Misteriozne konponente

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Firkragg

Misteriozne konponente

Post by Firkragg »

Ovo sam našo u jednom televizijskom sklopu, mislim da je bio birač kanala ili nešto slično. Ima vrlo čudan oblik ali najvjerojatnije je IC. (IC je skroz desno, ljevo je moj mish za usporedbu veličine :) )

http://img440.imageshack.us/img440/4940/strange17mk.jpg

Malo je mutno i nevidi se natpis dobro. Piše:

SIEMENS
OFW 730 - G
--------------
KB/M3

Od ispod ovako izgleda. Sorry slika je mutna zbog slikanja iz velike blizine:

http://img444.imageshack.us/img444/9387/strange28it.jpg

Ima 10 nogica, jedna je tvornički odlomljenja.
Datasheet ili nešto slično čak i po izgledu ne postoji, brzo sam odusto od traženja. Ima li ko ideje šta je to :D

Na jednoj prastaroj digitalnoj ploči, iz nekog flipera ili video igre našo sam čudnu crnu kutiju. Ostalo su uglavnom 74** ic-i, par eproma i cpu-a...
Nekad je na naljepnici (davno se to obrisalo) pisalo flomasterom:

GOINDOL V

A na samoj plastici piše neki logo, mislim da je SUNA ili nešto slično i serijski broj 32942FG ... ili tako nešto ... :roll:

http://img426.imageshack.us/img426/4858/kutija11pj.jpg

Gornja se plastika može skinuti, kako je prikazano na slici, samo da bi otkrila - još plastike! :shock:

http://img378.imageshack.us/img378/1382/kutija27rv.jpg

Više se ništa nemože rastaviti, to je jedan običan plastični kvadar.
Od ispod ima 4 reda, a u svakom po 10 nogica. Pokušavo sam odlemit ali nema šanse, previše je nogica i u velikom razmaku, a ploča je obostrana i nemogu prić odozgo...
buco

Post by buco »

onaj misteriozni tv dio je ocito filter . A ovo sa plocice , "black box" , podsijeca na ulaz za mem karticu !
pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Cudno, ima dosta puno nogica za filter... (ono prvo)

Balck box nema nikakvih utora ili bilo čega, nemože bit ulaz za mem, nikako...
buco

Post by buco »

filter zasto mislis da ima previse nozica , pa SAW filter ih ima 5 !! a za "black box" dal mozes rec s koliko pinova je spojena s plocom , ako je uopce spojena ???
Pozdrav
ISO7216 ima 8 pinova + 2 za microsklopku!! koristili su ga stari D2MAc dekoderi , koristega i danasnji DVB reciveri.
Firkragg

Post by Firkragg »

Napiso sam, samo pročitaj post do kraja... kažem 4 reda po 10 nogica znači ukupno 40
buco

Post by buco »

Izvini na nepaznji !! zaista mi ne pada na pamet sto bi moglo bit , jel ti spojeno na sabirnice mozda ??
pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

PA, nemogu baš procijenit ni šta su sabirnice jer su razbacane između ICa na ploči... no budući da neki pinovi idu direktno do jednog Z-osamdesetice može se zaključit da je...
buco

Post by buco »

da nije neki dobro "maskirani" rom u kojem su igre ili nesto u tom stilu , jer je toga prije bilo .40 pinova ,kazes nesto je spojeno na Z80 , mene asocira na neki prom/rom tj paralelnu memoriju , neznam na sto drugo !!?? :-(
pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Pa da tako zaliven u kocki plastike... ko da je neka tajna tehnologija...
Roma ima u EPROMima po cijeloj ploči neznam šta bi ovdje radio, stvarno jako čudna stvar... :roll:
buco

Post by buco »

Nekadasnje igre su rom imale "zaliven" ? u plasticno kuciste koje se umetelo u slot , kasnije su taj rom bili samo kapnuli plastikom . Ustvari provijeri dal ide OE linija na taj "black box" ! OE ces nac s desne strane bilo kog UVeproma [ koliko sam primjetio imas ga gore] , ako ide onda je 100% jasno sto je.
pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Ma ide svukuda, neznam baš jeli točno OE nekog eproma(znaš kako izgledaju te obostrane ploče :P ) ali biće da je to rom zaliven u plastiku...neznam šta bi drugo to bilo :shock:
Firkragg

Post by Firkragg »

E i zaboravio sam rec piše kraj toga CST1 (vidi se i na slici ako bolje pogledaš)
Firkragg

Post by Firkragg »

A sta je OVO :shock:
Pretpostavljam kristal kvarca ako je element, ima samo 2 nogice, ali OGROMNO je i iskopo sam jako davno s neke ploče, tako da se nesijećam čemu je služilo...
Može bit lako i da je cijeli sklop unutra...

:shock:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... limena.rar
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

predpostavljam da je rezonator. pogledaj RASCO na internetu...
Firkragg

Post by Firkragg »

I ja isto, al toliki kvarc nisam vidio u životu...
Freq bi mu mogla bit u hercima :shock:

I kakav RASCO??? :shock: :shock:
buco

Post by buco »

To sto je veliko neki put nemora bas nista posebno znacit . Ja sam bio iz jednog starog Telefunkenovog CATVa izvadio kristal 4,43 koji je fizicki bar 4 x veci od "normalnog" kristala iz nesto mladjih TVa , jos ga iman cisto za pokazat kao "jeste li vidjeli ovo " , a imam i onaj u plasticnom "mjehuru" od 4 .000000 MHz , on je dobar za pokazat ljudima kako zapravo kristal izgleda , proziran je i taj "mjehur" se moze prstima micat al su plocice veoma cvrste , tako da je jos "ziv" !!!!
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Ovo očito nije ni ostavilo dojam, al stvarno je oogromno u usporedbi s običnim kristalom bar50 puta veće (po obujmu) :shock:

Mogo bi ga probat spojit na neki oscilator pa vidit kako se ponaša... :shock:
Post Reply