Treba mi ovakav tip senzora

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
pasicr
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Treba mi ovakav tip senzora

Post by pasicr »

Zdravo svima,
ovo je moj prvi mail na ovom forumu,
evo sta mi treba pa ako ima ko gotov projekat ili link molim za pomoc,
radi se o senzoru koji se postavlja u WC kod pisoara. Kad neko dodje da pisa prekine snop svetlosti i time aktivira rele koje komanduje jedan ventil pa voda pocne curiti u pisoar, kada se pisonja skloni ponovo se snop svetlosti prima pa se rele iskljuci,
nadam se da sam bio jasan,
molim ako neko ima dobru ideju kako ovo najjeftineje realizirati, saljite info,
pozdrav
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

a to ti i nije neki problem...
to jednostavno moxzes resiti sa jednom ir led diodom
i jednom ir foto diodom tranzistorom i releom...
jednostavno postavis tako diode da su jedna pored druge i izmedju njih neki zaklon da nema opticke vidljivosti
i kad neko pridje jednostavno ce se ir zrak odbiti od pisonje i osvetlice foto diodu i to je to...
ps
nisi ovo morao da smestis u mikrokontrolere....
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

U praksi profesionalci taj problem rjesavaju ovako kako je prikazano na crtezu. Vrlo je tesko ili cak nemoguce rijesiti ovo kako je pedja089 predlozio. Taj pristup je moguc uz IR osjetilo u smislu da se koristi osjetilo koje prima IR zrake koje emitira tijelo tj. pisonja u ovom slucaju. Kad se isti priblizi na definiranu udaljenost, elektronika ukljuci ventil.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... isoare.GIF
pasicr
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Ponovo ja

Post by pasicr »

Zdravo,
za obadvojicu, neko konkretno resenje?
pozdrav i hvala
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Smjesko wrote:Vrlo je tesko ili cak nemoguce rijesiti ovo kako je pedja089 predlozio. Taj pristup je moguc uz IR osjetilo u smislu da se koristi osjetilo koje prima IR zrake koje emitira tijelo tj. pisonja u ovom slucaju.
nisi ti mene skontao...
evo kako sam ja mislio

a evo i seme

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... titled.GIF
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ma shvatio sam ja tebe vrlo dobro. Problem u tvom pristupu je refleksija IR zrake od pisonje! To je tesko postici na nacin koji ti predlazes i takva rjesenja rade nepouzdano, osim ako se koristi pasivni IR senzor koji okidaju toplinske zrake koje zraci tijelo pisonje.

Na mom crtezu zraka koju emitira IR dioda se reflektira od zrcala k IR tranzistoru, a kad pisonja pridje pisoaru, prekine IR zraku i time se aktivira ventil koji propusti vodu u pisoar.
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

a senzor pokreta sa reflektora ... :lol:
samo ga opticki definisat na mesto ispred pisoara :wink:
a kakve ovo ima veze sa mikro kontroleri :D
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

sta ako pisonja upisa smjeskovo ogledalo, ja mislim da bi bilo najbolje da se one pisaonice preprave, da to bude samo jedna rupa tako da moze pisna scjev unici, i kad pisonja gurne pisnu cjev u rupu da aktivira mehanicki skljoc shalter (ko onaj od gorenje ves masini na vratima) i ujedno sve to pere dok on pisa :) plus nece nista uprskati sa strane :)
Last edited by SaNsKi_Dk on 12-07-2007, 21:20, edited 1 time in total.
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Smjesko wrote:U praksi profesionalci taj problem rjesavaju ovako kako je prikazano na crtezu. Vrlo je tesko ili cak nemoguce rijesiti ovo kako je pedja089 predlozio. Taj pristup je moguc uz IR osjetilo u smislu da se koristi osjetilo koje prima IR zrake koje emitira tijelo tj. pisonja u ovom slucaju. Kad se isti priblizi na definiranu udaljenost, elektronika ukljuci ventil.

To je malo cudno, jer kad neko onuda prolazi ukljuci se voda :?

Trebalo bi cekat jedno 7-10 sec prije nego ukljuci
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ma moje resenje radi 100% isprobano :!: :!:
samo je jako bitno da na senzor ne pada dnevna svetlost.
ja sam stavljao ga u cevccu.
a ovde se radi o reflektovanju ir zraka od kozu, a koza ih dobro reflektuje.
a ovaka resenja kao sto su moja sam vidjao na par mesta
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@sanski, to nije moje ogledalo! Za takve koji bi pisali po tom ogledalu, a ne tamo gdje je predvidjeno - treba suma, pa neka stanu uz drvo i dignu nogu. Taj tvoj prijedlog patentiraj :!: :lol:

@pepi, taj sustav je predvidjen za WC a ne za kolodvor, tako da nema problema s ukljucivanem, jer tamo nitko ne prolazi, vec prilazi i vrsi nuzdu.

@tmp, ovo ima izravnu vezu s mikrokontrolerima, buduci da se ovdje rukuje osjetljivim alatima :lol:
jasmin

Post by jasmin »

Smjesko wrote:@sanski, to nije moje ogledalo! Za takve koji bi pisali po tom ogledalu, a ne tamo gdje je predvidjeno - treba suma, pa neka stanu uz drvo i dignu nogu. Taj tvoj prijedlog patentiraj :!: :lol:

@pepi, taj sustav je predvidjen za WC a ne za kolodvor, tako da nema problema s ukljucivanem, jer tamo nitko ne prolazi, vec prilazi i vrsi nuzdu.

@tmp, ovo ima izravnu vezu s mikrokontrolerima, buduci da se ovdje rukuje osjetljivim alatima :lol:
Zasto ne koristis klasican "Pyro senzor" sa rasvjete, mozes podesiti osjetljivost a ono dan noc jednostavno zalijepis trakom izolir i to je to postavi negdje iznad u prostoriji da ti neki pijani pisonja nebi eksperimentisao.
Pozz Jasmin
jasmin
Shenda

Post by Shenda »

@ Sanski - imam i dodatak za tvoj patent... :idea:

Dakle, kad elektronika (mikrokontroler) skuži da se smanjuje količina urina u jedinici vremena, automatski se aktiviraju 3-4 kukice unitar rupe koje nedozvoljavaju pišonji izvlačenje alata za pišanje dok ne ubaci određenu količinu kovanica u zato predviđen prorez... :lol: Garantiram da niko neće odbiti plačanje! :!:
Post Reply