Struja na Camcu (POMOC)

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
hosen

Struja na Camcu (POMOC)

Post by hosen »

Pozdrav Forumasi i gosti. Evo prije dva do tri mjeseca sam kupio camac, sa svim istrumentima ali niti jedan instaliran naravno nema sheme ali navodno je lako. Posto nisam mstrujic nego strojar mozes me ubiti oko struje :D . Evo frend mi je napravio shemu al ni on nije strujic pa moram provjeriti, a di bolje provjeriti nego kod vas.
Evo sheme

Image

Evo kad pogledate shemu recite dali mogu tako spajati ili ako mozete mi nacrtati ili dat neku shemu.
A sad par pitanja.
1. Ako pogledate shemu dole u desnom kutu je prekidac i nacrana njegova shema, to je prekidac sa LED pokazivacem pa me zanimam dali trebam i njemu dofurat poseban (+,-) pa sam mislio serijski ih spojiti da svjetle svi.

2. Na Sireni mi treba relej jer mi osiguraci prije akomulatora (30A) Pucaju. Na elektricnoj trubi pise da treba 10A. Pa me zanima koj relej da kupim ili kaj da trazim u ducanima?
Isto tako sa sidrenim vitlom ali sad mi treba 75A. Jedan drugi frend mi je reko da sam preskocim osigurace prije akomulatora i da direktno spojim sirenu i vitlo. Al se bojim da sebi bilo KABUM!!! Jer mi je rezervar u blizini.
[/b]
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja bi rekao da tu fali jos strvari. punjac(alternator), ampermetri,voltmetri, osigurac za svaki prekidac i sl.
ja video u nekom SAM-u semu za instalaciju camac, tj brod.
pokusacu da nadjem, pa cu skenirati i okaciti ovde.
hosen

Post by hosen »

Punjac(alternator) nije u shemi jer je on direktono spojen sa motora na akomulator, tako da to nije problem spojen je! Voltmetar imam al ga nisam stavio u shemu jer je spojen, ampermetar nebum ni stavljal a kaj se tice osigurca oni u sebi imaju osigurac od 15A.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

evo napokon nadjoh
Image Image
a sto se tice sirene to mi je malo sumljivo...
mislim da osigurac od 30A nikako ne bi smeo izgoreti ako ona vuce 10A. ako vuce mnogo vise, onda ocigledno nesto nije u redu.
a sto se tice vitla mislim da je najbolje da skines sa alansera one elektromagnete koji uklojucuju alanser. ne mogu sad da se setim kako se zovu. oni ce sigurno izdrzati toliku struju. a da li treba i promena smera okretanja motora na vitlu?
edit:
ko su "oni" :roll: mislim ti koji imaju osigurace u sebi?
hosen

Post by hosen »

Hvala na shemi!!! LEGENDO!!!!!!! Vidim da ima jedno 20-40godina starosti papira :D :D
Vitlo sam spojio i ima UP i DOWN (obrnuti smjer kretanja) radi ko beba ali mi pregori osigurac na akomulatoru.
Kaj se tice prekidaca "oni" neznam kako se zovu/marka ali evo pored njih pise ovako: Prekidač 15A, vodonepropusni, s LED pokazivačem. 6 položaja, ON/OFF/ON i naravno 55Kn.
Budem probo skinuti s anlasera ak one saznam koji da kupim.

evo slike ak pomogne
Image
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Pozdrav društvo!
Koliko je meni poznato, da taj prekidač "izdrži" struju od 15A i da nema nikakav osigurač u sebi... jedino ako je neki specijalni..sa osiguračem.
... vidjet ćemo i mišljenje drugih kolega.

:)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

tako je. nema prekidaca sa osiguracem. i osigurace uzimaj prema onoj formuli iz SAM-a, kao i provodnike.
a sto se tice osiguraca mislim da je najbolje da odes na otpad pa uzmes neku instalaciju od auta, i naravno uzmes onu koja ima posebnu zatvorenu kutiju sa osiguracima i releima. naravno i te automate od alansera moras pokretati preko relea. moj predlog ti je da napajanje zavitlo, tj vod koji ide preko autoimata izvuces sa kleme od akumulatora nekim dosta debelim kablom. ali obavezno izvuci i minus i plus. jesi gledao sta je sa sirenom?
a sto se tice papira star je 20God. stariji je i od mene :lol:
edit:
i jos sto se tice automata sa alansera, nemoj skinuti od fice :)
nadji neki jaci od kamiona,traktora...
mislim da ti je najisplativije da se prosetas do nekog auto otpada...
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

