Fm odašiljanje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Fm odašiljanje
jeli ikoga uhvatilo kad je odašiljao signal pomoću FM predajnika??? kolike su kazne jel se zna. i koliko dođe koncesija.pretzpostavljam da se ranguje po snazi.pa recimo onda za nekih wat-dva
Pa najgore ti je ako ometas neku stanicu. Ako neko prijavi smetnje i otkrije se da si ti - onda si gotov
A ovako, jednostavno emitovanje, naravno da ima veze sa kolikom si snagom radio
, nemam pojma kolika je kazna. Idi u sud pa se raspitaj 
Sta ti to pricas na radiju pa te toliko strah? Ako nikog ne ometas i ako za tebe zna samo nekoliko ljudi, ne vidim razlog kako bi te uopste primjetili a kamo li ganjali... ja sam emitovao danima i danima sa 1W i nisam imao nikakvih problema

A ovako, jednostavno emitovanje, naravno da ima veze sa kolikom si snagom radio

Sta ti to pricas na radiju pa te toliko strah? Ako nikog ne ometas i ako za tebe zna samo nekoliko ljudi, ne vidim razlog kako bi te uopste primjetili a kamo li ganjali... ja sam emitovao danima i danima sa 1W i nisam imao nikakvih problema

A kakva je šansa da te otkriju ako emitiraš na nekoj skroz bezveznoj frekvenciji daleko od bilo čijeg područja + pripaziš da nema harmonika?
Ili recimo na 49Mhz što je dozvoljeno za snagu 10mW a ti emitiras recimo 1W ili više? Ili još bolje na nekih 2,5Ghz tamo sigurno nikom nećeš smetat
Ima li tu kakve šanse da te uhvate?
Ili recimo na 49Mhz što je dozvoljeno za snagu 10mW a ti emitiras recimo 1W ili više? Ili još bolje na nekih 2,5Ghz tamo sigurno nikom nećeš smetat

Ima li tu kakve šanse da te uhvate?
Ma ne gleda to kod nas niko covjece, niko ne skenira frekvencije, cak ni oni koji bi trebali da se tim bave... Jedini nacin da te otkriju je taj da ih pocnes ometati, ostalo ih i ne interesuje previse. Na 48-49MHz imas djecije toki-voki i one bejbi-monitore
tako da mozes tu opiciti 1kW ako hoces
Policija je na 70cm opsegu (~430 MHz) kao i vojska. Tu ima i digipitera (paket radio). Ostali su i na tom, a i na 2m 150MHz - 180MHz (vojska, policija mozda, taksi sarajevski, pomoc na putu, bolnica, sta ja znam vise sta, paket radio..., SFOR)... Imas avione i aerodrome na 125-140 MHz
Kad meni proleti helikopter oko zgrade ili avion ja ih slusam
Takodje na 70cm opsegu imas FRS (Family Radio Service), znaci nesto kao besplatni band. Tu mozes da picis po 5W i ne smiju ti nista

Policija je na 70cm opsegu (~430 MHz) kao i vojska. Tu ima i digipitera (paket radio). Ostali su i na tom, a i na 2m 150MHz - 180MHz (vojska, policija mozda, taksi sarajevski, pomoc na putu, bolnica, sta ja znam vise sta, paket radio..., SFOR)... Imas avione i aerodrome na 125-140 MHz

Kad meni proleti helikopter oko zgrade ili avion ja ih slusam

Takodje na 70cm opsegu imas FRS (Family Radio Service), znaci nesto kao besplatni band. Tu mozes da picis po 5W i ne smiju ti nista

