Ispravljac

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Ispravljac

Post by pepi »

Imam osam *"prekidača", i mislio sam napravit skalu sa voltažom da preko tih "prekidača" smanjujem i pojačavam struju. Mislio sam to riješit sa stabilizatorom napona i Zener diodom, ali onda bi onda skala bila samo do 8 različitih voltaža, a meni bi bilo bolje da ima što više voltaža.

Zanima me ako postoji nekakav chip koji kada mu se spoje određeni pinovi da počne smanjivati/povećavati struju na izlazu, i da zadrži tu voltažu kada više nema kontakata s tim pinovima. Tako bi bilo lakše riješiti moj problem jer bi voltažu mogao naštimat od 12 na niže, a ne da mi budu neke fiksne voltaže kao 1,5, 3, 4,5, 6 volta... Ne bi škodio i sličan prijedlog.

*Taj prekidač je ustvari jedan moj uređaj, koji ću kada sve dovršim staviti u gotove projekte. Ustvari uređaj služi za svašta a ovo bi mu bio jedan od dodataka.

Malo sam se raspisao, al mi baš treba, hvala svima :D
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

jeli mora biti sa tim prekidacima? zasto ne standard sa pot.metrom
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

nemora s prekidacima.. ako je na neki trimer, imam shemu trimera na sklopkice, pa mi dodje na isto :D

samo recite ime chipa, pa ja na datasheet................................
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Inace sam osnovu uređaja napravio.. kasnije kada sve dovrsim cu stavit svu dokumentaciju.. nece brzo biti gotovo.. ocekujte najesen..
Post Reply