pitanje u vezi glave(snagasha) i zvuchih kutija

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
xtrmntr

pitanje u vezi glave(snagasha) i zvuchih kutija

Post by xtrmntr »

Pozdrav narode, pozdrav svim forumashima, mozda sam omashio podforum, pa se unaprijed izvinjavam, ali bi da pitam sledece:

U trampu za Marshalla sam dobio Solton glavu(pojachalo, snagash ili shta vec) sa 2 izlaza snage 130W i 90W, i 2 ulaza. Uz to sam dobio 2 zvuchne kutije sa 12" zvuchnicima snage cca 100W. Zvuchnici su (Electronica) Montarbo AS77.

E sad, ono shto mene zbunjuje su sledece stvari. Na glavi(ne znam tachno oznaku, pise iznad izlaza Speaker 4 OHM. Kako sam pronashao na internetu zvuchnici su 16 OHM. Inache u jednoj kutiji imaju povezana 2 visokotonca sa velikim zvuchnikom, a u drugoj imaju ali ih treba povezati.

Ovo podataka sam pronashao:

VENDS HAUT PARLEUR MONTARBO 12 POUCES POUR AMPLI GUITARE AS77
IMPEDENCE : 16 OHMS
CET HAUT PARLEUR EST UN LARGE BANDE, IL CONVIENT TRES BIEN A UN AMPLI GUITARE DE FORTE PUISSANCE

Réf Modèle Imp fournisseur Enceinte ou ampli
AS77 PE/30/1100X 16 IREL 190A,299A,377A,61A

Ne znam koji su model tachno.

Ono shto mene zanima je to da li ja to smijem ovako koristiti, pitao sam trojicu, i rekli su mi da nije pozeljno, moze da pregori izlaz, a dvojica su mi rekla da se moze koristiti, samo shto nema onu snagu koju bi trebalo.

Planirao sam izmjeriti otpor, pa da vidim shta je i kako je, ali nemam kod sebe multimetar(ili kako se vec zove) pa trenutno ne mogu izmjeriti. Sada me zanima ovo vishe teoretski.
Kome da vjerujem? Da nosim majstoru ili?? Sve ovo extra radi, zadovoljan sam ali eto to me kopka.
Shenda

Post by Shenda »

Osnovna greška - nisi trebao mjenjati!!!

Ali kad si već, nekoliko sitnih napomena...

Ti mali zvučnici moraju biti povezani preko skretnice (ili bar preko kondenzatora...), pa ako je tako u jednoj kutiji, provjeri ispravnost i jednako ih poveži...

U pravilu veći otpor zvučnika ne šteti pojačalu, s tim da ono ne može isporučiti deklariranu snagu, tranzistori se manje griju i duže traju... Grubi račun je koliko puta veći otpor - toliko puta manja snaga. To pak nema veze sa glasnoćom, jer ona između ostalog ovisi i o efikasnosti zvučnika... tako da i slabije pojačalo uz efikasne zvučnike može dobro prašiti.

Nemoj da te kopka!
xtrmntr

Post by xtrmntr »

E super...

Shto se tiche osnovne greshke, marshall je bio lead 12, 12W 10" Celestion, '84 godishte, ali su potenciometri na izdahu, bass pot je trebalo mijenjati, nije radio. Znachi nikakav specijalan marshall, klasichan clean zvuk marshalla, mada je meni trebala distorzija, a nju nisam mogao dobiti kako treba prvo zbog bass pota, chini mi se da su i visoki malo probijali, a inache na tom marshallu su visoki srednji vishe izrazeni, dok meni treba vishe nizish srednjih, a probavao sam i sa pedalama i sa procesorima.

Kako me sjecanje sluzi, ti mali zvuchnici su povezani direktno na veliki zuchnik.. ja se mnogo ne razumijem, pa ne znam shta to bash znachi, ali bih da pitam gdje se moze nabaviti ta skretnica i koliko bi koshtala nova, polovna?

Hvala puno na odgovoru.
Shenda

Post by Shenda »

Ti mali zvučnici bi trebali biti srednje- ili visokotonci...

