Ovakva je stvar, hitno mi je trebao trafo, pa sam ga sam odlučio namotati, ali došlo je do problema, na koji sam ja naišao sada prvi put.
Ovakva je stvar, radi se o trafu nekakvih 40VA sa jednim primarom i dva sekundara. Primar je 1580 namotaja 0,2mm žice, jedan sekundar je 1010 namotaja žice 0,2mm i drugi 150 namotaja 0,5mm.
Kada sam ga sastvio i spoji na mrežu sekundar se počeo grijati ko lud. Neznam točno koji, jer oba daju predviđeni napon.
Ništa nebi bilo čudno, da je na njih spojen neki teret ili da su u KS. Ali ovako u praznom hodu da se grije sekundar, stvarni neznam zašto.
Mutavi transformator
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Mutavi transformator
Đoni je za mene MRTAV ČOVJEK!!! R.I.H.
Po cemu znas da se grije bas sekundar? Je li namotan preko primara ili do primara (na plasticni komad pravokutne cijevi sa pregradom izmedju primara i sekundara)? Jesi li lzolirao vijke koji stezu elemente jezgre? Jesi li siguran da nisi ostetio izolaciju zice prilikom namatanja? Predpostavljam da se radi o "EI" ili "M" jezgri.
izmjeri ohme na oba namotaja od sekundara i vidi imali logike kad usporedis i izracunas koliko imas oma po namotaju ako su oba namotaja namotana istom debljinom zice, ipak mislim da ti je jedan od sekundara kratko spojen ili mozda samo njegovih par namotaja ali je dovoljno da ti ugrije ostale namote...