Koliko je stetno zracenje bazne stanice mobilne telefonije?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

jojzi

Koliko je stetno zracenje bazne stanice mobilne telefonije?

Post by jojzi »

Ovih dana postavljaju baznu stanicu Vip_a na vrhu doma, ja licno zivim na poslednjem 11. spratu i sad me zakopkalo da malo istrazim ovu tematiku.
Plasim se da bazna stanica nije malo vece snage zato sto je ova lokacija idealna za pokrivanje veceg prostora...
a evo i zasto (pogledajte slliku)
http://my.opera.com/jovica/alb...bum=34 ... re=5062927
Pisacu i Vipu i traziti dokumentaciju za datu baznu stanicu kako i da prezentuju karakteristiku zracenja.
Mada sam se kontao da mi ispod bazne stanice necemo imati problema, zbog limenog krova i debele ploce, moguce i da signal bude slab...
Za svaki slucaj skupljamo potpise, a sansa da ih osporimo je to da za radove trebaju da imaju dozvolu Ministarstva prosvete Republike Srbije (sto verovatno nemaju, jer kod nas radi ko sta hoce) i nikog od stanara nisu ni pitali ni obavestili. Cena iznajmljivanja lokacije je od 400-700 evra/mesec...
Neko se debelo omastio!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Skoro bilo na beogradskoj hronici covek zapalio baznu stanicu na krovu zgrade.Uzeo kantu benzina i zapalio.4-5 osobe iz te zgrade obolelo od raka a koliko se secam cak i njegovo dete.

Da li je slucajnost da se toliko ljudi razboli ili je od bazne stanice to je sada pitanje :?: :!:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Nikakvo zracenje nije korisno. Moze ti biti samo gore od te bazne stanice, ako ista.

Pusti neka je instaliraju, pa je iskljucuj dok ne odustanu ili je fino zapali.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Slicno pitanje sam i ja jednom postavio jednom direktoru firme koja se bavi postavljanjem mikrovalnih antena ( i mnogih drugih). On me je uvjeravao kako snaga iz antene pada s kvadratom udaljenosti i kako nema znanstveno potkrijepljenih dokaza da radio-zracenje steti ljudskom zdravlju. Onda sam ja njemu ispricao pricu kako smo iz biologije ucili da se ljudsko tijelo sastoji od 70% vode, pa smo naucili na koji nacin mikrovalna pecnica zagrijava hranu i temeljem tih saznanja zakljucili kako je logicno da radio-zracenje ima utjecaj na ljudsko zdravlje. Buduci da bazne stanice rade na frekvencijama cija valna duljina spada u podrucje mikro valova, svi ljudi koji se nalaze u blizini odasiljaca (baznih stanica) predstavljaju "hranu u mikrovalnoj pecnici". Znanstvenici (ne znam tocno ciji) su dokazali da se dogadjaju stetne promjene u ljudskoj stanici kad je izlozena mikrovalnom zracenju, samo se jos ne zna (u javnosti) kolika je stetnost tih promjena, jer je u bezicne komunikacije ulupana golema lova.
Slicna prica je bila i kad su se pocetkom proslog stoljeca pocele proizvoditi i prodavati cigarete. Tek kad su milijuni ljudi oboljeli ili umrli od raka raznih oblika (rak grla, rak dusnika, rak pluca itd.) i kad je javnost pritisla vlade, odlucile su ograniciti i zabraniti pusenje na nekim mjestima - doduse zasad samo u civiliziranijim zemljama.
Dakle, preostaje nam benzin i sibice.
defs
Pravo uznapredovao :)

Post by defs »

Da se nadovezem, kolko je wireless stetan? Cuo sam da oko 5 puta jace zracio od mobitela, a ni mobiteli nisu bas sasvim bezopasni.
zmedak5

Post by zmedak5 »

2Ghz, 0.5w i pokriva 10ak km pa di nece zracit!!
pusti da stave onda je ti skini i prodaj na ebay!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

na oko pola kilometra vazdusne linije o moje kuce, treba da vip postavi svoj repetitior. a sigurno znam da ce toranj biti manje vise 400m visok, pretpostavljam da ce tu biti neki jaci predajnik koji ce pokrivati veliko podrucije.
kako se toga resti?
to se ba i ne moze samo zapaliti...
zer0

Post by zer0 »