Skretnica služi tome da podijeli audio opseg na dva ili više dijelova, te da visoke tonove prosljedi u visokotonac, a basove u bas zvučnik... Za izradu ili kupovinu skretnice treba znati barem granične frekvencije pojedinog zvučnika u kutiji... a ti to ne znaš! Tako ti ni ne mogu preporučiti neku gotovu skretnicu (ima za kupiti u Chipoteci). Jeftiniji tvornički zvučnici dolaze sa bipolarnim elektrolitskim ili blok kondenzatorom od 4,7 ili 6,8 mikro Farada/100V a i to je bolje nego ništa...

Ako su ti zvučnici "direktno" vezani, onda su najvjerovatnije u paralelnom spoju, pa se onda ukupan otpor kutije računa prema jednađbi za paralelno spajanje otpora, pa onda otpor tvojih kutija NIJE 16 oma, nego niže, ovisno o otporu pojedinog zvučnika!

Svakako provjeri i izmjeri otpor zvučnika, jer onda možeš izračunati ukupan otpor kutije (ili ga izmjeriti), a onda si i siguran da zvučnik nije u kratkom spoju (to pojačala ne vole!!!). Malo mi je sumnjivo da su zvučnici u kutiji, a nisu spojeni... Zašto???
xtrmntr

Post by xtrmntr »

Nemam pojma zashto nisu spojeni, tako sam dobio, pa sam naknadno kupio drugu kutiju od prvog vlasnika(ono dvoje je taj prvi prodao nekom momku(solton+kutija koja nema spojena sva 3)), a u toj drugoj nisu bili spojeni pa ih je ovaj spojio. Chekam frenda da mi izmjeri sve ovo, i pregleda, ali bitno mi je da sam siguran da nece da crkne neshto. Pa to sam i ja kontao da otpor u toj jednoj kutiji nije 16oma, ako su sva tri zvuchnika spojena.

E sad, josh jedno pitanjce, na Marshallu mi je pisalo nazad na kutiji 8oma, a zvuchnik je originalni i imao 16 oma. Ja pitao jednog chovjeka i kaze poshto ima 2 tranzistora onda je 8x2=16oma pa je u redu. Jel se to tako rachuna ili shta? Poshto mi nije logichno da je tako, shto odmah nisu napisali koliki je cjelokupni otpor?
Shenda

Post by Shenda »

Ma ne!!!

Broj tranzistora u pojačalu i otpor zvučnika nemaju veze! Ti baš svakoga slušaš...

Ako su otpori (u tvom slučaju zvučnici) spojeni u paralelu, (+ prvog zvučnika na + drugog na +... , pa to ide na izlaz pojačala, a - prvog zvučnika na - drugog pa na - ... pa to na masu pojačala), onda se to računa:

1/R ukupno = 1/R1 + 1/R2 + 1/R...

Npr. dva zvučnika od 16 oma spojena u paralelu imaju ukupni otpor 8 oma! A tri zvučnika od 16 oma bi onda trebala imati ukupno 5,333 oma...
Last edited by Shenda on 01-11-2007, 14:15, edited 1 time in total.
xtrmntr

Post by xtrmntr »

Da, to znam, nego mislio sam na otpor pojachala, ne zvuchnika.
Shenda

Post by Shenda »

Otpor izlaza pojačala se ne računa tako!

Otpor izlaza pojačala je onaj otpor koji zvučnik "vidi" da je priključen na njega... teško da češ ga izmjeriti! Ovisi o vrsti i tipu aktivnih elemenata od kojih se sastoji izlaz pojačala (najčešće izlazni tranzistori), naponu, struji frekvenciji... i obično je puno manji od otpora zvučnika. Odnos izlaznog otpora pojačala i otpora zvučnika predstavlja tzv. damping faktor (obično što veći to bolji!), iako se u audiofilskom svijetu lome koplja oko toga...

To o čemu ti pričaš je "teret" pojačala, dakle otpor na kom se troši snaga pojačala, i za koji je pojačalo dizajnirano. To što na pojačalu na izlazu piše "8 Ohm" znači da je pojačalo dizajnirano i napravljeno da pogoni teret (zvučnik), te impedanse. Ako mu priključiš manji teret kroz izlazne tranzistore (ali ne samo kroz njih), protiče veča struja, više se grije i krače traje... I obrnuto...
xtrmntr

Post by xtrmntr »

E mnogo hvala na iscrpnim odgovorima. Prosvijetlio si me. :) Javljam ovde podatke mjerenja, kada izmjerim. Hvala josh jednom.
Shenda

Post by Shenda »

Molim, i drugi put...
Post Reply