim da je [ za detekciju pozicije protivnika] ultrazvucni sustav za pocetak sasvim dovoljan jer omogucava i sirinsko detektiranje i fokusiranje snopa radi preciznosti ! Sad sto se snage pojedinih MCUa tice nebih bas tu previse komentirao jer ima mnogo mocnih i nebas skupih kontrolera veoma velike brzine rada [1 ciklusni ,freq 60,80--400 i vise MHz] i duzine rijeci [16,32,64], ali osobno mislim da je bolje umrezit manje processore u sustav kontrole bas zato sto se moraju kontrolirat veoma razlicite funkcije u robotu i to "istovremeno" a to je najbolje rijesit multi procesorskim sustavom [ sjeti se UDAMa , sustava za kontrolu naoruzanja , letnih parametara , komunikacije...u vojnim zrakoplovima] tako da ne treba izmisljat toplu vodu.
A sto se kamere tice pa jedno je detektiranje pokreta, smijera i brzine protivnika [robota] za sto nije potrebna nikakva kamera a drugo je prepoznavanje lika , a ovo drugo je opet stvar do koje granice [kvalitete] "prepoznavanja" zelimo ici [rezolucija].
Sto se kombinacije tice nesto sam i govorio s Vedranom o tome i mozda je to i najbolje za pocetak da se automatika postupno uvodi u aparat iako odmah treba omogut da bude potpuno autonoman ako to netko misli da moze kvalitetno odradit , ipak trebaju i odredjena iskustava u dizajnu sustava kao i ona prakticana s "bojnog" polja [ veoma vazna ] da se sustav redizajnira otklone propusti i sl.
Ali izgleda kako Vedran kaze [ a slazem se s njim] da ce najveci problem bit zapravo nac teamove koji bi se uhvatili posla na takvim uredjajima , kaze da ih treba bar 5-6 da natjecanje ima smisla. Sudeci po situaciji ovako po boardima za elektroniku tesko ce to ici , mozda ako bi se uvele "stimulacije" za pobjednike ne velike ali da vide ipak neki motiv, osim same pobjede.
Pozdrav
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

ja se prvi ubacujem u tim :D hehe,ako bude zainteresiranih.
buco,onaj koga to zanima netreba mu poticaj kao sto je nekakva nagrada. :shock:
CyberSky

Post by CyberSky »

Ma staviš pukneš EMP na robota i dobro mu zaštitiš elektroniku i kad dođe drugi robot skuriš ga heheheh!
Post Reply