Pomoc oko kiseline za plocice
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Pomoc oko kiseline za plocice
Napravia sam markerom na plocici shemu spoja nisam dosada radia s kiselinom pa ako mi netko moze objasnit proces kako se to radi kiselina je "Eisen-III-Chlorid" to je valjda na njemackom ,žute kuglice koliko ih treba staviti ,kako i koju posudi ,molim vas ako je netko raspolozen da mi objasni da nebi nesto zeznia ili poginia
Kod nas se te kuglice zovu feriklorid i ja sam svoje ubacio u 1l obične vode i čuvam tu otopinu u običnoj plastičnoj boci a kad mi treba uspijem svu litru u drugu četvrtastu plastičnu kutijicu i u nju uronim pločicu i čekam. Na kraju opet vratim u onu plastičnu bocu i tu je čuvam do ponovne potrebe. Inače, nekoliko sam puta znao uroniti prste prilikom stavljanja i okretanja (inače ako proces sporije ide pomaže lagano micanje pločice da se bakar bolje topi, neka vrsta mješanja) i nisam primjetio da mi je i jedan prst otpao, pa eto, možda i ti budeš imao sreće
znaci sve cilu ovu kesu treba isuti u 1L vode.a je li bitno u kakvu porudu treba staviti je bitno da bude plastika ili staklo ili nesto slicno ,znaci ta kiselina u dodit s rukama nece nista biti ,a di izlijes tu kiselinu kada ti netreba ??
i je li bitno prije probusit rupe za komponente ili kasnije???
i je li bitno prije probusit rupe za komponente ili kasnije???
Vako,ne moras ti citav kesu istres u 1l vode,nego ti je to omjer...Ako si kupija posudu od 250g to ti je za max 1l,jer je to najmanja koncentracija a najveca je 1kg po 1l,znaci ako imas 1dec vode da koristis 100g,tj oko pola posude,takva otopina(1dec na 100g) ce biti jaka...
tu otopinu NEMOJ dirati rukama bez rukavica,uzmi one s seblje koje su namjenjene rukovanju s HCl-om tj "klorom" ima ih kupit u svakom ducanu...mislim,nece ti nista biti ako ti se malo prolije po ruci ili sl,al najbolje da to odmah isperes vodom....
Bolje ti je busit poslje jekanja....
BTW jekaj na otvorenom prostoru ili dobro provjetravanom...
tu otopinu NEMOJ dirati rukama bez rukavica,uzmi one s seblje koje su namjenjene rukovanju s HCl-om tj "klorom" ima ih kupit u svakom ducanu...mislim,nece ti nista biti ako ti se malo prolije po ruci ili sl,al najbolje da to odmah isperes vodom....
Bolje ti je busit poslje jekanja....
BTW jekaj na otvorenom prostoru ili dobro provjetravanom...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Ma koristiš samo plastične a može i staklene predmete, porculan keramika samo da nije bakarni ćup:) Znači nije bitno važno da nije nekakav metal desni.
Naravno s vremenom poslije više upotreba otopina slabi i sve ti je više vremena potrebno da se pločica otopi (pomaže zagrijavanje
otopine prije upotrebe). Ne znam odakle si ali ovdje kod nas nema nikakvo mjesto gdje bi mogli zbrinuti kemikalije koje mogu naštetiti prirodi pa jednom kada otopina odsluži svoje (više ne može jetkati i kad je zagrijana) jednostavno je bacimo u toalet (nije ekološki).
Pločicu bušiš nakon jetkanja!
P.S Ruke ipak operi u vodi poslije.
Naravno s vremenom poslije više upotreba otopina slabi i sve ti je više vremena potrebno da se pločica otopi (pomaže zagrijavanje
otopine prije upotrebe). Ne znam odakle si ali ovdje kod nas nema nikakvo mjesto gdje bi mogli zbrinuti kemikalije koje mogu naštetiti prirodi pa jednom kada otopina odsluži svoje (više ne može jetkati i kad je zagrijana) jednostavno je bacimo u toalet (nije ekološki).
Svima preporucujem da prije nego bace kiselinu u vodu barem je koliko toliko neutralisu dodavanjem nekog bazicnog elementa, npr. Sode bikarbone. Soda je blago bazna, mozete slobodno da je uspete u rastvor, ali polako, reakcija nije burna, stvori se pjena po povrsini.mdj300B wrote:Ma koristiš samo plastične a može i staklene predmete, porculan keramika samo da nije bakarni ćup:) Znači nije bitno važno da nije nekakav metal desni.
ja koristim hidrogen od 30% i solnu kiselinu za domaćinstvo. u plastičnu posudu nalijem oko 1 i pol do 2 prsta solne kiseline, ovisi kakva je pločica. zatim hidrogena stavim manje od jednoj prsta. to sve doziram u čaši od 2 deci. nakon toga stavim pločicu da mi se kiseli. kad je pločica gotova, izvadim ju plastičnom pincetom i isperem ju u čistoj vodi. kiselinu kasnije bacim u wece (tako su nas na elektronici učili ) i toe to
(ovo sa doziranjem je sve od prilike u čaši )
(ovo sa doziranjem je sve od prilike u čaši )
Dečaci, dečaci, opet niste pazili na času Hemije.
FeCl3 je jedna SO a ne kiselina.
Kao i svaka so ona se kada se rastvori u vodi jonizuje i rastavlja na
Fe(3x pozitivne) i Cl(negativne) jone.
Pri nagrizanju atomi Bakra bivaju zamenjeni atomima Gvožđa koji ne
ostaju na površini bakra nego se talože na dnu posude kao tamni mulj.
Inače proces nagrizanja(jetkanja) je mnogo brži ako se otopina
zagreje na 40-50°C.
I naravno, ne čeka se da se pločica nagrize nego se jedna strana posude pomera lagano gore-dole da bi se tekućina kretala, što naravno JAKO ubrzava proces.
FeCl3 je jedna SO a ne kiselina.
Kao i svaka so ona se kada se rastvori u vodi jonizuje i rastavlja na
Fe(3x pozitivne) i Cl(negativne) jone.
Pri nagrizanju atomi Bakra bivaju zamenjeni atomima Gvožđa koji ne
ostaju na površini bakra nego se talože na dnu posude kao tamni mulj.
Inače proces nagrizanja(jetkanja) je mnogo brži ako se otopina
zagreje na 40-50°C.
I naravno, ne čeka se da se pločica nagrize nego se jedna strana posude pomera lagano gore-dole da bi se tekućina kretala, što naravno JAKO ubrzava proces.