Prepravljanje EI limova

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
cvele
Napredujem
Napredujem

Prepravljanje EI limova

Post by cvele »

Da li smem da ovako izrezem E profil transformatora jer nemam dovoljno mjesta za namotaje. To nebi trebalo uticati na snagu trafoa jer je priblizna snaga jednaka kvadratu povrsine srednjeg stuba sklopljenih EI limova. Ispravite me ako grijesim. Evo slika
Pozdrav.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 556_EI.JPG
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

mislim da moze
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

Mozes, ali nije tacno da neces izgubiti na snazi, imaces veci propust (gubitak) kod maximalnog opterecenja trafoa, malo je mjesta za vanjske silnice, broj ti silnica ce biti izgurane u prazno, velicina vanjske strane limova je uvjek duplo uza od srednjeg djela, dok kod U trafoa je ista deblina po tome mozes zakljuciti da je to tako, nazalost
Firkragg

Re: Prepravljanje EI limova

Post by Firkragg »

cvele wrote:Da li smem da ovako izrezem E profil transformatora jer nemam dovoljno mjesta za namotaje. To nebi trebalo uticati na snagu trafoa jer je priblizna snaga jednaka kvadratu povrsine srednjeg stuba sklopljenih EI limova. Ispravite me ako grijesim. Evo slika
Pozdrav.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 556_EI.JPG

Nemoze nikako, moras po cijelom magnetskom putu imati istu povrsinu inace bacas zeljezo. Ti izrezani dijelovi ce otici u zasicenje i transformator nece dugo prezivjeti ogromnu struju magnetizacije.

Mozes ga premotati za manju snagu ali onda slobodno izrezi i sredinu, jer ovako neigra nikakvu ulogu.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ljudi su u pravu, ja sam pogresio
Post Reply