-Dali je netko probao raditi predajnike sa tunel diodom.Baš me zanima kako rade, može li netko reći.
http://seniordesign.engr.uidaho.edu/200 ... %20Designs
Ovaj post sam premjestio iz posta "Stabilana buba", jer se nitko nije
javio.MIslim da je ovo zanimljivo ,a i nisam našao ni jedan post na ovu temu ,na ovom forumu.
POzdrav!
Predajnik sa tunel diodom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Pravo uznapredovao :)
ako te stvarno zanima, najbolje da slozis pa vidis.
Imas dva tipa predajnika sa kapacitivnom diodom, jedan tip je
kao ovaj u tvom postu i tu se dioda koristi za modulaciju i nema
utjecaja na frekvenciju predajnika.
Drugi tip je gdje se ona nalazi u oscilatoru VCO, pomocu promjene napona na diodi mjenja se njezina kapacitivnost, a s time i frekvencija oscilatora.
Predajnici (bube) koji nemaju PLL ili kristal oscilator, nemogu imati stabilnu frekvenciju
Imas dva tipa predajnika sa kapacitivnom diodom, jedan tip je
kao ovaj u tvom postu i tu se dioda koristi za modulaciju i nema
utjecaja na frekvenciju predajnika.
Drugi tip je gdje se ona nalazi u oscilatoru VCO, pomocu promjene napona na diodi mjenja se njezina kapacitivnost, a s time i frekvencija oscilatora.
Predajnici (bube) koji nemaju PLL ili kristal oscilator, nemogu imati stabilnu frekvenciju
Tunel dioda nije kapacitivna dioda ,nego dioda sa negativnim otporom (ako si mislo na nju) , a
pitanje se odnosi više na nju kako radi kao oscilator, nego FM predajnik.
A ovaj tvoj odgovr mi se čini da je odgovor na moje drugo pitanje iz posta "Stabilna buba".
U svakom slučaju hvala ti na odgovoru,ali ipak molim nekoga tko je radio oscilator sa Tunel diodom (dioda sa negativnim otporom) ,da mi kaže kako mu je radio.
Pozdrav!
pitanje se odnosi više na nju kako radi kao oscilator, nego FM predajnik.
A ovaj tvoj odgovr mi se čini da je odgovor na moje drugo pitanje iz posta "Stabilna buba".
U svakom slučaju hvala ti na odgovoru,ali ipak molim nekoga tko je radio oscilator sa Tunel diodom (dioda sa negativnim otporom) ,da mi kaže kako mu je radio.
Pozdrav!
http://seniordesign.engr.uidaho.edu/200 ... ncepts.htm
Eto imas tu neke seme, ja licno nisam nikad to oprobo jer diodu takvu nisam nikad imao tako da nemam pojma i nevaljam gluposti ko drugi ovde na forumu hhe
Eto imas tu neke seme, ja licno nisam nikad to oprobo jer diodu takvu nisam nikad imao tako da nemam pojma i nevaljam gluposti ko drugi ovde na forumu hhe
-
pa da ste procitali njihove konstatacije, bilo bi vam lakse ;
sto se tice kapacitivnih dioda, ono sto sam napisao stoji"Our focus was on the schematics containing tunnel diodes because they had the fewest number of components. However, we did not obtain acceptable results from any of the tunnel diode circuits."
-