Homemade klima

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

ninja
Pravo uznapredovao :)

Homemade klima

Post by ninja »

ima li naacina da se to izvede, bilo kako samo da sljaka

umiremo od vrucine u mom kraju pa se malo raspitavam :D

gledao sam po netu neki lik radio sa sobnim ventilatorom i bakrenim cijevima, neizgleda mi nes posebno

pa eto ak neko ima neku ideju ili mozda kakav text na hrv il slicnom jeziku kako radi klima
Shenda

Post by Shenda »

Osnova je toplinska crpka (ili pumpa), dakle princip hladnjaka + ventilator + nekakav sklop za "odvlaživanje" - kondicioniranje zraka...

Googlaj "heating pump" ili tako nekako...
r2d2

Re: Homemade klima

Post by r2d2 »

ninja wrote:ima li naacina da se to izvede, bilo kako samo da sljaka

umiremo od vrucine u mom kraju pa se malo raspitavam :D

gledao sam po netu neki lik radio sa sobnim ventilatorom i bakrenim cijevima, neizgleda mi nes posebno

pa eto ak neko ima neku ideju ili mozda kakav text na hrv il slicnom jeziku kako radi klima
ne isplati se raditi imas u pevecu vec od 600 kn
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Ja isto nemam klimu :(

Pa sam iz napajanja izvadio ventilatore ocistio prasinu sa njih i zalepio na neku dasku stavio prekidac i na 12v :D :D
i mogu reci da sam veoma zadovoljan kako radi 8) 8) 8) 8)
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

klima koja radi na principu hladjenja zraka putem nekog medija (freon) nema nikakve veze sa povecavanjem brzine strujanja zraka (ventilator).
ventilator samo pojacava strujanje zraka dok temperatura ostaje ista a klima snizava temperaturu zraka i jos ga izduvava sa ventilatorima.
ja se vec 5 godina bavim poslom frigomehanike i ne bi se usudjivao da pravim klimu ispocetka,mnogo jeftinije je kupiti gotovu a u kucnoj radinosti je nemoguce napraviti "pravu" klimu.

skoro sam vidio neku kao klimu sto je covjek donio iz njemacke i prodaje je...
razgledam je malo a inace je ona prenosna i velicine kao mali protocni bojler.
vidim da je kutija skroz lagana i da nesto tu ne stima.
otvorim kutiju kad ono unutra...........nista!!! :D
da skratim pricu...
klima radi na principu da se u nju ubacuju kocke leda (naprimer iz zamrzivaca) i ta voda koja se topi od leda curi na jedan peskir koji bude natopljen hladnom vodom a ispred peskira je ventilator koji ustvari duva kroz peskir i na taj nacin izduvava hladan zrak! :D
e sad jedina je mana sto se cesto mora stavljati novi led ali je princip prilicno zanimljiv posebno zbog vrlo lakog prenosenja sa jednog mjesta na drugo.
eto vam ideje za izradu home made klime.

pozdrav i nek neko javi kako hladi kad napravi! :wink: :D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ja sam poludeo zbog klime na poslu.Imamo 4 klime i nijedna ne radi normalno :? Danas je u prostoriji bilo 38C a napolju 41-42C
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja imam u planu mapraviti od starog frizidera, samo mrsko mi lupati zid na ovoj vrucini. jedino me muci kako nastaviti kapilaru...
ninja

Post by ninja »

tox master wrote:mnogo jeftinije je kupiti gotovu a u kucnoj radinosti je nemoguce napraviti "pravu" klimu.
nisam ja mislio napraviti nesto kao prava klima :D ,kao ove kupovne nego samo nesto improvizirati da hladi,nista vise
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Mislim da bi se bilo tko satra dok bi napravio klimu,pa je boilje da kupis novu,za 1500kn dostave i postave :wink:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

ninja wrote:... nisam ja mislio napraviti nesto kao prava klima :D ,kao ove kupovne nego samo nesto improvizirati da hladi,nista vise
Zar ove kupovne osim hladjenja peku i cevape ili peru rublje mozda :?: :?: :?: :wink:
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

imam i ja jedan stari frizider ajmo pravit .. cuo sam da moze crci motor ako stalno radi itd .. mozda da ubacimo jacu motorcinu ? :roll: lako je napravit termostat i ostalou elektroniku ... ali kakonapravit isparivac ili kako se to vec zove? moze li neko stavit seme tih cevi da vidimo malo :shock: i prelazimo na projekt.. evo ako neko hoce da radi ja se prijavljujem hteo bi da probamo na stolu kako hladi pa onda na zid..

usput koliko rekoste da je u HR i u kom gradu najjeftinija klima u eur ? samo infoo!
odo da prostudiram kako radi frizider :D sigurno ce trebat povecat onaj nazad hladnjak gde je vruc gas ... ali isto tako kako izvest ovaj deo koji hladi sa cevima da bude max iskotiscenje?
mozda je neko na netu vec radijo taj projekat dali znate?
ajmo alat u sake nemojte da ste lenji
frigo maticari dajte ideje!
Shenda

Post by Shenda »

Ma vidi ga...

