Krcanje pojacala kada je pojacano glasno i kada je bas pojac

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

juka vk
Pravo sam se raspisao :)

Krcanje pojacala kada je pojacano glasno i kada je bas pojac

Post by juka vk »

zanima me kako ovo otkloniti, znaci kad slusam npr. tehno i pojacam glasno i bas pojacam da se fino cuje pojacalo krci prilikom pojave basa.

E sad kako to otkloniti, -snazniji zrafo, veci elektroliti iza graca ili je tako pojacalo samo po sebo ili nesto trece
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

moguce je da je trafo slab, a moguce je da ti treba veci kondezator
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

SaNsKi_Dk wrote:moguce je da je trafo slab, a moguce je da ti treba veci kondezator
Pre bih rekao da su elektroliti.Mada moguce da je slab trafo,slabi zvucnici ili slabo pojacalo samo po sebi razvijes ga u max ii oteras u distorziju zvuka.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Slusaj tamburase a ne tehno - onda ti pojacalo sigurno nece krcati ! :)
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Ali mozak hoce
juka vk

Post by juka vk »

ovi zvucnici su bili na jacem pojacalu i nisu krcali toliko, a stavio sam i jaci trafo jezgre 10*10*5cm i nisam primjetio da se sta promjenilo, jedino nisam stavljo elektrolite

sptdate se sa tambirasima aad njihov bas pocne svirat kaki tehni (bez zafrkancije)
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

to je krckanje ( brum ) desava se zato sto je slab izlazni stepen na pojacalu i nemoze da istera max snagu zbog velikog opterecena ( jesi probao posle nekog vremena da vidis hladnjake koliko su vruci :lol: )
kad ubacis jaci izlaz onda moras i trafo tako da je lakse napravit drugo pojacalo dosta vece snage nego to sve prepravljat :lol:
-kondenzatore za napajanje mozes povecati njihov kapacitet
..kondenzatore, ako ima (u zavisnosti od vrste poj) u izlaznom stepenu nebi ti preporucio da ih menjas sa vecim kapacitetom (mozda da stavis malo manji) naj bolje kako je preporuceno../ :lol:
i jos jedna vrlo bitna stavka za koje zvucnike je radjeno pojacalo mislim na omazu ? impendance! i sa kojima raspolazes oma i wat ?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Koliki su ti elektroliti na napajanju?
tmp47c: Koristi TDA7294, tako da nema eksterne MOSFET-e, taj chip bi trebao izgurati 80-ak vati!
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

da taj izlaz 100w na + - 38v ali 8oma :roll: sad je pitanje koje zvucnike koristi ?
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

stojke369 wrote:
SaNsKi_Dk wrote:moguce je da je trafo slab, a moguce je da ti treba veci kondezator
Pre bih rekao da su elektroliti.Mada moguce da je slab trafo,slabi zvucnici ili slabo pojacalo samo po sebi razvijes ga u max ii oteras u distorziju zvuka.
Za mene sve sto kondezuje neki napon je kondezator
ziki the

Post by ziki the »

Kako sam shvatio pojacalo koristi tda7294!
To integralno kolo ima zastitu od pregrevanja tako da nije slabo za tvoje zvucnike jer da je slabo iskljucilo bi se!!!!!!!
Za pocetak povecaj kondenzatore ono trazi 2*10000uf max napajanje je +/-50 ali ti ne preporucujem da dizes napon!
To jace pojacalo koje pominjes mozda ima samo bolju dinamiku!
Ako ne uspes nista da uradis nabavi vece zvucne kutije i ubaci tvoje zvucnike poboljsaces bas tonove,a neces da opterecujes pojacalo!!!!
Srecno.
Od svega po malo vise! Pa majstor.
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

8) SaNsKi_Dk
ma daj vec jednom podatke da nepricamo dalje napamet (zvucnika ) :D :roll:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Istina sustanje se vrlo cesto dogodi kada je losa skretnica ili je nema, jer ne moze obicni zvucnik u isto vrijeme i jako niske (bas) i visoke frekvencije reprodukovati! Jesi probao 2-sistemske zvucnike!
zer0

Post by zer0 »

PCB si lose odradio. Suvise su tanki vodovi oko napajanja, mora tu ici vise bakra.
http://www.geocities.com/juka_web/7.JPG
juka vk

Post by juka vk »

znam da cete reci da nism normalan ali zvucnici su 2,5oma (2para od linija, i jedan par od kucnog kina (6 zvucnika)), na starom pojacalu sam kombiniro i najbolje ja kad se spoji sve u paralelu probao sam na ovom i isto je dobro, (i pojacalo nrmalno svira cak se ni negrije)

elektroliti su 2*12000uF i mmislim da anetreba vise

a trafo je iz mini linije, probao sam staviti i ovaj trafo it starog pojacala i nisam promjetio razliku, cak se izolacija ostetila pa cu ga morat otvarati.
boraomega

Post by boraomega »

ziki the wrote:Za pocetak povecaj kondenzatore ono trazi 2*10000uf max napajanje je +/-50 ali ti ne preporucujem da dizes napon!
TDA7294 ima maksimalan radni napon napajanja od +/-40V a ja savetujem ne ici preko +/-35V za pune osobine pri zadrzanom kvalitetu!
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

vidi to nemoze tako :D
ali zvucnici su 2,5oma (2para od linija, i jedan par od kucnog kina (6 zvucnika)),
nisu 2,5 nego 2oma malo te zeza instrument.. :D
a za taj izlaz treba 8oma...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 35_tda.JPG
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Izmjeri koji god hoces zvucnik i dobices vrijednost vecu od one koja je na njemu napisana!
defs

Post by defs »

tmp47c wrote:vidi to nemoze tako :D
ali zvucnici su 2,5oma (2para od linija, i jedan par od kucnog kina (6 zvucnika)),
nisu 2,5 nego 2oma malo te zeza instrument.. :D
a za taj izlaz treba 8oma...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 35_tda.JPG
je pa ovisi kolika je omaza ovih zvucnika, ak su svi 8 oma onda je 2.66, ak su svi 6 oma onda je 2.

Ko ti je rekao da izlaz treba 8 oma, pogledaj: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A7294.html

Kolko bi me stajalo sve ako bi isao radit ovo pojacalo a sve djelove kupio? znam da su integrirci po 30 kn. Jel bi mogao za 500 kn ukupno proci?
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

Ko ti je rekao da izlaz treba 8 oma, pogledaj:
vrt- :lol: :D moguce da je greska ( sumljam da nije greska... a desavalo se da za poneki tranzistor bude pogresno ali retko..)
Post Reply