Automatik elektronika problem,molim pomoc
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
Automatik elektronika problem,molim pomoc
ja idem u 2 raz srednje elektrotehnicke i znam neke osnove elektrotehnike.
imam doma jednog automatika (puch), i zelio bih staviti autoradio na njega, s nekim malim zvucnikom od 25w.
uspio sam pretvoriti struju iz izmjenicne u istosmjernu preko greatzovog spoja. posto radiju treba konstantan izvor od 12 v , sada me muci kako dobiti stalan napon pogodan za koristiti na radiju.napon na motoru varira s obzirom na jacinu gasa, tj. od 6V pa do max 18V. paljenje je 6V na motoru.
zelio bih shemu s kojom bih dobio konstantan istosmjeran izvor od 12v.
puno hvala.
imam doma jednog automatika (puch), i zelio bih staviti autoradio na njega, s nekim malim zvucnikom od 25w.
uspio sam pretvoriti struju iz izmjenicne u istosmjernu preko greatzovog spoja. posto radiju treba konstantan izvor od 12 v , sada me muci kako dobiti stalan napon pogodan za koristiti na radiju.napon na motoru varira s obzirom na jacinu gasa, tj. od 6V pa do max 18V. paljenje je 6V na motoru.
zelio bih shemu s kojom bih dobio konstantan istosmjeran izvor od 12v.
puno hvala.
-
probao sam sa gretzom i kondenzatorima i dobijem napon od 12 do 13 volti. i kad spojim radio i dam gas da bude taj napon radio radi al cuje se pucanje u zvucniku.
uglavnom ako se ne moze, puno hvala na odgovoru. jer ja sam mislio da se taj napon moze ustabiliti s kondenzatorima ili nekim stabilizatorima. pozz
uglavnom ako se ne moze, puno hvala na odgovoru. jer ja sam mislio da se taj napon moze ustabiliti s kondenzatorima ili nekim stabilizatorima. pozz
-
pozzdrav svima! to u vezi pucketanja na zvucnicima od radia se moze izbjec ali je potrebno da napravis sklop koji ce to da prigusi a sto se tice napona on mora da se poveca na 18v i to je normala u tom slucaju. tako se isto ponasa i u autu sem ako ne postoji regulator napona sto ja licno mislim da je nepotreban jer samim pojacavanjem tona radio vuce vecu struju (sto nam je svima poznato jel tako ) a samim tim i napon, pa se on u toku rada stabilizuje na nekih 13,5v sto je normala.
pa mogu da i objasnim kako bi to trebalo napravit. pa potrebno je kalem napravit tj. namotat na jezgro transformatora zicu debljine 0,5 mm. transformator netreba da bude velik. jezgra transformatora nekih 4-5cm. znaci uradis namotaj i upustis mu napon +(plus) pola, tu se napon filtrira a na ulazu i na izlazu stavis mu elektrolite po 1000mf/18-20v i tu stranu od -(minus) pola kondenzatora upojis na -(minus) pol 12 ili tih 18v. to sam pravio prije nekih 7-8 godina i zaboravio sam jos jedan keramicki kondenzator (probaj sa pikofaradima a nazivni napon kondezatora mora biti veci od stvarnog napona) sto bi se trebo da ubaci, al ti uradi to kako sam objasnio i bit ce OK i onda to sve stavis u neku plasticnu kutijicu radi izolacije od kratkog spoja. kad to uradis onda mi javi i kazi da si uspio
Enigma_el
-
ovako prvo vidio sam da pise da stavim accu sedalo , to vam je Puch Pony Express , ima sjedalo kao i kod bicikla.
mislim da to pucketanje ima veze sa periodama napona, zato jer to se desava kada stisnem gas. mislim da je grec poluispravljacki spoj pa se perioda dijeli na dijelove koji s izmedju pozitivne jer sam uzima pozitivne.ipravite me ako grijesim.
ovu necu raditi jer to nebi moglo raditi, pretpostavljam da radio vuce previse napona na leru , jer motor daje samo 6 volti dok je bez gasa , a ovi kondenzatori ne djeluju dosta veliki da bi mogli toliko napona sacuvat.
treba accu i gotovo. pozdrav i hvala na trudu
mislim da to pucketanje ima veze sa periodama napona, zato jer to se desava kada stisnem gas. mislim da je grec poluispravljacki spoj pa se perioda dijeli na dijelove koji s izmedju pozitivne jer sam uzima pozitivne.ipravite me ako grijesim.
ovu necu raditi jer to nebi moglo raditi, pretpostavljam da radio vuce previse napona na leru , jer motor daje samo 6 volti dok je bez gasa , a ovi kondenzatori ne djeluju dosta veliki da bi mogli toliko napona sacuvat.
treba accu i gotovo. pozdrav i hvala na trudu
-
hehe, to je nemoguce!!! i sam si rekao da je napon ne veci od 18v i nevidim bilo kakav problem probijanja kondenzatora, a oni mu ne filtriraju napon vec kondezuju struju na sebi i kad gretz nemoze da doda vise snage onda oni svoju snagu pridodaju. kakve si diode stavio, kojeg tipa? probaj mu zavojnicu na transformator uradit, vec sam to napiso. nije nikakav problem napravit zavojnicu a ako jest onda nadji kakav stari auto kas i izvadi mu taj transformator iz njega i postavi mu to i vidjete ces da ce biti ok. radio sam to i znam sta je
Enigma_el