e ja sam nasao totalno slobodnu frekvenciju 88,4MHz gdje je totalni sum pa cu tu odasiljati.
nadam se da nece biti problema ,mada se malo bojim.
i necu emitirati citav dan vec samo kad slusam muziku.
npr sat dva vremena pa iskljuciti.
napravicu u web stranicu za taj buduci piratski radio ,kao reklamu.
neznam je li pametno reklamirati svoj radio na gradskom forumu?
nadam se da nece biti problema ,mada se malo bojim.
i necu emitirati citav dan vec samo kad slusam muziku.
npr sat dva vremena pa iskljuciti.
napravicu u web stranicu za taj buduci piratski radio ,kao reklamu.
neznam je li pametno reklamirati svoj radio na gradskom forumu?
e da li moze predstavljati problem ako se reklamiram na gradskom forumu i preko chata .
???
i sta bude ako te stvarno uhvate.
placas kaznu ili samo opomena.
ili me netko moze prijaviti zbog ljubomore.
evo djsale mi je odgovorio na mail i kaze da mogu imati problema,ako cure slusaju moj radio ,pa momci budu ljubomorni i onda sam gotov.
ili ako nekom bude krivo sto sam ja faca a on nije i moze da mi napravi probleme
???
i sta bude ako te stvarno uhvate.
placas kaznu ili samo opomena.
ili me netko moze prijaviti zbog ljubomore.
evo djsale mi je odgovorio na mail i kaze da mogu imati problema,ako cure slusaju moj radio ,pa momci budu ljubomorni i onda sam gotov.
ili ako nekom bude krivo sto sam ja faca a on nije i moze da mi napravi probleme
Nije problem "ljubomornih " susjeda kako kazes , vec "lubomora" ministarstva financija u prvom redu jer se koncesije placaju , nema djabe !! A kad je u pitanju novac onda bi mogle i ostale sluzbe da "porade" na tebi . Znas kako je , posto nisu efikasni bas s kriminalcima [ pljacke banaka , poslovnica..] dobro bi im dosao i ti da se vidi da oni na sve misle !!!!!!
Pozdrav
Pozdrav
Tako sam se i ja jednom ufrko, emitovao sam 10 dana bez prestanka, cuo sam se u okolini, a preko puta mene je policiska stanica (ima jos jedna zgrada izmedju nas)
I tako ja dolazim iz skole jedan dan kad ono policija kod mene na spratu!!! Srecom iso sam pjeske uz stepenice jer sam im vidio kola parkirana ispred ulaza u zgradu. Kad sam ih vidio ovdje kod mene, samo sam produzio kao da ne zivim tu
Za jedno 15tak minuta sam sisao niz stepenice i vidim njih nema, i udjem u kucu. Odem kod komsija da se raspitam sto su dolazili kad ono neko opljackao komsije
Joj reko jebote led dobro je, haha, meni opljackali komsije i dobro mi

I tako ja dolazim iz skole jedan dan kad ono policija kod mene na spratu!!! Srecom iso sam pjeske uz stepenice jer sam im vidio kola parkirana ispred ulaza u zgradu. Kad sam ih vidio ovdje kod mene, samo sam produzio kao da ne zivim tu

Za jedno 15tak minuta sam sisao niz stepenice i vidim njih nema, i udjem u kucu. Odem kod komsija da se raspitam sto su dolazili kad ono neko opljackao komsije

Joj reko jebote led dobro je, haha, meni opljackali komsije i dobro mi

tako je meni neki dan u dvoristu se pojavio bijeli kombi a na cesti neko vozilo vlasti ,valjda murija ,bijelo.
srecom kombi je bio od jednog kolege od mog starog , a lik iz vozila na cesti je dolazio kod mog tetka po neku robu .
a tetak mi je u istom dvoristu .

ovaj svoj odasiljac sa scan radiom mogu uhvatiti na jedno 200m.
a stavio sam antenu na balkon.
meni je to premalo a pise da je 1W
srecom kombi je bio od jednog kolege od mog starog , a lik iz vozila na cesti je dolazio kod mog tetka po neku robu .
a tetak mi je u istom dvoristu .

ovaj svoj odasiljac sa scan radiom mogu uhvatiti na jedno 200m.
a stavio sam antenu na balkon.
meni je to premalo a pise da je 1W