Treba biti baš blizu predajne antene da bi bilo nekog efekta, a ovo što pale antene nemam komentara. Magnetni talasi opadaju sa kvadratom rastojanja pa ako jedete paštetu izmerite rastojanje do prve antene jer vam to neće ničemu koristiti. :)
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

pedja089 wrote:na oko pola kilometra vazdusne linije o moje kuce, treba da vip postavi svoj repetitior. a sigurno znam da ce toranj biti manje vise 400m visok, pretpostavljam da ce tu biti neki jaci predajnik koji ce pokrivati veliko podrucije.
kako se toga resti?
to se ba i ne moze samo zapaliti...
Ako nemoze da se zapali moze da se minira :D
zer0

Post by zer0 »

ajde stojke, nemoj biti bukvalista :D , i atomka od 5kt bi bila dovoljna za antenu, a bogami i šire!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

stojke369 wrote: ... Ako nemoze da se zapali moze da se minira :D
Pa da. Ima stojke onu protutenkovsku raketu koja sigurno moze sjebati taj stup. :D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Smjesko wrote:
stojke369 wrote: ... Ako nemoze da se zapali moze da se minira :D
Pa da. Ima stojke onu protutenkovsku raketu koja sigurno moze sjebati taj stup. :D
taman toliko :D 5-6kg. trotila resava stvar.On i jeste za razaranje :D
bello

Post by bello »

Jammer 880-915 MHz, ne treba mu bolja b**ba, he, he...
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Stavi mu fly-back od tv-a da varnici na stub od antene :twisted:
jojzi

Post by jojzi »

@Stojke :twisted:
predlog se usvaja!
:)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ako zivis u kuci onda mozes krov zastititi nekim metalom, nesto na fazonu alu-folije. Onda to uzemljis i nemas problema sto se tice zracenja. Naravno, i na zidove napravis neku zastitu.

Samo se cuvaj gromova :D :D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

jojzi wrote:@Stojke :twisted:
predlog se usvaja!
:)
Za 10 sek. gotovi linkovi i antene :twisted:

Pomeris trafo i pravis se lud.

To bi stvarno moglo da se izvede i da ga napajas malim akumulatorom na 12v.

Ako te mrzi da pravis odes kod kineza i kupis onu kuglu (mislim da se zove plazma layt :idea: nemogu da se setim naziva) skines staklenu kuglu i izvuces zicu iz sredine.To je vec konstruisano da radi na adapter od 12v.Stavis neki akumulator od 12 i nakazi na stub antene :twisted:
Shenda

Post by Shenda »

@ trax - ako je sve dobro uzemljeno, nema frke od gromova.

Inače, nije potpuno tačno da se rezultati istraživanja štetnosti mobitela i baznih stanica ne objavljuju! Nažalost, do njih se može doći u spacijaliziranim, usko stručnim publikacijama.
Tako je jedno istraživanje pokazalo značajan porast temperature testisa kod ljudi koji mobitel nose u futroli na kaišu, a kako su testisi jako osjetljivi na povišenu temperaturu, a i inače su organ sa visokim metabolizmom, za pretpostaviti je da trpe određena oštečenja. Najljepše u priči je to da se posljedična oštečenja spermija mogu odraziti kao smanjena pokretljivost, i kromosomske aberacije, koje dovode do smanjene mogučnosti oplodnje, malformacija ploda i nasljednih bolesti. Slično je i sa jajnicima i jajnim stanicama kod žena.
Još je pedesetih godina prošlog stoljeća primječena neplodnost kod tehničara koji rade na radarskim i drugim VF instalacijama. Zabilježeni su slučajevi potpune sterilnosti kod mladića koji su se penjali na UKV odašiljače, a posljedično se znao razviti i seminom, jedan od malignijih karcinoma testisa...
Da ne bude da se bavim samo jajima, primječena su i oštečenja štitne žlijezde, oka (zamućenje leće - katarakta, i zamućenje staklastog tijela), kao i krvnih žila sa oštećenjem endotela i posljedična tromboza...
Godinama se provodi veliko istraživanje uticaja elektromagnetnog zračenja na organizam čovjeka, ali do sada nisam vidio neke rezultate... Ili ja slabo gledam, ili su tako "dobri" da se ne smiju objaviti...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Shenda wrote:@ trax - ako je sve dobro uzemljeno, nema frke od gromova.
:shock:
Post Reply