Smiri se majstore, po ovoj vručini se ne radi! I ako se radi, onda polako, u hladu, sa stilom... To ho-ruk, hajmo... to je prošlo, zaboravi! Jedva smo se rješili tih gluposti!

Osim toga, sad nije vrijeme za praviti klimu, to pametni rade zimi... a ljeti se hlade. Analogija je sa drvima za ogrijev, spremaju se ljeti, a zimi se grije...

Ali, za početak, možeš sjesti i izračunati kako bi ta klima radila. Počni od motora tog tvog frižidera... Koju snagu ima? Btw. nemožeš u postoječi kompresor staviti jači motor, zapravo nemožeš promjeniti motor uopće... Isparivač i kondenzator su več proračunati na max-učinkovitost, inače bi friz nepotrebno trošio previše struje... Što pak znači da svi elementi ostaju isti, samo ih treba prilagoditi novoj ulozi.

@ pedja - kapilara se nastavlja lemljenjem. Nađi istu takvu kapilaru odgovarajuče dužine i 5-10 centimetara bakrene cijevi koja ima unutarnji promjer jednak vanjskom promjeru kapilare... i let-lampa u ruke...
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

Smiri se majstore, po ovoj vručini se ne radi! I ako se radi, onda polako, u hladu,
naravno i uz pivo :D nece ljeto sutra proci :D
idem da prepisem sve sa motora :wink:
a zasto bi pedja nastavljao kapilaru ako je ovaj podarak tacan?
Isparivač i kondenzator su več proračunati na max-učinkovitost, inače bi friz nepotrebno trošio previše struje..
ninja

Post by ninja »

ajde ljudi ako se moze nesto rijesit sa starim friziderom :D
imam jedan stari kod kuce valjda ispravan
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

motor je 100w deluje malo :lol: :?
treba mi za 12m2
dali ce moci ista rashladit?
inace sam provjerijo sve kako cu izvadit onaj unutrasnji iaparivac da neostetim ni jednu cev e sad bice cupavo za ugradit komplet tako jer hladnjak mora ici napolje i ventilator da ga hladi :D
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa posto planiram sve staviti na terasu a samo isparivac u sobu, moram iseci kapilaru i cevcicu da ne bi lupao zid i kroz tu rupu provlacio onoliki isparivac,
a kondezor sam mislio ostaviti originalni samo ga zasarafiti na zid i staviti ventilator na njega.
isparivac bi stavio u sobu na zid i ventilator u njega, mozda eventualno da ubacim koji pregradu u njega da bi vazduh isao duzim putem kroz njega pa samim tim i vise se hladio
nesto ovako kao sto je na slici

Image
neznam koliko kosta vakumiranje i punjenje freonom
ako neko zna bar otprilike....
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Moj drug inace automehanicar po struci, napravio je jedan rashladni uredjaj u svojoj auto radionici i isti mu odradjuje posao odlicno. Uzeo je jedan veliki hladnjak od auta i kroz njega pustio vodu iz bunara. Takodje tu je i ventilator koji duva vazduh kroz taj hladnjak. Kako voda bez prestanka prolazi kroz hladnjak, isti je uvijek ledan a samim tim i vazduh. Crijevo koje izlazi iz hladnjaka sproveo je u bastu i istu istovremeno zaliva. Kolicina vode koja prolazi uopste ne mora da bude velika. Tek da se krece. Ovo je skoro nemoguce uraditi u stanu, ali za radionice poput ove, mozda prava stvar...
Shenda

Post by Shenda »

Genijalno :!: Nedostaje još samo da višak vode koju ne iskoriste biljčice vrati ponovo u sistem... :lol:

Kako se niko nije sjetio onih klima po kamionima i autobusima :?: Pa ima valjda ne nekakvom auto-otpadu tih stvari... čeputanje, popravak, glancanje... nekakav ispravljač 24V (dobro, malo jači)...

100W motor? Malo...
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

taj isti gas se vraca nazad u sistem samo treba naqci nacin kako ili zvati ove sto imaju alat...
ja imam praznu bocu od freona mozda bi moglo da se vrati u bocu i sl. stvari...
ali bitnije mi je koncept,
ako budem ispustao gas van onda cu nastavit povecati duzinu cevi koja je napolju za bolje hladjenje gasa (i naravno stavit ventilator) i onda i u nutra moze valjda ici cev kao hladnjak (da nestavljam onu limcugu iz frizidera) e sad treba to sve proracunat koje precnike cevi koristiti i duzinu ? kako?
dali onda treba bolja kapilara?
dajte neke linkove da vidim kako izgleda sace od klime
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

Shenda koji motor treba (kompresor)
100W motor? Malo...
da idem trazit
pedja089 ja sam mislio unutrasnju jedinicu ubacit u kuciste racunara :D
Post Reply