pedja, oprosti molim te i reci mi dali si sa nazivom ALANSER mislio na alnaser ili nešta drugo?
I dali je to ta stvar na slici?
Hvala za odgovor.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... lnaser.jpg
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

da,to je stvar sa slike. a njemu od tog kompleta treba onaj automat na vrhu(manji valjak)
on sluzi kao rele. sto u principu i jeste, samo jako velike snage. znaci kada mu dovedes 12V na kalem on prisloni kotvu izmedju ovog kontakta sto ide na alanser i kontakta koji dolazi sa akumulatora, (jako debeo kabal)
inace i sam kalem vuce par ampera...
nadam se da si sad razumeo. nisi valjda mislio da kontakt bravica ukljucuje direktno alanser od 1-1.5KW :?:
Last edited by pedja089 on 15-05-2008, 19:50, edited 1 time in total.
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Vjerovatno je mislio na alnaser ili kako vi u sloveniji kazete zaganjac , ali je mislio samo sa alnasera skinute elektromagnete tako da preko njih pali vitlo.

Pozz!

Edit: Evo Pedja je minutu prije mene odgovorio ali sve ono stoji.

Pozz opet
Last edited by ivan 2 on 15-05-2008, 19:51, edited 1 time in total.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

neka kaze sam sta je mislio, jer te ja bas nisam najbolje razumeo :?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

ma sve je sad ok, hvala vam obojici na objašnjenju.. samo me je malo zbunio naziv alanser (jer sam prvi puta to vidjeo da neko tako naziva tu stvar) zaganjač... da Imenjak, tako kažu ovdje u Sloveniji... svejedno, još jednom hvala obojici! Inače znam šta si mislio sa onim elektromagnetom... nešto kao relej...
:)
jer malo je releja koji bi izdržao veliko opterečenje ...
hosen

Post by hosen »

Kabel koj mi ide od vitla do akomulatora je 30Kvadrata, a kabel koji mi ide do bakrenih plocica (+,-) je 35kvadrata. Za rasvjetu su mi 2kvadrata a za kaljuznu pumpu, vodenu pumpu, radio, sirenu mi je 4kvadrata.
Kaj se tice sirene nasel sam dva releja evo slike pa me zanima koji da uzmem?
Relej 12 V 10A 2x2
Image
Relej 12 V 10A 1x2
Image

E sad kaj se tice sidrenog vitla valjda ce netko znat kaj da napravim, jer zadnje mi je da rastavljam alnaser. Kaj se tice vitla on se nak i tak koristi kad se dize sidro, jer kad se spusta sa kukom zaogrene glava i on sam pada u more.
Evo ispricavam se krivo sam napiso za vitlo, od akomulatora mi idu 2 zice na relej (+,-) od njega opet ide do vitla(+,-) i jos tri kabla od releja ide do prekidaca za UP i DOWN. Tako da mi netreba relej nego osigurac od 75A.
Ako sam ja to dobro skuzil sorry. Evo budem valjda u ponedjeljak otiso na vikendicu pa cu staviti sliku shema da nam bude jednostavnije. sorry
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

nisam skontao kako si povezao vitlo,ali bitno da radi...
a za osigurac, nemam pojma. raspitaj se malo po elektrodistribuciji ili tako negde...
a sto se tice rele mislim da su bolji od kola jer na njima imas buksne, pa ne moras lemiti. ako ces jedan od ta dva. sve jedno ti je, vidi koji ti bolje pase...
ali ako crkava osigurac od 30A kad ukljucis sirenu, onda ce izgoreti i rele od 10A
hosen

Post by hosen »

Evo vitlo radi sve pet. Kaj se tice sirene sam sve pocupo dole i sutra idem iz pocetka. Ovako da objasnim to je elektricna truba koja radi na 12V i guta 5A, Kupio sam Relej 12 V 8A 1xU (evo slike RELEJA)
Image
evo i slike kako izgleda relej odozdola
Image
Moj je problem kaj ne znam kako da spojim taj relej, pa ako ima netko neku shemu da vidim kako se spaja. HVALA :D :D
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa kalem spojis na taster. a No kontakte spojis na plus i sirenu.
a raspored nozica bi trebao biti nacrtan na releu.
ako ne onda uzmi unimer pa vidi gde je kalem, pa vidi onda koje su dve nozice od No kontakta kad prikljucis kalem na 12V
hosen

Post by hosen »

Evo uspio sam sve spojiti i sve radi, osiguraci ne pucaju :D :D
Jos jednim puno hvala svima na pomoci! :!: :!: :!: :!: :!:
Post Reply