600W auto pojacalo

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
cvele
Napredujem
Napredujem

600W auto pojacalo

Post by cvele »

Danas sam dobio nekakvo pokvareno auto pojacalo snage 600w(4 kanala). Sto se tice napajanja pojacala (DC-DC konvertera) on je izveden sa tranzistorima IRFZ34N, ali je tu neko nesto brljao pa kad je lemio kratko spojio po koje izvode tranzistora pa je sve oko njih crno. Posto prvi put radim sa FET-ovima, kako da njih ispitam da li su ispravni, je li se oni mogu ispitivati ovim univerzalnim instrumentima kao bipolarni tranzistori?
Na izlazima su ovi tranzistori:
SEC
C4468-()
903

i...

SEC
A1695-()
911

...tako nesto :lol: to je vjerovatno komplementarni par tranzistora??
Jel mi moze neko dati podatke o ovim tranzistorima i je li umjesto njih mogu koristiti BD249C i BD250C?
pozz
defs
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by defs »

Fetove mozes provjerit jedino tak da si na nekom protoboard-u spojiš neko malo pojačalce pa izmjeris unimetrom napone.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

sto se tice ispitivanja fetova...

http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... ght=#22185
a sto se tice zamjene nisam gledao kakvi u ovi sto si naveo ali pogledaj da li su im maksimalni naponi i struja priblizni,to ti je osnovno mada ima jos parametara koji se gledaju.

pozdrav

edit:mislim da bi mogao da stavis ove bd kao zamjenu posto im je max napon malo manji nego kod ovih originalnih ali ako ga nebudes "panjio" do kraja mislim da ce da radi kako treba.
a u svemu ovome sad nisam shvatio jel kod tebe na tom pojacali sprezen pretvarac ili izlazni tranzistori u pojacalu?!
Post Reply