UPS,zarulja problem?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
komer
Penjem se :)

UPS,zarulja problem?

Post by komer »

ovako,imam APC-ov ups,230VA,kad sam probao spojit zarulju na njega od 100w,zarulja je bljesnula i ups otisao u protect...sad prvenstvena zamisao mi je spojit neki auto akumulator na UPS,koji bi mi bio backup za inkubator u slucaju da nestane struje...kontrola grijaca je preko termostata sa izlazom preko triaca...max snaga bi mu bila 200w,u pravilu nesto manja u slucaju da radi na full,sto sumnjam da bi radio...pretpostavljam da je problem u izlaznom naponu,vjerovatno neki izobliceni napon,te tako ne tjera zarulju normalno,pa me sad zanima da li mi netko moze pomoci da ovo rijesim?
hvala
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

Problem ti je što kod obične žarulje unutarnji otpor ima dosta malu vrijednost kada je žarna nit hladna. To znači da pri startanju žarulje u trenutku paljenja žarulja povuče dosta struje pa proradi zaštita od ups-a.
Za grijanje bi ti bilo bolje koristiti nekakav grijač manje snage, jer ćeš tako izbjeći ovaj problem. Ili probaj napraviti neku vrstu soft starta.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

a probaj naci semu upsa, pa iskljuci prekostrujnu zastitu...
zmedak5
Pravo uznapredovao :)

Post by zmedak5 »

koda je zarulja elektromotor!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

o cemu ti pricas???
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Mozda zmedak misli na jako mali otpor zarne niti kod zarulje dok je ona u hladnom stanju?!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

otpor motora se ne menja...
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pozdrav

otpor namotaja motora se naravno ne mijenja ali se mijenja struja koja protice kroz namotaj u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi motor (start,normalan rad...).
svaki motor povuce mnogo vise struje u startu dok ne postigne punu brzinu i jos ako je opterecen... :roll:
to je bilo offtopic a sto se tice ups-a vjerovatno se gasi zbog toga sto sijalica povuce vise struje u startu dok je hladna nit i odradi zastita ups-a kao sto je @mdj300B vec objasnio.

pozdrav
emiter

Re: UPS,zarulja problem?

Post by emiter »

komer wrote:ovako,imam APC-ov ups,230VA,kad sam probao spojit zarulju na njega od 100w,zarulja je bljesnula i ups otisao u protect...sad prvenstvena zamisao mi je spojit neki auto akumulator na UPS,koji bi mi bio backup za inkubator u slucaju da nestane struje...kontrola grijaca je preko termostata sa izlazom preko triaca...max snaga bi mu bila 200w,u pravilu nesto manja u slucaju da radi na full,sto sumnjam da bi radio...pretpostavljam da je problem u izlaznom naponu,vjerovatno neki izobliceni napon,te tako ne tjera zarulju normalno,pa me sad zanima da li mi netko moze pomoci da ovo rijesim?
hvala
Koji ti je tip UPS-a (OFF-line, Interactive ili On-line)
komer

Re: UPS,zarulja problem?

Post by komer »

emiter wrote:
komer wrote:ovako,imam APC-ov ups,230VA,kad sam probao spojit zarulju na njega od 100w,zarulja je bljesnula i ups otisao u protect...sad prvenstvena zamisao mi je spojit neki auto akumulator na UPS,koji bi mi bio backup za inkubator u slucaju da nestane struje...kontrola grijaca je preko termostata sa izlazom preko triaca...max snaga bi mu bila 200w,u pravilu nesto manja u slucaju da radi na full,sto sumnjam da bi radio...pretpostavljam da je problem u izlaznom naponu,vjerovatno neki izobliceni napon,te tako ne tjera zarulju normalno,pa me sad zanima da li mi netko moze pomoci da ovo rijesim?
hvala
Koji ti je tip UPS-a (OFF-line, Interactive ili On-line)
neznam da ti budem iskren

ovo je link od ups-a http://www.apcc.com/resource/include/te ... N=85217228
a sad vidim da sma i krivo napisao snagu ups-a:)
Post Reply